«Ми не хочемо просто чекати позитивних змін», – жителька Мельників про розвиток села

«Ми не хочемо просто чекати позитивних змін», – жителька Мельників про розвиток села

Громадська активність для розвитку зараз не на часі – така позиція точно не про активних жителів села Мельники (Шацька ТГ). З їх ініціативи та завдяки консультуванню Волинського Інституту Права у червні тут було створено Орган Самоорганізації Населення (ОСН). В цьому ж місяці під час виборів було обрано керівництво новоствореного сільського комітету.

«Так вже склалося, що в Мельниках немає старости чи депутата, які б мешкали у нашому селі. Але жителі хочуть, щоб їх інтереси та позиції були більш представлені під час прийняття рішень органами влади, а місцеві проблеми вирішувалися швидше. Оскільки ОСН дає нам таку можливість, тому і вирішили його створити. А ще, ми не хочемо просто чекати позитивних змін розвитку нашого села. Розуміємо, що їх можна пришвидшити  нашими спільними діями», – каже голова ОСН «Мельники» Руслана Сидорук.

До слова, це не перший її досвід подібної активності. Руслана очолює місцеву громадську організацію «Пісочні береги», а після повномасштабного вторгнення росії разом з іншими мельниківчанами активно волонтерить. Водночас, і для неї, і для всіх, хто вирішив долучитися до роботи сільського комітету, діяльність ОСН є чимось новим. Тому, Волинський Інститут Права, який інформував та консультував жителів Мельників у питанні створення органу самоорганізації населення, вирішив організувати корисний тренінг.

Під час цього заходу багато йшлося про інструменти громадської участі, які допомагають жителям впливати на розвиток громади. Також говорили і про особливості роботи сільського комітету, основи командобудування, вміння правильно визначити проблему та шляхи її вирішення.

«Ми організували цей тренінг для того, щоб дати присутнім важливі знання, які допоможуть новоствореному ОСН працювати системно і результативно. До прикладу, неймовірно важливо вже на початках правильно розподілити обовязки членів сільського комітету. Це має бути спільна діяльність. Все зробить голова, бо вона більше поінформована – так це не працює», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Вона додає, що кожного разу, коли приїздить до Мельнків, тішиться з активності місцевих жителів. Зокрема, під час заходу присутні не тільки уважно слухали, а й багато запитувалися і ділилися тим, що хочуть зробити в межах роботи ОСН.

«Першочергово ми хочемо приділити увагу ремонту сільських доріг і організації сортування та належного вивозу сміття. Але є й багато інших тем з якими хочемо працювати. Радує, що у бажанні позитивних змін ми не самі. Після свого обрання, я зустрічалася з головою громади. Він висловив підтримку нашій активності і готовність до співпраці», – розповідає Руслана Сидорук.

Чи призведе ця діяльність до позитивних змін? Направду цього вже вдалося досягнути. Коли люди не на словах, а на ділі самоорганізовуються, щоб зробити своє село кращим – це вже позитивні зміни. А далі, як то кажуть, буде.

Довідково:

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety та проєкту Волинського Інституту Права «Дії творять зміни». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Мораторій на ціни на газ: що треба знати
Наступна новина Поїхав на роботу в Луцьк та зник: розшукують чоловіка з села Оздів
Останні новини
Схожі новини