«Ми вдосконалюємо управління комунальними закладами», - депутатка Волиньради Ольга Омелько

«Ми вдосконалюємо управління комунальними закладами», - депутатка Волиньради Ольга Омелько

Ольга Омелько вперше обрана депутаткою Волинської обласної ради восени 2020 року. Відтоді вона очолює постійну комісію з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку.

«Першому» обраниця громади розповіла, за якими критеріями тепер обирають керівників навчальним закладам, що думає про обов’язкову вакцинацію освітян, а також що в Олицькому замку робитимуть за виділені нещодавно 10 мільйонів гривень.

Цей матеріал створений в рамках спецпроекту “Перший в облраді”. Спільно з Волинською обласною радою підсумовуємо перший рік каденції. 

«До депутатства я брала активну участь у виборчих кампаніях»

– Як ви зважились піти в депутати, чия це була пропозиція?

– Я вперше обрана депутаткою, але ця сфера давно мені близька. Адже я багато років займаюсь громадською діяльністю. Раніше працювала у благодійному фонді, де долучалася до організації різноманітних соціальних, освітніх, культурних та інфраструктурних проєктів, спрямованих на розвиток громад області. 

Окрім того, постійно цікавилася політичним життям краю та брала активну участь у виборчих кампаніях різного рівня, зокрема співпрацювала з партією «Батьківщина». Саме тоді з’явилась ідея депутатства в одній із місцевих рад. Тому, коли надійшла пропозиція від виборчого штабу, я погодилася на включення своєї кандидатури в списки політичної сили.

 Адже «Батьківщина» – чи не єдина ідеологічно структурована партія, яка вже 20 років є на політичний арені і має свою команду та програму дій.

– Минув рік депутатської каденції, які у вас враження від нього? Чи виправдалися очікування про депутатську роботу?

– Очікування виправдалися, бо значною мірою я була знайома з депутатським корпусом, принципами роботи. Залишається тільки добре робити свою роботу і не зупинятися на досягнутому.

– Чи вдалося зробити все задумане? Можливо, щось не вийшло втілити в життя через пандемію?

– Сьогодення ставить перед нами все нові і нові виклики: пандемія, непевна економічна ситуація, проблема з тарифами. Все це позначається на нашому житті і вносить свої корективи. Але в цих непростих умовах ми мусимо продовжувати працювати.

Основна моя депутатська робота пов’язана з комісією з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, яку я очолюю. Так, у новому скликанні проведено вже 11 засідань, на яких розглянуто понад 60 питань: проєкти рішень, які вносилися на розгляд сесії і належать до компетенції профільної комісії, звернення закладів та організацій тощо (кадрові, організаційні питання). Комісія також ініціювала внесення проєктів рішень на сесію (різні звернення для центральних органів влади з проблемних в регіоні питань; про призначення тих чи інших премій, нагород ; про внесення змін до діючих програм).

Довідка: Ольга Омелько – 34 роки. Народилася у селі Здомишель Ратнівського району. Живе у Луцьку. Працює менеджеркою зі збуту санаторно-курортних послуг в санаторії матері і дитини «Пролісок». Є членкинею фракції ВО «Батьківщина».

«Олицький замок має освоїти 10 мільйонів вже до кінця цього року»

– Чому ви вирішили працювати саме в цій комісії?

– Тому що я за освітою педагог. По закінченню університету викладала історію та право в НВК "ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-гімназія" смт Ратне. Також працювала у відділі новацій та передових педагогічних технологій у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти.

– Я помітила, що зараз актуальне питання зміни керівників навчальних закладів. З чим це пов’язано: закінчуються контракти чи звільнення відбуваються позапланово? І за якими критеріями ви відбираєте нових керівників?

– Так, зараз у багатьох очільників навчальних закладів закінчуються контракти. Призначення керівників закладів освіти усіх типів проводиться за результатами конкурсних відборів, відповідно до чинного законодавства.

