На Волині орендар переорав гектар полуниці і засіяв пшеницею: господар землі хоче судитись

На Волині орендар переорав гектар полуниці і засіяв пшеницею: господар землі хоче судитись

У селі Хорохорин Луцького району після закінчення договору оренди власник землі Валентин Ярмолюк посіяв гектар полуниці. Орендар же переорав землю та засіяв її пшеницею. Тепер представник господаря землі готує позов до суду.

Про це повідомляє Суспільне. 

Валентин Ярмолюк на гектарі власної землі посадив полуницю. Раніше чоловік здавав земельну ділянку в оренду ТзОВ "П'ятидні". У квітні 2022 року договір оренди закінчився і чоловік висадив на ній полуницю. Каже: орієнтовно 50 тисяч саджанців. Після цього колишній орендар посіяв по полуниці пшеницю. Валентин Ярмолюк запевняє, що договір з орендатором він не продовжував.

Представник Валентина Ярмолюка Юрій Горошко розповів, що лист про намір надалі обробляти землю від сільськогосподарського підприємства прийшов через тиждень після того, як селяни її засадили кущами ягід.

Збитки через знищення саджанців сягають 200 тисяч гривень, каже Юрій Горошко. Аби вирішити ситуацію, сторони зверталися до поліції.

Позицію ТзОВ "П’ятидні" озвучив керівник юридичного відділу Богдан Котович.

"Ми використовуємо землю згідно з договором оренди. Про це попередили орендодавця. Повідомлення було вручене. Договори – вони пролонговуються законом на один рік", – зазначив він.

За його словами, закон ухвалили в березні, договір закінчився у квітні, тобто, в період дії воєнного стану.

"Відповідно наше законне право використовувати дану земельну ділянку. Компроміс завжди можна знайти. Ніхто до нас не приїхав і не повідомив, що є така ситуація", – уточнив Богдан Котович.

Речниця Нацполіції Волині Ольга Бузулук повідомила, що наразі кримінальне провадження про самоуправство у цій справі закрите.

"Якщо, на думку громадян, їм завдані збитки, то тут уже, на жаль, поліція не має впливу – це цивільноправові відносини та вони мають подавати до суду", – пояснила речниця поліції.

За словами юристки Луцького місцевого центру надання вторинної правової допомоги Зоряни Світлицької, з квітня до фахівців почали звертатися селяни, в яких закінчилися договори оренди і хотіли забрати свою землю. Орендарі – продовжували далі обробляти ці ділянки. Така ситуація, каже, склалась через ухвалені Верховною Радою в березні зміни до Земельного Кодексу.

"Змінами передбачено, що договори оренди, строк дії яких завершувався саме під час воєнного стану, продовжують свою дію автоматично протягом року без будь-яких дій зі сторони орендаря, чи орендодавця", – каже юристка.

За її словами, в цій ситуації про відшкодування завданої шкоди саме орендодавцю взагалі не йдеться, тому що він, по закону, не мав би втручатися в діяльність на земельній ділянці орендаря.

Представник сім’ї Ярмолюків із Хорохорина Юрій Горошко каже, що готує позов до суду, аби відшкодувати завдані збитки.

Читайте також: Оприлюднили документи, як радянська влада репресувала волинянина за те, що допомагав харчами УПА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Показали, як центр спортивної медицини з Бахмута працює на Волині після релокації. ВІДЕО
Наступна новина У Луцьку зустріли кортеж з тілами чотирьох полеглих Героїв. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини