Науковці розкрили секрет довголіття

Науковці розкрили секрет довголіття

Вчені зробили несподіване відкриття, пов'язане з летючими мишами. Вони зазначили, що ці ссавці живуть в 10 разів довше, ніж здатна будь-яка теплокровна тварина цього розміру, – інформує Радіо Максимум

Міжнародна команда дослідників спробувала з'ясувати, як рукокрилим вдається жити так довго. Науковці взяли зразки ДНК у 500 кажанів чотирьох різновидів і помістили їх у стресові умови, щоб перевірити, як хромосоми реагують на фактори, що прискорюють старіння.

Два з різновидів абсолютно не показали ознак старіння. Особливу стійкість проявили тіломіри великих нічниць. Тіломіри – це крихітні ковпачки на кінці ДНК, що захищають хромосоми від зношування. З віком і під впливом стресу тіломіри мають властивість зменшуватися.

"У кажанів не бракувало теломірів, вони розвинули унікальну здатність подовжувати хромосоми, не хворіючи на рак, – пояснила Емма Тілінг з Дублінського університету. – Це захопливі відкриття. Ми збираємося досліджувати далі, як мишам вдається залишатися повністю здоровими протягом такого довгого часу".

Учені поки не можуть сказати, чи всі види рукокрилі здатні до довгожительства або тільки коротковухі володіють "безсмертними тіломірами". Однак підтверджують, що ДНК всіх кажанів містить ген, який допомагає підтримувати тіломіри в хорошому стані.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У всіх школах Луцька продовжили карантин
Наступна новина Хакери викрали в Apple і опублікували найважливіший код до роботи iPhone
Останні новини
Схожі новини