Обласною радою розроблені відповідні положення про відбір кандидатур на посади керівників закладів освіти, зокрема, закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти. На сьогодні проводиться робота над розробкою положення про конкурсний відбір керівників закладів фахової передвищої освіти. Після завершення цієї роботи відповідний проєкт рішення буде внесений на розгляд депутатів обласної ради.

Щодо критеріїв, за якими призначаються керівники освітніх закладів, то вони прописані у профільних нормативно-правових актах і продубльовані у положеннях про конкурсні відбори, які затверджувала обласна рада. Це насамперед вимоги до освіти, стажу роботи, досвіду управлінської та педагогічної діяльності, професійної компетентності, відсутності судимості та фактів вчинення корупційних дій, високих моральних якостей тощо. Звісно, претенденту на керівну посаду необхідно пройти конкурсний відбір, презентувати стратегію розвитку закладу.

– Зараз актуальне питання – вакцинація педагогічних працівників, адже з 8 листопада їх відсторонятимуть від роботи. Як оцінюєте цей процес?

– Вакцинація залишається найважливішим інструментом запобігання поширення захворювання і найефективнішим способом сформувати так званий колективний імунітет, щоб не допустити тяжкого перебігу хвороби.

Згідно з наказом МОЗ, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники: закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності. За інформацією управління освіти і науки ОДА, станом на минулий тиждень відсоток вакцинованих працівників освіти Волині становив 83,2 %. Дещо нижчий відсотковий показник у сфері дошкілля, адже досі їм дозволяли працювати без щеплень. Але вони так само, як і вчителі, контактують з великою кількістю людей, а відтак – мають високі ризики інфікуватись і поширити вірус.

Волинь стрімко наближається до запровадження червоної зони. Від цього кроку область стримує лише один індикатор – кількість вільних ліжок. Цей показник утримується за рахунок розгортання нових місць у лікарнях. Однак, цей процес не безмежний (розмова відбувалась до 5 листопада, коли оголосили про перехід до червоної зони, – ред.).

Тому питання необхідності вакцинуватися та дотримуватися протиепідемічних заходів стоїть так гостро.

Якщо ставити на шальки терезів всі за і проти, рішення очевидне.

– На реставрацію Олицького замку нещодавно пообіцяли виділити 10 мільйонів гривень. Чи є шанси їх освоїти до кінця року, що за них можна зробити?

– Ідею відновлення національної архітектурної пам’ятки Олицького замку підтримують на найвищих рівнях влади. Патронат над цим проєктом взяли міністри культури та освіти Олександр Ткаченко й Сергій Шкарлет – про це зокрема зазначила народна депутатка Ірина Констанкевич під час  оргкомітету з проведення міжнародної науково-практичної конференції «Олика в європейській історії: відтворення історико-культурної спадщини», яка відбулася у Луцьку та Олиці 29-30 жовтня.

На що саме будуть використані кошти – це питання швидше до органів виконавчої влади. Можливо, на проведення археологічних досліджень об‘єкта та укріплення мурів фундаменту. Наскільки мені відомо, саме археологічні дослідження є обов’язковою передумовою для проведення подальших робіт відповідного характеру. Ці кошти мають бути освоєні до кінця цього року, і далі буде продовжена робота над проєктом відновлення замку.

– Нещодавно усі комунальні заклади Волині зіткнулися з тим, що не могли заключити договори на постачання газу через його шалену ціну – майже 40 гривень за метр кубічний. Як обласна рада вирішує цю проблему?

– Це питання надважливе і дуже актуальне на сьогодні. На крайній сесії Волинської обласної ради з ініціативи фракції ВО «Батьківщина» депутатський корпус головного представницького органу краю проголосував за звернення до президента України, прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради України  про ситуацію, що склалась в енергетичній галузі на початку опалювального сезону 2021-2022 років.

У ньому зокрема йдеться про необхідність постачання газу вітчизняного видобутку для потреб населення та бюджетних установ, створення  тимчасової слідчої комісії у парламенті з метою проведення аудиту в НАК «Нафтогаз України», ухвалення національної програми дій зі змінами до держбюджету чи іншими алгоритмами дій з метою запобігання зростанню цін та інфляції та передбаченням фінансових ресурсів для компенсації вартості придбання газу за завищеною ціною для обласних комунальних закладів.

