На Волині побувала команда Офісу простих рішень Саакашвілі, які рухають реформи в Україні

На Волині побувала команда Офісу простих рішень Саакашвілі, які рухають реформи в Україні
Спільне фото на порозі костелу в Олиці

Бачити потенціал Волині, проблематику, говорити про реформи та проекти, про економіку та системні рішення, чути голос бізнесу в регіоні і пропонувати зміни – з такою метою в області 12 жовтня побувала команда Офісу простих рішень і результатів на чолі з його виконавчою директоркою Марією Барабаш.

Експерти неприбуткової громадської організації Офіс простих рішень та результатів Михайла Саакашвілі  готують пропозиції для Президента України та членів Національної ради реформ України.

Із Марією Барабаш, співзасновницею і керівницею Спілки підприємців України, на Волинь приїхали головний економіст Офісу Ярослав Романчук, керівник регіонального розвитку Офісу Аліна Савченко та очільник відділення Офісу на Івано-Франківщині Геннадій Якубовський.

Місце зустрічі змінити не можна. 
Олицький замок приймає нових гостей зі столиці

Речі, які «втрачати не можна»

Разом із головою Волинської облради Григорієм Недопадом, Волинської облдержадміністрації Юрієм Погуляйком, головою Олицької громади Олександром Прендецьким, керівником регіонального Офісу простих рішень на Волині бізнесменом Ігорем Чорнухою, заступником голови ОДА Андрієм Ярмольським та депутаткою облради Іриною Патлашинською гості оглянули територію Олицького замку, від перших осіб області почули про плани щодо ревіталізації Олики та реконструкції спадщини князів Радзивіллів. Олицький замок – стратегічний об’єкт на Волині, що потребує інвестицій та правильних рішень. Експерти офісу мали нагоду переконатися у їх потрібності під час поїздки до Олики.

Офіс простих рішень та результатів створений завдяки ініціативі президента Грузії Михайла Саакашвілі, який планував відвідати Волинь восени. Попри те, що сам лідер цієї громадської структури нині перебуває в Грузії, яка переживає непростий політичний період (президента Саакашвілі затримали, коли він повернувся в країну напередодні виборів), його команда продовжує роботу над реформами і активно розгортує регіональні структури.

Експерти Офісу простих рішень Саакашвілі в Олиці

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Для побачень». Колишня психлікарня в Олицькому замку. Фото зсередини

Саме, щоб ближче познайомитися з керівниками Офісу на місцях та локальною проблематикою, експерти побували у низці областей.

- Чому – Олика? Волинь має унікальну пам’ятку. Нам усім треба докласти зусиль, аби вона для початку була збережена, а в майбутньому стала культурним центром. Такі речі втрачати не можна, - зауважив Ігор Чорнуха.

Відновлення пам’ятки може сягнути 400 млн грн, саме таку суму нині орієнтовно називають у Волинській ОДА. Нині готують проектно-кошторисну документацію, перші кошти на співфінансування її виготовлення вже виділили з обласного бюджету.

- Процес давно запущений. Професор Заболотний готує проект ревіталізації всієї Олики: ми підходимо до проблеми комплексно, а відтак йдеться не лише про замок, а й про всі пам’ятки на території селища та його інфраструктуру загалом. Роботу вже почали, проект включений у програму «Велика реставрація», чекаємо коштів на консервацію приміщення. Вкінці жовтня відбудеться велика конференція щодо розвитку Олики. Всі чудово розуміють, що це потрібно Олиці, Волині, України. Тому ми рухаємося. І якщо є нагода показати Олику тим, від кого залежать важливі рішення у столиці, то ми завжди це робимо, використовуємо всі можливості, аби про Олику знали і сприяли нам у втіленні планів з її відновлення, - розповів голова Волиньради Григорій Недопад.

- Цього року плануємо приступити до роботи над консервацією пам’ятки. Спішимо, щоб пройти всю документальну частину, тендерні процедури, встигнути освоїти гроші. Дуже важливо отримати перші гроші і почати це все. Наступного року вже йтиметься про 474 мільйона гривень, це кошти першої черги, які потрібні тільки на замок, - зазначив заступник голови Волинської ОДА Андрій Ярмольський.

