«На дебати приходь-те!»: луцький «борець зі смородом» записав креативне відеозвернення

«На дебати приходь-те!»: луцький «борець зі смородом» записав креативне відеозвернення
Громадський активіст Дмитро Климук

Громадський активіст Дмитро Климук, який два роки тому організовував у Луцьку мітинги проти смороду в мікрорайоні Вересневе та проти роботи біоетанольного заводу, записав відеоролик зі зверненням до власника цього заводу.

Пародіюючи Володимира Зеленського, який зі стадіону запрошував Петра Порошенка на дебати, Дмитро Климук теж записав відео зі стадіону і запросив Ярослава Галькевича на судові дебати.

Спір між ними Луцький міськрайонний суд розглядає більш як рік. Чергове засідання заплановане на вівторок, 23 квітня 2019 року.

 

Судова справа з вимогою 1 мільйон моральної шкоди, яка розпочалася у 2017 році проти мене підійшла до ДЕБАТІВ. І я вирішив не бути оригінальним та запросити свого опонента, аби він особисто взяв участь у дебатах. Одним словом дивіться відео... Ну і величезне дякую за репост.

Posted by Дмитро Климук on Thursday, 18 April 2019

Звідки сморід?

Навесні 2017 року у Луцьку гостро виникла проблема смороду. Різкий неприємний запах поширювався в різних районах міста, та особливо відчутним був у мікрорайоні Вересневе.

Міська влада заявила: у цьому винне нове виробництво, яке відкрили на території Гнідавського цукрового заводу. Підприємство «БІО ПЕК» почало виготовляти біоетанол, а відходи від цього виробництва – барду – зливати на фільтраційні поля цукрового заводу. Саме ця барда, за словами представників Луцької міської ради, і викликала сморід.

На підтримку такої позиції виступив ряд місцевих мешканців, які почали організовувати мітинги проти роботи заводу, збирати підписи про його закриття тощо. Серед людей «пішли» й інші чутки про «БІО ПЕК»: нібито виробництво – надзвичайно шкідливе, використовує агресивні хімічні речовини, а в прилеглому мікрорайоні почали хворіти люди…

Організовував мітинги та найактивніше розповідав про небезпеку заводу Дмитро Климук. Він – мешканець Вересневого, голова волинського осередку партії «Рух».

На фільтраційних полях кілька місяців працювали мікробіологи: знезаражували нечистоти

Біоетанол – смердить?

Як з’ясувалося пізніше, причиною смороду на Вересневому були не відходи від виробництва біоетанолу. На фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу протягом багатьох десятиліть скидалися нечистоти із прилеглих будинків та сусідніх сіл. Як результат – на відстійниках накопилася критична маса фекалій. Зливи від нового виробництва «збурили» ці нечистоти і – утворився сморід.

Крім того, на неприємний запах скаржилися і мешканці віддалених районів Луцька, наприклад, 40-го мікрорайону, де причиною ніяк не міг бути біоетанольний завод. Зрештою, екологи та представники міської влади визнали: причина – комплексна, і в місті є кілька джерел, які псують повітря.

За що судяться Галькевич і Климук

Результатом одного із мітингів проти біоетанольного заводу став судовий позов співвласника біоетанольного бізнесу Ярослава Галькевича до Дмитра Климука.

Зібравшись під стінами цукрового заводу, 22 червня 2017 року учасники мітингу придумали і скандували речівку: «Галькевич, Макара – вбивають українців!». Ярослав Галькевич вирішив, що така поведінка – неприпустима, і подав до суду на організатора мітингу – Дмитра Климука.

Бізнесмен заявив, що вимагає спростування, оскільки нікого не вбивав – ні він, ні його бізнес, а ще – попросив компенсацію за моральну шкоду в розмірі одного мільйона гривень.

Співвласник Гнідавського цукрового та біоетанольного заводів Ярослав Галькевич оцінив моральну шкоду в мільйон гривень

До чого досудилися?

Перше судове засідання у справі Галькевича-Климука відбулося 30 серпня 2017 року. Протягом тривалого часу допитували свідків, потім – розглядали докази. Одним із таких доказів стало відео із мітингу, де видно, що скандувати речівку закликав саме Дмитро Климук і саме він поводився як організатор заходу.

У лютому 2018 року суд оголосив перерву для проведення експертизи скандальної фрази. Спеціалісти-лінгвісти мали визначити, чи містить вона образу честі, гідності та ділової репутації.

Чергове судове засідання призначене на вівторок, 23 квітня 2019 року. Під час цього засідання відбудуться судові дебати, запрошення на які Дмитро Климук записав в популярному «стадіонному» тренді.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцька школярка – переможниця міжнародної олімпіади. ВІДЕО
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 23 квітня
Останні новини
Схожі новини