Міхо звільнений. Як судили Саакашвілі. Відео

Міхо звільнений. Як судили Саакашвілі. Відео

Суд над екс-президентом Грузії тривав майже добу, а в підсумку його відпустили на волю.

Ледве-ледве затримали, натрапили на громадське обурення і протести, а в підсумку відпустили. Саме так розвивалися події навколо колишнього президента Грузії і голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі.



Печерський районний суд Києва відпустив Саакашвілі на час розслідування.

Прокуратура вже пообіцяла оскаржити це рішення.

Корреспондент.net згадує, що відбувалося навколо суду Саакашвілі.

Найгуманніший суд у світі?

Варто нагадати, що Саакашвілі підозрюють у допомозі злочинному угрупованню. За версією прокуратури, для фінансування акцій під Верховною Радою він отримував гроші з Москви.

З першого разу затримати Саакашвілі не вдалося, його відбили соратники, але в ніч з 8 на 9 грудня він все-таки був доставлений в СІЗО, де встиг оголосити голодування.

Обирали міру запобіжного заходу для Саакашвілі в Печерському суді. Прокуратура просила про запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт. При цьому, такий же бажаний запобіжний захід генпрокурор Юрій Луценко оголошував і до того, як Саакашвілі втік з-під конвою. Виходить, за це йому правоохоронці нічого не висунули.

Під будівлею Печерського суду зібралися кілька сотень прихильників Саакашвілі. Підтримати його приїхали низка народних депутатів, на чолі з Юлією Тимошенко.

Але в підсумку навіть допомога депутатів не знадобилася. Суд просто відпустив Саакашвілі, і він повернувся в свою квартиру на вулиці Костьольній в центрі Києва.

Ось воно яке українське правосуддя - спочатку тебе звинувачують мало не в державному перевороті, потім затримують, ти втікаєш з-під конвою, а в підсумку суд тебе відпускає.

Виступ Саакашвілі

Судове засідання Саакашвілі намагався перетворити на своє шоу, співав гімни України та Грузії, обіцяв продовжити голодування, якщо його повернуть у в'язницю, і "голодувати до кінця".

Також Саакашвілі заявив, що він не затриманий, а військовополонений.

"Я не вважаю себе затриманим. Я вважаю себе у військовому полоні. Я вважаю себе бранцем олігархату України і Путіна. Я військовополонений. Реально. Тому що вони ведуть війну проти України", - сказав екс-губернатор Одеської області.

За словами Саакашвілі, українська влада його арештом зробила "подарунок" президентові Росії Володимиру Путіну.

"Це і є реальна робота на ворога. Це прямий подарунок Путіну, і хтось на Банковій вирішив зробити йому такий подарунок", - зазначив Саакашвілі.

Реагуючи на звинувачення, що нібито Саакашвілі співпрацює з російською стороною, він заявив:

"Путін і Порошенко чомусь дуже схожі. Але якщо я ФСБшник, треба це довести в суді і виміняти мене на українських розвідників. Путін готовий всіх українців на мене поміняти. Невже ми не розуміємо, чиє замовлення зараз виконується? Саакашвілі в Києві у в'язниці? Всі, хто в цьому беруть участь, і є агентами ФСБ".

Після того, як його звільнили, Саакашвілі заявив, що тепер в першу чергу потрібно поїсти.

Що робити прокурорам

На засіданні суду прокурор заявив про існування ризику, що лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі можуть ліквідувати спецслужби РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні.

"Є інформація від ГУ СБУ в Києві та області, що у зв'язку з проведенням заходів з документування злочинної діяльності Курченка, спецслужби РФ вживають заходів щодо виходу через своїх довірених осіб в Україні на Саакашвілі і Дангадзе з метою з'ясування деталей розмов між ним і Курченком. Одним з варіантів дестабілізації ситуації може бути ініціювання спецслужбами РФ спроби ліквідації Саакашвілі і Дангадзе", - сказав прокурор.

Він просив суд обрати Саакашвілі запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета, в тому числі, щоб "забезпечити охорону життя і здоров'я підозрюваного".

"До нього будуть застосовані заходи цілодобової охорони з метою запобігання виконання вищевказаного задуму", - сказав прокурор.

Генеральна прокуратура оскаржить рішення суду щодо запобіжного заходу Саакашвілі, повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко в ефірі "Свободи слова".

"Я не згоден з рішенням судді щодо запобіжного заходу пану Саакашвілі. Я не можу уявити собі, в якій країні, людина-апатрид, без громадянства, прориває силою кордон. При цьому, його супроводжуючі б'ють українських військовослужбовців", - зазначив генпрокурор.

Луценко стверджує, що Саакашвілі організовував "рух за повалення влади" за гроші Курченка.

"Після цього він (Саакашвілі - ред.) організовує рух за повалення влади. Причому, за рахунок Курченка, і з цією людиною він домовляється про допомогу. Його права рука (Дангадзе - ред.) отримує сотні тисяч доларів, що зафіксовано тут, на території України. І ці докази ми надали до суду. Проте, суддя його відпускає", - зазначає Луценко.

Він розповів, що ГПУ буде подавати апеляцію.

"Я утримаюся від емоцій, і ми будемо подавати апеляцію. Ми готові довести, що всі відео про передачу грошей і розмова Саакашвілі з Курченком є справжніми. Ми готові залучити іноземних експертів ФБР або Скотланд-Ярду для того, щоб вони разом з нашими експертами перевірили справжність плівок", - наголосив він.

Луценко додав, що мав із Саакашвілі "спільне бачення подій в Україні і Грузії".

"Але ті, які переступили червону межу закону, грабують державу, або беруть гроші у Москви для дестабілізації ситуації, я з цим ніколи не змирюся, і мої людські колишні відносини відходять назад перед обличчям кримінальних злочинів", - зазначив генпрокурор.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Любомлі встановили пам'ятну дошку загиблому капітану СБУ Віктору Мандзику
Наступна новина Які спеціальності в Україні мають найбільший попит
Останні новини
Схожі новини