На Волині будуть створювати невеличкі сироварні

На Волині будуть створювати невеличкі сироварні
Zaholovok

ВОГО «Фонд місцевого розвитку» та Фундація Європейська Академія Самоврядування розпочали реалізацію проекту «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока у Волинській та Рівненській областях шляхом ознайомлення з кращими польськими практиками».

Про це повідомили у прес-службі управління агропромислового розвитку Волинської ОДА.

     Презентація проекту відбулася сьогодні, 27 червня за участю директора департаменту агропромислового розвитку Юрія Горбенка, віце-консула Республіки Польща в Луцьку Марека Запура, голови Фундації Європейської Академії Самоврядування Аджей Страва, керівника проекту Ельвіри Яцути, директора ГО «Волинська обласна сільськогосподарська дорадча служба» Наталії Козак.

     На початку зустрічі Ельвіра Яцута ознайомила присутніх із проектом. Метою є підвищення ефективності малих ферм, підприємств, кооперативів Волинської та Рівненської областей. Учасників проекту ознайомлять з технологіями переробки молока (в тому числі – виробництво сиру), реалізація яких не вимагає великих інвестицій і які можуть бути застосовані малими підприємствами.

     Також учасники будуть ознайомлені з основними урядовими програмами, які підтримують цей вид бізнесу, отримають необхідну консультацію експертів з України та Польщі, матимуть змогу встановити ділові відносини з потенційними партнерами.

     Проект отримав фінансову підтримку від Міністерства закордонних справ Республіки Польща в рамках програми «Польська допомога» в галузі розвитку. Підтримує ініціативу Генеральне Консульство РП у Луцьку.

     Аджей Страва розповів історію розвитку молочної галузі у Польщі та досвід місцевих сироварів. Кардинальні зміни відбувалися з 2007 до 2012 року, коли в країні впроваджувалися стандарти НАССР. Утримувати 2-3 корови в господарствах стало не вигідно. Виробники почали об’єднуватися у кооперативи та спілки. Згодом, виробництво молока та молокопродуктів стало трендом на ринку, який постійно розвивається. Останніх 2 роки в Польщі триває реорганізація, піднімається питання відновлення поголів’я шляхетних порід корів, овець, кіз.

     Як повідомив Аджей Страва, сьогодні в Польщі існує 7 видів сирів, які можуть виробляти невеликі господарства. Усі вони повинні відповідати критеріям та нормам Європейського Союзу.

     А також, почали розвиватися торгові марки продукції. Так, для прикладу, сир без торгової марки на ринку коштує 15 злотих, натомість стандартизований та з брендом – 35-60 злотих.

     «Справжній сир мусить дозрівати хоча би 2-6 місяців, а то і роками. Від цього залежить ціна, і в цьому є проблема виробництва. Необхідно вивчати технологію», - наголосив Аджей Страва.

     Окрім ознайомлення з кращими польськими практиками та навчального компоненту, проект також передбачає вивчення технології маркетингу, щоб виводити продукт місцевого виробника на ринок. На цьому закцентував Марек Запур.

     У свою чергу, Юрій Горбенко подякував присутнім за підтримку розвитку аграрної галузі області та зазначив, що Україна лише розпочала шлях кооперування. Очільник головного аграрного відомства області проінформував, що на сьогодні в області є 30 господарств, які утримують по 10-15 корів.

     Юрій Горбенко висловив сподівання, що проект принесе хороші результати та запевнив у своїй підтримці даного починання.

     На презентації були присутні керівники невеликих господарств, які уже роблять перші кроки у сироварінні – голова ФГ «Фортуна» Степан Вовкунович (с.Вишнів Любомльського району) та власник ОСГ Віктор Бошель (с.Пустомити Горохівського району). Волинські виробники поділилися власним досвідом та оцінили проект як такий, що має хороші перспективи для впровадження в області.

     Протягом 2018 року проект буде виконуватися у такі етапи:

відберуть учасників проекту;

будуть відбуватися тренінги на території Волинської та Рівненської областей за участю кращих практиків з Польщі та України;

заплановані навчальні візити учасників проекту до підприємств Польщі та України, зустрічі з польськими експертами;

буде підготовлено та роздруковано посібник – покрокова інструкція щодо впровадження новітніх технологій переробки молочної сировини та створення сироварень;

наприкінці, організують круглий стіл, під час якого обговорять досягнуті показники та напрямки співпраці після завершення проекту.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині освятили пам'ятник священику, якого розстріляли посеред церкви
Наступна новина Останню дорогу встелили квітами: односельці на колінах зустріли загиблого волинянина Андрія Волоса
Останні новини
Схожі новини