Московський патріархат тепер поза законом, – волинський священик

Московський патріархат тепер поза законом, – волинський священик
Священик стверджує, що канонічно УПЦ МП вже просто немає. Фото - Еспресо.TV

З точки зору канонічності УПЦ Московського патріархату від суботи 15 грудня 2018 року в Україні перебуває незаконно, вважає настоятель Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря, речник Волинської єпархії УПЦ КП, архімандрит Константин (Марченко).

Архімандрит Константин нагадав, що на початку грудня Вселенський патріарх Варфоломій направив предстоятелю Української православної церкви МП митрополиту Онуфрію лист із запрошенням взяти участь в Об'єднавчому соборі. У ньому, зокрема, Варфоломій повідомив Онуфрію, що після Об'єднавчого собору той не може носити титул митрополита Київського.

«Після виборів предстоятеля Української церкви органом, який складатиметься з кліриків і мирян, ви не зможете еклізіологічно і канонічно носити титул митрополита Київського, який ви все одно носите зараз в порушення описаних умов офіційних документів», – йшлося в листі.

«Саме опираючись на текст цього листа, я можу стверджувати: УПЦ МП від сьогодні – незаконна з точки зору канону», – заявив Константин Марченко.

Чи є ще зараз Українська православна церква Київського патріархату?

«Немає вже ні Київського патріархату, ні Української автокефальної православної церкви. Є нова церква, яка сьогодні була створена. Канонічно немає також і УПЦ Московського патріархату. Вони незаконно перебувають на нашій території. Хіба що вони стануть називатися Російською православною церквою в Україні. Як українська православна церква вони незаконно в Україні», – пояснив Константин Марченко.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: В Україні створили Помісну церкву

Як буде називатися нова церква?

«Нова церква, створена на Об’єднавчому соборі, буде називатися «Православна Церква України» (ПЦУ). Про це сказано у Статуті, наданому Вселенським патріархом», – розповів Константин Марченко.

«Вселенський патріарх зауважив: не може бути церкви української, польської чи російської. Церква – Христова. Тому й була запропонована така назва», – уточнив священик.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Ким є керівник нової церкви Епіфаній

Константин Марченко також зауважив, що щодо остаточної назви церкви повного рішення нема. Можливо, кінцевий варіант буде дещо іншим.

Що буде далі з Московським патріархатом в Україні?

«Вони будуть творити роль мучеників. У буквальному розумінні цього слова. У них така установка з Москви: демонструвати, що вони – гонимі. Навіть за останніми їхніми заявами це було видно: то заявляли, що у Вінниці собор захопили, то митрополита Агапіта арештували… З’являється інформаційний привід – і зразу це висвітлюють російські канали. Явно творять образ мучеників», – вважає Константин Марченко.

Також священик пояснив, що кожна громада церкви, яка раніше належала до УПЦ МП, може вимагати від священика приєднатися до нової церкви.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (2)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ким є керівник нової церкви Епіфаній
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 16 грудня
Останні новини
Схожі новини