На Волині колишній начальник митниці завів оленячу ферму. ФОТО

На Волині колишній начальник митниці завів оленячу ферму. ФОТО

Єдина оленяча ферма на Волині діє неподалік села Радовичі Турійського району.

На 20 гектарах фермерського господарства «Аміла», власником якого є колишній начальник Ягодинської митниці, депутат Волинської обласної ради Роман Микитюк, живе і пасеться сотня рогатих красенів, пише Анастасія Качина на шпальтах Волинь24

Ферма розрахована на 500 голів благородного оленя. Наразі тут – сотня тварин. Територія ферми поділена на 6 частин, що відгороджені одна від одної сіткою. На кожній – окрема порода оленів: англійська, вергерська, два підвиди латвійської.

Оленів привезли на Турійщину у лютому 2018-го. З того дня ферма поповнилася приплодом у 20 голів. Опікуються господарством лише четверо людей: ветеринар і троє доглядальників. Ветлікар стежить за оленями через бінокль.

Роман Микитюк планує розширити територію у шість разів – до 120 гектарів. 

Також, каже, треба збудувати хлів зі спеціальним коридором-загоном, аби ловити оленів – для прививок, сортування, чіпляння бірок, обрізання рогів.

Роман Микитюк розповідає, що догляд одного оленя в середньому обходить у 3 тисячі гривень в рік. Запеняє: прибутку ферма поки не приносить. Втім на нього господар розраховує – наприклад від продажу вагітних самок та самців, а також від реалізації молодих рогів – пантів. 

Розводять благородних та плямистих оленів не для не заради м’яса, а з метою добування пантів – молодих оленячих рогів, з яких добувають екстракт – пантокрин. Це популярні ліки, які впливають на нервову систему і м’язи, сприяють обміну речовин, адаптації та стійкості організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищених фізичних та розумових навантажень, інфекційних захворювань. Приміром, ним часто лікують сексуальні розлади. 

Роман Микитюк розповідає: на початку весни олені скидають старі роги, які придатні тільки на сувеніри. А у червні в них виростають нові – панти. Вони м’які, і лише з часом твердіють. Тож треба встигнути їх обрізати вчасно, доки вони містять пантокрин. 

«Якщо реалізації самців та самок не буде – будемо заробляти на пантах», – розповідає фермер. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині чиновницю-хабарницю покарали штрафом
Наступна новина На луцькому «Авангарді» виступає мегапопулярний Дзідзьо. ФОТО
Останні новини
Схожі новини