Міфи про перейменування вулиць. Що треба знати лучанам

Міфи про перейменування вулиць. Що треба знати лучанам

Після зміни назв вулиць не потрібно бігти та міняти документи на нерухомість чи реєстрацію у паспорті. Зміни вносяться поступово — під час операцій (продаж, застава) з вашим майном. Міськрада передбачить фінансування на заміну вивісок та вказівників.

Про це розповідають на сторінці Дерусифікація Волині. 

До слова, напередодні з ініціативою перейменувати вулиці у Луцьку, названі на честь росіян, виступили волинські журналісти. У процесі декомунізації у Луцьку вирішили перейменувати п’ять вулиць. Крім того, у місті вже розпочали демонтаж радянської символіки на меморіалі Вічної Слави. Невдовзі також там замінять дату початку Другої світової війни з 1941-го року на 1939. 

Так, зазначають, що після зміни назви вулиці, місце реєстрації (так звана «прописка»), штамп у паспорті обов’язково змінювати не потрібно, оскільки це не є зміною місця проживання. Загалом – у чинному законодавстві не передбачено обов’язку змінювати «штамп» у паспорті у зв’язку зі зміною назви вулиці.

«Перереєстрація може відбуватися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища, тобто коли виникає потреба. Отож, після перейменування вулиці ніхто не мусить бігти до міграційної служби по відмітку про нову адресу. Не потрібно й обов’язково вносити зміни до документів на житло, нерухомість. Вони залишаються чинними й ніхто не має права вимагати їх заміни. Ст. 19 Конституції України гарантує, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Але! За власною ініціативою або у разі потреби (купівлі-продажу, дарування) власник майна, щодо якого відбулися зміни в назві вулиці, має право звернутися до органу держреєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Під час продажу або іншого відчуження нерухомого майна, ці документи замінюються за загальною процедурою», – розповідають на сторінці. 

Зміни до документів про право власності на нерухоме майно необхідно внести лише, якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже вкажуть нову назву. На вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть нотаріусові таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці не змінюється.

Як діяти підприємцям у зв’язку з перейменуванням?

У такому випадку виникає необхідність змін у найменуванні чи відомостях про місцезнаходження юридичної особи. Тут йдеться про внесення змін до установчих документів та змін до відомостей про фізособу-підприємця, що містяться в Єдиному держреєстрі.

Суб’єкти бізнесу зможуть змінити дані про назву вулиці при внесенні ними чергових змін до своїх установчих документів, пов'язаних зі зміною складу учасників, розміру статутного фонду, зміни видів діяльності.

Певних додаткових витрат можуть зазнати ті юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які мають бланки і штампи зі старими назвами. Проте далеко не всі вони мають печатки і штампи, оскільки для багатьох категорій суб’єктів підприємництва ці атрибути не є обов'язковими. Більшість юридичних осіб друкують свої бланки на звичайному принтері, тому для заміни назви чи адреси в тексті достатньо, щонайбільше, декількох хвилин.

Вулицю перейменували, чи призначать субсидію?

Про зміну назви вулиці повідомляються всі державні органи, соціальні служби, тому вони мають приймати документи як із новими назвами в адресах, так і зі старими. Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідності до нових назв, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі та нові назви. Тому зміна найменування вулиці не є підставою для відмови в отриманні субсидії.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина До Луцька з Києва переїхав луна-парк з 39 атракціонами
Наступна новина Найважча за усі роки. На Волині завершується весняна посівна
Останні новини
Схожі новини