«Відлік ішов на хвилини». Як у Ковелі пересаджували серце

«Відлік ішов на хвилини». Як у Ковелі пересаджували серце
У Ковельській райлікарні пересадили серце

Уперше за 15 років в Україні пересадили серце. Сталося це в Ковельській районній лікарні на Волині. Донором став чоловік, який загинув в аварії. Пацієнта везли з Києва, оскільки донорське серце неможливо було доправити до столиці.

Разом із хворим виїхала бригада лікарів і медсестер Інституту серця, щоб виконати пересадку. Родичі, які дали згоду на забір органів, врятували одразу трьох людей. Крім серця, цієї ночі пересадили дві нирки, повідомляє ТСН.

Нагадаємо, про пересадження серця у Ковельській районній лікарні повідомляв директор Інституту серця МОЗ України, кардіохірург Борис Тодуров

Напередодні на Волині трапилася аварія, і до Ковельської лікарні доправили молодого чоловіка в комі. Шансів на порятунок не було, лікарі констатували смерть мозку і почали розмову з родичами.

«Що сказати родичам, органи вже не допоможуть цій людині, а іншій людині життя врятують, і це найцінніше, що може людина зробити людині на цьому світу, частинка їхнього родича буде жити в комусь іншому», – розповідає головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук.

Серце донора підійшло чоловікові, який перебуває на лікуванні у столичному Інституті серця. Однак орган доправити в Київ не можливо було навіть ґвинтокрилом. Тож швидка з пацієнтом помчала до Ковеля, а разом і бригада з восьми хірургів.

«Їдемо, у нас вже пішов відлік на хвилини, стан донора різко погіршився, його подали на операційний стіл, а нам їхати ще 2 години», – розповідають лікарі.

Поки столичні хірурги ще їхали, у Ковелі почалася операція, аби не змарнувати шанс на трансплантацію. Для пересадки серця було всього 3,5 години. Кардіохірург устиг. Кілька годин операції – і серце почало битися в новому тілі.

«Ось пересаджене серце вперше за 15 років», – кажуть хірурги.

Уже на ранок пацієнт відійшов од наркозу. У цього чоловіка серце працювало лише на 15%, і трансплантація врятувала йому життя.

«Він був на межі життя і смерті. Думаю, що якби ми не виконали цю трансплантацію, більше 2-3 місяців він би не прожив», – констатує медик.

Реабілітацію хворий уже проходитиме в столиці. Через кілька днів його забере швидка в Інститут серця.

У більшості випадків, навіть коли є потенційний донор, медики не хочуть говорити з родичами про трансплантацію. Також бояться брати відповідальність за констатацію смерті мозку. Однак ковельський досвід свідчить, що це можливо навіть у районній лікарні, якщо є бажання.

у листі очікування на пересадку органів близько 5 тисяч українці. Більше тисячі потребують пересадки серця, півтори – трансплантації печінки, понад 2 тисячі – заміни нирки. Більшість із них або їдуть за кордон або помирають не дочекавшись допомоги.

Родичі, які в Ковелі дали згоду на забір органів урятували одразу трьох людей. Крім серця, цієї ночі пересадили ще дві донорських нирки. Одну операцію провели в цій самій ковельській лікарні. Другу в столичному інституті Шалімова.

У листопаді в Україні успішно провели першу трансплантацію нирки у лікарні районного рівня, і це була Ковельська лікарня.

Нанадаємо, 2 роки тому лучанці Наталії Омельчук пересадили серце індуса.

Читати також: Як на пороховій бочці: лучанка із пересадженим серцем розповіла, як їй живеться


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У «Парковому кварталі» завершують фундамент у новому будинку. ФОТО, ВІДЕО
Наступна новина «Сюди завжди тягне, де би я не був». Репер з Волині випустив композицію про рідний край
Останні новини
Схожі новини