«На Лобні всі печуть тиї бобОвніки». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«На Лобні всі печуть тиї бобОвніки». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадується.


* ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі. До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Моя баба варить бікус. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

...У селі Лобна на Любешівщині одна з найпопулярніших страв – «бобОвніки».  Їх тамтешні господині споконвіку готували у піст

Бобовники – щось дуже схоже на пиріжки з бобами. Але не зовсім! І рецептом поділилася, і заготовки для бобовників показала Ніна Поліщук із Лобни. 

«В піст кажете? А бобовніки! Їх типер на Лобні всі вже печуть.

Терти картоплю так, як на дируни. Окремо біб варений (на Поліссі бобами називають і звичайну квасолю, - авт.) перекручуєш і ліпиш такі варенички, отакі-во пальчики. А тоді як сцідиш картошку, трошки підсолиш. І тиї варенички з бобу береш – і обліплюєш картоплею. І в олію, і жариш. Вони тримаються. В картоплю – ничого: ни яєць, ничого, просто віджати.

Якшо то я вам принису покажу, бо я наліпила тих пальчиків. Зараз-зараз... Я шоб знала, що віте будите, то ми б вам і наготували!..» - сміється Ніна Яківна.

Заготовки для бобовників (начинку) Ніна Поліщук тримає у морозилці і готує їх, зазвичай, наперед. Щоб коли на стіл, то справитися швидко.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Сир солили завше на зиму – і в комору». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

 *  *  *

«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша.  І смачніша!

Так ми готуємо проект, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде)

(передрук публікації заборонено)

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Пацієнти стають у чергу». У МОЗ зафіксували історичний максимум дзвінків до швидкої
Наступна новина Чому вивозять майно Луцької дитячої залізниці. У Луцькраді прокоментували останні події
Останні новини
Схожі новини