На Волині кіт покусав трьох дітей. Підозрюють, що він хворий на сказ

На Волині кіт покусав трьох дітей. Підозрюють, що він хворий на сказ

У селищі Олика на Волині домашній кіт, імовірно, хворий на сказ, покусав трьох дітей.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний цетр.

«Власний кіт поводився дивно, навіть агресивно, наносячи подряпини та укуси  дітям, які з ним грались. Крім 3 дітей в родині з котом більше ніхто не контактував. Через два дні кіт пропав. Наразі діти проходять курс антирабічного  профілактичного лікування», – ідеться у повідомленні.

Як зазначають епідеміологи, всі домашні тварини в цьому господарстві, в тому числі  і згаданий кіт, не щеплені проти сказу.

Нагадаємо, у лютому 2021 року 30-річного мешканця Володимир-Волинського району на власному подвір’ї покусала лисиця, у якої виявили сказ.

Яка ситуація зі сказом на Волині

В області щорічно реєструють до двох десятків хворих на сказ тварин. На сьогодні зареєстрували 7 випадків сказу серед тварин у Володимир-Волинському, Ківерцівському, Луцькому, Любешівському та Шацькому районах.

Лікарі-епідеміологи лабораторного центру проводять заходи профілактики сказу, в першу чергу щодо встановлення кола контактних осіб з хворими на сказ тваринами та їх скерування до лікувальної установи для отримання профілактичного антирабічного лікування.

Близько 1,5 тис. волинян щорічно звертається по медичну допомогу через напади тварин, третина з яких отримує профілактичне антирабічне лікування. 

У минулому році після нападів тварин за медичною допомогою звернулось понад 1300 осіб, за неповних 3 місяці поточного року – понад 100 людей. До 50% випадків укусів людей пов’язані з домашніми тваринами (в основному собаками та котами).

Що це за хвороба – сказ

Сказ належить до особливо небезпечних захворювань. Хвороба у людини характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування – абсолютною летальністю.  

Щороку від сказу у світі гине понад 55 тисяч людей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людей і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток.

Наразі сказ реєструється у майже 120 країнах світу.

Варто нагадати, що людина має ризик захворіти на сказ під час укусу (або ослиненні шкіри) хворою твариною. Тому вкрай небезпечними є випадки неспровокованих нападів тварин на людину, надто бродячих чи домашніх тварин.

При укусах, подряпинах будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів необхідно промити рану проточною водою з милом та терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. А у разі потреби лікарі призначають курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Слід також знати, що одяг, в який була одягнута людина під час укусу (чи ослиненні), необхідно обробити гарячою праскою, і лише після цього його можна ремонтувати та прати.

При контактах з хворими тваринами (ослиненні шкіри чи укусах) варто не зволікати, а швидко звертатись до лікарів та не відмовлятись від профілактичних щеплень – єдиного запобіжного заходу вберегтись від смертельної хвороби, якою наразі залишається сказ.

Ризики інфікування людей вірусом сказу від домашніх тварин збільшуються при відсутності щеплень таких тварин та невиконанні власниками правил їх утримання. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Верховна Рада не скасувала переведення годинників в Україні
Наступна новина У лікарні на Волині хворий на коронавірус чоловік вчинив самогубство, – ЗМІ
Останні новини
Схожі новини