Мораторій на ціни на газ: що треба знати

Мораторій на ціни на газ: що треба знати

Проголосували і затвердили мораторій на ціни та тарифи на газ та теплопостачання. Мораторій буде діяти на період дії воєнного стану та шість місяців після його припинення.

Про це йдеться у дописі нардепа Вячеслава Рубльова у Facebook.

Про що йдеться:

  1. Встановили мораторій на підвищення тарифів на послуги розподілу природного газу, тарифів на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) та послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.
  2. Визначили, що ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягає збільшенню від ціни, яка була станом на 24 лютого 2022 року. Це стосується об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, іншої уповноваженої співвласниками особи, яка шляхом самозабезпечення утримує системи автономного теплопостачання багатоквартирного будинку, в їхніх інтересах укладає договір про постачання природного газу для роботи газових котелень (дахових, прибудованих та/або таких, що розташовані на прибудинковій території) для забезпечення потреб співвласників багатоквартирного будинку (крім нежитл. приміщень), виробників теплової енергії - якщо вони використовують природний газ для виробництва теплової енергії для населення.
  3. Встановили тимчасову заборону постачальнику природного газу здійснювати будь-які дії щодо примусу побутового споживача до оплати заборгованості (у тому числі, включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв'язку з наявністю цієї заборгованості тощо). 
  4. Впродовж дії воєнного стану та 6 міс. після його припинення нарахування неустойки за несвоєчасні розрахунки за природний газ визначеними категоріями споживачів, не здійснюється за період, коли багатоквартирний будинок знаходився на тимчасово окупованій території, або перебував в районі проведення воєнних дій, а також за період, коли якого не менше 30% загальної житлової площі було визнано непридатною для проживання внаслідок воєнних дій та за умови надання кредиторам підтверджуючих документів. 
  5. Визначили особливості врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій. Погашення заборгованості за договорами реструктуризації заборгованості такими організаціями та підприємствами, виробничі потужності  яких внаслідок воєнних дій знищені/зазнали руйнувань або розташовані на території активних воєнних дій, що не дає змоги провадити основну діяльність на території відповідної області або терит. громади, відстрочується на період дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення. Критерії визначення таких організацій та підприємств затверджуються КМУ;
  6. Визначили гарантії, що надаються суб’єктам господарювання та механізм фінансування гарантій та компенсацій. Зокрема, передбачили, що суб’єктам господарювання у сфері теплопостачання компенсуються додаткові витрати через різницю між фактичною ціною закупівлі природного газу та ціною, передбаченою в тарифі на відповідні послуги, та витрат та/або втрат, понесених внаслідок воєнних дій та з метою запобігання настанню гуманітарних кризових ситуацій, до яких відносяться витрати на ремонт пошкоджених виробничих потужностей, втрат від зменшення кількості абонентів та/або обсягу наданих послуг, а також зниження рівня розрахунків, що утворилися (утворяться) за періоди з 1 лютого 2022 року по останнє число шостого місяця після місяця, в якому припинено або скасовано воєнний стан.

Фінансування передбачених проектом компенсаторних механізмів здійснюватиметься виключно в межах видатків державного бюджету України на 2022 рік". Відповідні зміни до Державного бюджету вносяться проектом Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" (щодо фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та подальшого відновлення)" 7429 від 01.06.2022 року.

Читайте також: Зростання цін на тепло в Україні не буде, але тимчасово: Рада ухвалила важливий законопроект

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З добрим словом та гостинцями: голова Волиньради зустрівся з переселенцями. ФОТО
Наступна новина «Ми не хочемо просто чекати позитивних змін», – жителька Мельників про розвиток села
Останні новини
Схожі новини