На Волині диких тварин вакцинують із літаків. Показали, як це відбувається

На Волині диких тварин вакцинують із літаків. Показали, як це відбувається

На Волині щеплюють диких м’ясоїдних тварин від сказу – вакцину розкидають з літаків.

Головний спеціаліст Держпродспоживслужби у Волинській області Юрій Мосійчук розповів, що до кінця тижня на території області за допомогою авіатранспорту розкидають 431 тисячу вакцин-приманок, йдеться у сюжеті UA:Волинь.

На аеродромі після кожного приземлення члени екіпажу та оператор обговорюють наступний план польотів.

Поки пілоти відпочивають, відбувається заправка літаків та завантаження вакцин-приманок, розповідає головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в області Юрій Мосійчук.

«Є 4 літаки, які обладнані системою GPS та системою рівномірного викидання вакцини. Польоти проводяться по паралельних лініях, відстань від ліній не перевищує 1 кілометр», – каже Юрій Мосійчук.

Оператор машини автоматичної вакцинації Тарас Процідим розповів, що механізм обладнаний системою GPS-навігації, за день планують розкидати майже 16 тисяч доз, та  показує, як працює машина.

«Виставляємо швидкість скидання вакцини, все залежить від швидкості борта. На дисплеї показується скільки викидається на квадратний кілометр. Має бути 25 доз. Сьогодні я вже розкидав 7 893 дози на 730 кілометрів. От я натискаю кнопку», – розповів Тарас Плоцідим.

До кінця тижня вакцину на Волині розкидають, після того вирушать до Рівненської області, розповів капітан літака АН-2 Микола Новосельський.

«Розкидаємо вакцину по Волинський області, літаємо на висоті  від 300 до 1500 метрів. Швидкість 180 км/год», – зазначив капітан.

Юрій Мосійчук розповів: окрім авіатранспорту, у кожному районі 25 доз вакцини розкладуться вручну.

«Через місяць після закінчення вакцинації в області буде проведено відстріл дикої лисиці, з метою вивчення ефективності вакцинації. При цьому будуть відбиратися нижні щелепи та сироватка крові. За нижньою щелепою визначають біомаркет тетрацикліну. Сироватка крові – для визначення наявності антитіл до вірусу сказу», – повідомив Юрій Мосійчук.

Ця вакцинація проводиться в рамках Міжнародної угоди між Україною та Республікою Польща у чотирьох прикордонних областях, реалізується за кошти Євросоюзу, розповів Юрій Мосійчук. З його слів, з початку року на Волині виявлено сказ у 10-ти населених пунктах, де захворіло 10 тварин. Це у 7 разів менше, ніж 2016-того.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку не працюють Центральний ринок та частина Завокзального. Продавці – на мітингу
Наступна новина Луцьку «Варшавку» можуть закрити. Ринок стоїть на газовій трубі
Останні новини
Схожі новини