За інформацією профільного управління ОДА, лише в шести комунальних закладах лишились котельні, які працюють на газі. До кінця цього місяця (розмова відбувалась наприкінці жовтня, – ред.) вони працюють за старими договорами в частині постачання газу, а далі заключають договори з «Нафтогаз України». Необхідні пакети документів вже надіслані.

«В дискусіях та обговореннях ми знаходимо оптимальні рішення»

– Чи вважаєте ви роботу обласної ради конструктивною за підсумками першого року каденції?

– На початку цього скликання ми задекларували, що наша депутатська діяльність базуватиметься на принципах законності, демократичності, прозорості, колегіальності, адже місцеве самоврядування є потужним знаряддям публічної влади. Обласна рада дотримується цих фундаментальних засад. На мою думку, за рік роботи у новій каденції найвищий представницький орган краю працював і працює стабільно та послідовно, забезпечуючи розвиток регіону, сприяючи вирішенню поточних питань життєдіяльності місцевих громад, комунальних закладів і підприємств спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Депутатський корпус обласної ради та її виконавчий апарат намагаються організувати свою роботу так, аби якомога ефективніше виконувати передбачені чинним законодавством функції і завдання. Звісно, у сесійній залі є дискусії, але лише при обговоренні питань і проговоренні проблем можна знайти компроміс та прийняти конструктивне рішення. В майбутньому плануємо організовувати більше депутатських виїздів на об’єкти комунальної власності, безпосередньо комунікувати з керівниками, колективами, бо на місцях можна краще зрозуміти проблеми.

– Що вважаєте своїм депутатським досягненням?

– Депутатську роботу загалом, роботу в постійній комісії, роботу з виборцями у вирішенні питань та проблем виборчого округу та області.

В основному звернення, які надходили, стосувались надання матеріальної допомоги на лікування, вирішення житлово-побутових питань, питань щодо оформлення соціальних виплат, перерахунку пенсій, ремонту доріг, пошуку та залучення додаткових коштів на утримання та покращення матеріально-технічних баз закладів області.

На основі отриманих від волинян звернень я формувала свої депутатські запити та звернення. Це також одна з форм депутатської роботи.

Активно долучаюсь до роботи в міжфракційному об’єднанні «Рівні можливості», адже питання запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми, гендерної рівності, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, соціального захисту осіб з інвалідністю на сьогодні є актуальними і важливими.

Важливо також своєчасно порадити виборцям, а подекуди особисто ініціювати звернення у відповідні структурні підрозділи та служби на вирішення конкретної проблеми людини. Не завжди люди проінформовані, куди звернутись для вирішення свого питання. Тому часто саме надання інформаційно-консультативної допомоги є вкрай важливим.

Кожне результативно вирішене звернення мого виборця – це і є досягнення в депутатській роботі.

– Окрім депутатства ви зараз працюєте у санаторії «Пролісок». Чим там займаєтесь?

– Наразі працюю менеджером зі збуту санаторно-курортних послуг, тому запрошую усіх охочих на оздоровлення в «перлину» волинського краю.

«Пролісок» має потужну базу для лікування захворювань серцево-судинної системи, хвороб опорно-рухового апарату, ендокринної системи, органів травлення. Особливістю санаторію є його розташування, адже розташований він на території національного природного парку «Цуманська пуща», в екологічно чистій зоні, в оточенні соснового бору, на березі великого водного плеса з чистим повітрям. Особливістю закладу є власне джерело з мінеральною водою «Проліскова», яку застосовують для лікувальних процедур та термального наповнення одного з двох басейнів санаторію, що працюють круглорічно.

Проте, переконана, що в подальшому я хотіла б поєднати свою професійну діяльність з освітньою сферою.

Текст: Віта Сахнік

Фото: Інна Максимчук

На правах реклами


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У МОЗ нагадали, що перевірка ковід-сертифікатів є законною
Наступна новина Цього тижня на українців чекають морози до -8 градусів
Останні новини
Схожі новини