«Наступного разу давайте він сам». Мільйони і калюжі – на сесії Волиньради. РЕПОРТАЖ

«Наступного разу давайте він сам». Мільйони і калюжі – на сесії Волиньради. РЕПОРТАЖ
Роман Рудоквас

Роман Рудоквас, порівняно новий у команді голови Волинської ОДА Юрій Погуляйка черговий начальник з донецькою пропискою, чемно чекав на задніх рядах сесійної зали своєї черги доповідати. На кону – звіт про охорону здоров’я на Волині.

Роман Вікторович у замшевих сіро-блакитних туфлях, але без вишиванки. Утім, вочевидь, даремно. Бо вся сесійна зала нині дружно вбралася у «парадне». І навіть у цьому волинські обранці з Романом Рудоквасом були на різних хвилях.

Звіт начальника «облздраву» не підтримали. Така депутатська «двійка» (а фактично всього 18 голосів «за») говорить про те, що між другим і третім поверхами у цих стінах і досі – шторми.

Правда, в ОДА не переймаються. І навіть нахабно просять у депутатів 10 млн грн на виконання своїх же повноважень. Мовляв, витратять їх на ці ж стіни. Але – ніт…

У час, коли облрада змушена закривати школи (як у Сенкевичівці), бо у бюджеті нема грошей на утримання закладів, 10 мільйонів «на повноваження» - розкіш.

- У вас є свій президент! От до нього і звертайтеся! - устами свободівця Анатолія Вітіва відповіли Юрієві Погуляйку (за якого щосили відбивався з трибуни зам керівника апарату ОДА Вячеслав Кривенюк).

Ранок. Сонце. Настрій!

 *  *  *

А так – все звично. Чергова сесія. 27 травня. Усі в думах про відпустки. Система «Віче» монотонно відбивала проект рішення за проектом рішення. До о пів на другу «впорали» аж 60 питань порядку денного і дружно фотографувалися фракціями у різних кутках зали. Для історії.

Тим часом у  кулуарах самотньо стояли чорні виставкові коробки з порожніми дірочками всередині.

У тих дірках ще не так давно лежали шматки золотистого волинського бурштину, який нардеп і лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця разом з головою облради Григорієм Недопадом та директором «Волиньприродресурсу» Анатолієм Капустюком показували голові ВРУ Дмитрові Разумкову.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Разумков і... братики. Паркетний переполох на сесії Волиньради. РЕПОРТАЖ

«Головна проблема – велика калюжа…»

Тут був бурштин...

На порозі перед будинком облради зібралася «жменька» людей.

- Ви з якого каналу? – помітили, що ми фотографуємо. – Пишіть про нас. Про нас треба говорити, кричати. Нашу школу закривають, а нас виганяють…

Це – вчителі з сенкевичівської школи-інтернату приїхали відстоювати свої робочі місця та, кажуть, справедливість. Рада цього дня прийматиме рішення про те, аби в Сенкевичівці на Горохівщині лишити тільки один навчальний заклад, майно цієї школи передати громаді. В обласному бюджеті коштів через численні реформи так обмаль, що тут змушені зважитися на «непопулярні» рішення.

Сенкевичівців зголошується провести у залу депутатка Юлія Вусенко («Європейська солідарність»).

Не йдуть депутати у Сенкевичівку. То Сенкевичівка йде до них…
Юлія Вусенко і Ористлава Сидорчук (ЄС) готові чути
Ірина Патлашинська (ЄС) на сесію – у вишиванці
і з кавою від WOG))

За кілька хвилин у сесійній залі почнеться головне дійство. Найперше разом із нардепом В’ячеславом Рубльовим голова ради Григорій Недопад вручать грамоту ВРУ ліквідаторові аварії на ЧАЕС Анатолієві Архипову. Потім – політична розминка: заяви від фракцій. Аграрна партія перейматиметься доцільністю відміни запровадження ліцензування для підприємств, які зберігають пально-мастильні матеріали. Свободівці – традиційно лісом, схемами вивезення деревини, недобросовісною правоохоронців, які мали б з цим належно працювати…

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «А тепер площі після бурштину будемо засаджувати ми». Депутати жартують і садять сосни. РЕПОРТАЖ

Згодом – 18 запитів. Дороги, ями на дорогах, калюжі на дорогах…

Андрій Козюра («Батьківщина») ратує за дорогу до сіл Городище, Мартинівка, Суховоля у Луцькому районі. Михайло Скоп’юк («За майбутнє») – від Локач до Шельвова. Світлана Крецу («За майбутнє») – через села Положеве, Плоске, Кропивники. Віктор Галан-Влащук («Сила і честь») – за дорогу в селі Великий Омеляник під Луцьком…

- Основна проблема – велика калюжа, дно якої встелене будівельними відходами, – драматично розповідатиме депутат.

Дороги, ями, калюжі...

Мовляв, люди їздять і б’ють машини.

І головне:

- Прошу вирішити дане звернення шляхом розгляду його на сесії Луцької міської ради, – завершить.

Під кінець сесії, коли депутат Юрій Ройко («За майбутнє») почує чергове звернення про ремонт дороги, не стримається.