Цікаво, що відомий економіст, експерт Офісу Ярослав Романчук, який був цього дня в Олиці, - родом з Білорусі, тому в Олицькому замку одразу впізнав його білоруський варіант – замок Радзивіллів у Несвіжі. Там князівський маєток є відомим туристичним об’єктом, відбудований коштом держави і приймає сотні тисяч відвідувачів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Перетворити психлікарню на замок. Це пробують втілити на Волині. Розбираємося - як

Нагода обговорити реформи з першими особами області

Краєзнавиця і уродженка Оличчини Валентина Харковлюк розповіла присутнім про історію Олики та замку зокрема. Експерти оглянули замок, побували у колегіальному костелі Святої Трійці, що реставрується коштом польської держави.

- Я вперше тут. Дуже цікава і величезна у вас пам’ятка, яку потрібно реконструювати. Точно говоритиму про це з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим і впевнена, що це не просто треба включити в проект «Велика реставрація» Володимира Зеленського, а реставрувати це якомога швидше. Вже бачу, як тисячі туристів сюди будуть їхати. Треба порахувати, скільки це принесе податків в громаду. Повинен бути такий бізнес-план, адже тут можна проводити форуму і конгреси, - після побаченого наголосила Марія Барабаш.

Фото на згадку перед Олицьким замком

Три реформи є. Треба ще

Чи мають експерти Офісу повноваження впливати на рішення в Офісі президента? Наскільки дієва ця структура? Марія Барабаш зазначає, що як виконавча директорка Офісу Саакашвілі може напряму спілкуватися із президентом Володимиром Зеленським чи з керівником ОП Андрієм Єрмаком.

- У нас все залежить від лідерства: не повноваження дають сили, а лідерство. У Михайла, у нашої команди це є, є бажання. Ми сьогодні відкриваємо Офіс на Волині. Це означає, що у вас на місці цими питаннями буде займатися Ігор Чорнуха. Вчора відкрили офіс в Івано-Франківську, у п’ятницю – в Ужгороді, завтра – в Рівному. Ми збираємо національну раду реформ, це - повністю наш інструмент під головуванням Володимира Зеленського, туди входить весь Кабінет міністрів, всі голови профільних комітетів Верховної Ради, голова Нацбанку, Прем’єр-міністр, спікер, тобто весь топ-менеджмент країни, який може приймати рішення. 99% всіх рішень, які ми виносили на засідання ради реформ, були позитивно підтримані одноголосно, - відповідає Марія Барабаш.

Марія Барабаш
Для довідки. Марія Барабаш – український інвестиційний банкір, громадська діячка, засновниця української інвестиційної компанії A7 CAPITAL (входить в групу компаній A7 GROUP), співзасновниця Спілки Українських Підприємців (СУП)

 

Після Олики експерти Офісу відвідали Луцьк. В обласному центрі за їх участі відкрили регіональне відділення Офісу простих рішень та результатів. Як відомо, очолює його відомий волинський бізнесмен, у минулому депутат Волиньради, нині гендиректор однієї з найбільших будівельних компаній Західної України ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Ігор Чорнуха.

Ігор Чорнуха познайомив експертів із командою, яка працює в Офісі простих рішень у Луцьку.

Філії на місцях, сподіваються експерти столичного Офісу, допомагатимуть втілювати національні реформи. Робота структур в обласних центрах сприятиме комунікації з регіонами.

- Ми не все з Києва бачимо і чуємо. Дуже близько спілкуємося з мерами міст, губернаторами, головами громад. Вона часто нам пропонують свої ідеї, пропозиції, як вирішити той чи інший виклик. Сьогодні це 12-й Офіс, який почав працювати, - пояснює Марія Барабаш.

Якщо йдеться про дієвість Офісу, його виконавча директора апелює до вже зробленого.

Марія Барабаш каже, що вже є три реформи, втілених командою Офісу Саакашвілі. Найперше, це - містобудівні зміни, так звана реформа ДАБІ, потім спрощення підключення до електромереж, а також  реформа щодо сплати моряками за переатестацію та дипломування понад 250 мільйонів доларів щороку, тепер цього нема.

Володимир Данилюк, Ігор Чорнуха, Марія Барабаш, 
Ярослав Романчук та Аліна Савченко в луцькому Офісі

«Беремо до себе тільки ініціативних людей»

Керівниця розвитку регіональних Офісів Аліна Савченко зауважила, що ці структури мають діяти ефективно і швидко. У планах мати відділення в кожному регіоні України.

- Офіс – це громадська ініціатива. Ми беремо до себе тільки ініціативних людей, які можуть щось запропонувати країні. Наші керівники в регіонах – це, як правило, великі бізнесмени. Вони багато часу працюють в окремій області і можуть надати нам чимало інформації про проблеми регіону, а також запропонувати рішення, - наголосила Аліна Савченко.

Аліна Савченко координує роботу регіональних офісів

- У принципі Ігор заповнив анкету у нас на сайті. Анкетування на керівників Офісу у нас відкрите. Відтак ми познайомилися спочатку через скап, потім особисто. Так у Луцьку з’явився тут Офіс. Зараз так само шукаємо керівників в інших областях: Полтавській, Житомирській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, - розповіла виконавча директорка Офісу простих рішень та результатів Михайла Саакашвілі Марія Барабаш.

Саме Ігор Чорнуха каже, що вірить у цю структуру, зокрема, в те, що гуртом бізнесу вдасться усувати перешкоди в роботі, які насправді шкодять економіці.

- Звичайно, завдання Офісу простих рішень – творити реформи. Але що це за реформа, якщо вона не відчувається десь в регіоні, чи якщо її не відчуває кожен окремий бізнесмен чи людина? Я людина з реального сектору економіки, я на своїх плечах відчуваю, що в цій країні є що змінювати на краще, є що спрощувати. Щодня стикаюся із великими бар’єрами. Ми спілкуємося і напрацьовуємо якісь спільні думки щодо змін в певних напрямках. Я вірю в цю організацію, у те, що вона здатна щось змінити. А проблеми приблизно однакові скрізь, нам потрібні не просто зміни на Волині, а системні зрушення, - зазначив Ігор Чорнуха.

На Волині Офіс простих рішень очолив забудовник 
Ігор Чорнуха

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Рано чи пізно доведеться сказати: «Куме, плати-но податки». Ігор Чорнуха. ІНТЕРВ’Ю

Візит на Волинь підсумували під час бізнес-ланчу.

Знову ж таки говорили про спрощення законодавчих механізмів, які сьогодні заважають бізнесу заробляти та інвестувати в економіку країни.

- Зараз Офіс про активно уже завершив роботу над проектом закону про підприємницьку свободу. Там ми акцентуємо на зменшенні того, що ми всі називаємо регуляторним навантаженням. Нині воно сягає до 15% ВВП. Це - 28 мільярдів доларів, які бізнес витрачає на виконання вимог держави. Ці гроші не збільшують безпеку людей, не покращують якість життя, вони часто «гріють повітря». Якщо наш проект приймуть, то у бізнесу на руках лишиться більше 15 мільярдів доларів. Ми просто забрали ті зайві витрати, де їх можна забрати. І чому нам для цього важлива регіональна мережа? Одна справа, коли сидять економісти десь у столиці й рахують, а інша – коли ти закріплюєш ці калькуляції та розрахунки думкою десятків тисяч людей, які працюють в реальному секторі. Тоді ми можемо сказати про якусь ідею, що вона погана, бо так кажуть десятки тисяч людей, які випробували її в роботі, - наголошує Ярослав Романчук.

Саме тому Офіси простих рішень – це ті структури, які з одного боку збирають добрі ідеї з різних куточків країни, а з іншого – доносять нагору інформацію про те, як певні ідеї вже працюють і чи є вони ефективними.

Для зв'язку з Офісом в Луцьку:

[email protected];

050 587 3289;

https://www.facebook.com/simple.org.ua.volyn/.

За розмовами про плани

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанин просить заборонити кататися дітям на іграшкових машинках у центрі. Петиція
Наступна новина У Луцьку на проспекті Волі вже наносять тимчасову розмітку
Останні новини
Схожі новини