- Невже ви не розумієте, що коефіцієнт такого рішення сесії нуль? Знаєте, скільки в кожного депутата таких доріг? Їх ремонтують за кошти дорожнього фонду, і ми до цього маємо опосередковане відношення. Нащо тоді цей дешевий піар?! - каже Ройко.

Юрій Ройко: «Невже ви не розумієте, що
коефіцієнт такого рішення сесії нуль?»

У відповідь голова ради Григорій Недопад закличе і справді звернути увагу на це: озвучувати чи готувати звернення та запити щодо справді стратегічних доріг і важливих проблем.

Сам же Юрій Ройко зверне у запиті до голови ОДА Юрія Погуляйка  увагу на інше: поблизу села Ржищів на Горохівщині постійно горять торфи. Натомість Стоянівський торфобрикетний завод (львівський!) орендує там понад 400 га землі. Згідно з договором, який уклала з підприємством Волинська ОДА, мали б опікуватися усіма 400-ма гектарами. Натомість, стверджує обранець, підприємство веде видобуток торфу на площі 108 га, а проблеми решти територій (зокрема, періодичні загорання торфу) ігнорує.

Відтак Ройко просить ОДА спонукати завод таки виконувати умову договору, а ні – доцільніше тоді «провести перемовини із нашим «Волиньторфом»…

«Воно і буде так продовжуватися»

Роман Рудоквас

Першим у порядку денному – питання про звіт т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Романа Рудокваса про виконання у 2020-му програми фінансової підтримки та розвитку обласних комунальних установ та закладів цієї галузі.

Сам він зайняв посаду керівника управління тільки в січні цього року. Родом із Донбасу, як і добра частина команди голови ОДА, певний час працював на Київщині в екстреній допомозі, був приватним підприємцем. Його попередниця ківерчанка Людмила Тимощук стала заступником голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка, сама вона й поступилася кріслом Романові Рудоквасу. Той же, у свою чергу, звітував і відповідав згодом на численні запитання депутатів, час від часу поглядаючи на Людмилу Анатоліївну.

Програма підтримки та розвитку комунальних підприємств та закладів охорони здоров’я прийнята 12 березня 2020-го року, коли відбувався черговий етап медичних реформ і фактично тоді, коли Волинь взялася долати першу атаку ковіду.

За цією програмою і фінансуються заклади, які уклали договори із НСЗУ. Обсяг фінансування у 2020-му сягнув 372 млн грн, з них 115 млн 600 тис – гроші  обласного бюджету (31%). Ці кошти, каже Роман Рудоквас, витратили на оплату праці (понад 20 млн), придбання медикаментів (понад 5 млн грн), оплату енергоносіїв ( понад 14 млн) тощо.

- Будемо доповідати чи перейдемо до питань і відповідей? – втрутиться у доповідь голова ради.

Де взяти 49 мільйонів?

Питання сипалися активно. Людмила Кирда («Батьківщина») цікавиться, чи реально отримати статус опорної для лікарні в Маневичах.

- Буду підтримувати, – каже Роман Вікторович.

Юрій Ройко запитує: чому ОДА надсилає до облради лист, щоб розглянути можливість виділити з обласної казни майже 49 мільйонів (з них 40 мільйонів на зарплату) додаткового ресурсу?

- Ви, напевне, знаєте (а мені здається, що НЕ знаєте), що Волинь переживає зараз один із найскладніших своїх обласних бюджетів. І нам важливо хоча б забезпечити захищені статті витрат. Замість того, щоб вимагати додаткові кошти, ви розказали б, чи є в управління план заходів щодо оптимізації, наповнення спецфондів, економії видатків… – зауважує Юрій Петрович.

- Ми зробили заходи по скороченню працівників, по скороченню ставок, які перебувають незаповнені. І ми просимо ці 49 мільйонів, поки НСЗУ не прийме пакет для цих закладів, воно і буде так продовжуватися… – відповідає начальник управління (дослівно).

Щоправда, навряд чи у цій відповіді обранці побачили відповідь.

 ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Ламають шаблони». Парламентський комітет приїхав у село Радовичі. Нащо і як це було. РЕПОРТАЖ

Одіозний сільський голова з Хотешова аж заслухався...
Стає так сумно, що починаєш шукати цікаве взуття...

Доля психлікарні, точніше пацієнтів, які перебувають там радше на утриманні, ніж на лікуванні, і яких не фінансує НСЗУ. Доля лікарні в Іваничах. Доля ковідних пакетів для низки лікарень…

- Обласна лікарня вже входить в перелік базових, це перша ланка. А міська лікарня входить у другу ланку. Це вже затверджено МОЗом. Те, що ви бачили, було попереднім баченням МОЗу. Вчора ми доказали, що обласна лікарня є основною лікарнею. І міська теж має право на другую ланку, – відповідає на останнє Роман Рудоквас.

І ми знову можемо здогадуватися, що з ковідними пакетами для лікарень щось налагоджується.

…Тільки 18 депутатів проголосували за такий звіт. Рада таким чином оцінила роботу Романа Вікторовича незадовільно. Людмила Тимощук тут же «напросилася виступити, бо дуже болить» і пояснила те, що недопояснив її підопічний.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ТУТ: У Боголюбах та інфекційній лікарні продовжать лікувати хворих на ковід

- Наступного разу давайте він сам буде доповідати, – резюмує Григорій Недопад.

На цьому заступниця та начальник залишили залу і більше цього дня до неї не поверталися.  

10 мільйонів «дайте»

Навколо – вишиванки і бюджети

Черговий раунд битви з ОДА розгорнувся навколо 21-го питання  порядку денного: про затвердження програми виконання делегованих повноважень на 2021 рік.

До трибуни йде заступник керівника апарату облдержадміністрації Вячеслав Кривенюк. І з ноткою виклику в голосі пояснює, для чого під цю програму вони просять майже 10 млн грн з і так змілілого обласного бюджету.

Розповідає про те, що забезпечення повноважень гарантує Конституція. Каже, що гроші  повернуться облраді ж, бо більшість їх ОДА віддасть КП «Управління будинком обласної ради», в якого орендує площі.

- Борги, створені державним бюджетом, ОДА хоче перекинути на обласний? – обурюється депутат Андрій Мельник («Аграрна партія»).

- Ви маєте свого президента, свій уряд – зверніться до нього!  Я не бачу логіки, – апелює Кривенюку Анатолій Вітів.

- Ви просите гроші і в тому числі на судові збори, зокрема 160 тисяч збору за суди, які виникли внаслідок несвоєчасного виконання делегованих повноважень. Ви про що думали, коли це планували? - дивується депутатка Валентина Черниш («Слуга народу»).

- Кажете, не вистачає грошей на зарплати. У нас у Володимир- Волинському районі новий голова РДА (недавно призначили на посаду Юрія Лобача, - ред.), так у нього аж три заступники: з економіки, з гуманітарних питань і навіть з житлово-комунального господарства. Навіщо? Яка там економіка, що їй аж заступника треба? - запитує Андрій Бокоч («За майбутнє»).

- Три – то не така й велика кількість, – зауважує Вечеслав Кривенюк.

Зрештою, голова ради зупиняє дискусії. Зала голосує і видає на-гора тільки п’ять голосів «за». Певне, навіть у фракції «Слуга народу» (теоретично – провладної) цього дня було більше обранців на сесії…

Вячеслав Кривенюк: «Три – то не так і багато»

Никонюк залишає залу

Поміж монотонним натисканням кнопок із більшості проектів рішень. Поміж «голосуємо», «зміни-доповнення», «немає»… Дійшли і до Сенкевичівки. Школу-інтернат у селищі, яка офіційно є філією «Сенкевичівська» Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти», ліквідовують, майно з обласної комунальної власності передають у власність Городищенської тергромади.

Піднімається Андрій Турак («За майбутнє»). Каже: комісія голосувала «за цей проект рішення, який нам тільки що роздали».

Так, у редакції проекту рішення від комісії йдеться про те, аби доручити забезпечити працевлаштування трудового колективу філії «шляхом їх переведення у Сенкевичівський ліцей Городищенської сільської ради».

Такому рішенню обурюється депутат Анатолій Никонюк («Батьківщина»), відомий бізнесмен-аграрій із Городища. Він просить «не підставляти людей» і не обіцяти їм всім роботу в одній школі, бо це нереально, а прийняти рішення, яке б передбачало працевлаштування і в інших навчальних закладах громади.

Анатолій Никонюк: «Я пішов»

Однак пропозиція комісії набирає 38 голосів, натомість його – 31. Після голосування Анатолій Никонюк, демонструючи протест, залишає залу.

Люди із Сенкевичівки, які відсиділи всю сесію і мали нагоду побачити самоврядування наживо, теж ідуть. А Григорій Недопад згодом скаже: от вони ті непопулярні рішення щодо майна та бюджету, які він «обіцяв» і про які говорив на початку каденції.

Бюджет не витягує стільки, скільки в нього свого часу «запрягли». Тільки запрягали одні, їдуть на тому возі – інші.

 *  *  *

«Найцікавіші» питання лишили на фінал – і вкотре прийняли силу-силенну звернень до столичних мужів з різних інстанціїй за партійними (найчастіше) вказівками.

Із класних рішень, які лишилися поза увагою, - звання «Почесного громадянина Волині» тренеру з футболу, який працює зі спортсменами з ДЦП Юрію Тимофеєву.

Із цікавих – затвердження складу наглядових рад аж трьох комунальних закладів. На чолі цих рад – нардепи. В одному закладі – аж три.

Так, за справами у Волинському обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства (це обласна дитяча лікарня + перинатальний) наглядатимуть Ігор Палиця, Степан Івахів та Ірина Констанкевич та інші. Раду Володимир-Волинського педколеджу очолив Ігор Гузь. Луцького педколеджу – Ірина Констанкевич.

Така собі – формальність… Далі буде)

Сесія. 27 травня. Фрагменти

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Оголосили тендер на ремонт «найгіршої» дороги на Волині
Наступна новина У деяких людей імунітет до коронавірусу може зберігатись роками, - дослідження
Останні новини
Схожі новини