«Не хотілося б, аби ВНУ створював нам конкуренцію», – ректорка ЛНТУ

«Не хотілося б, аби ВНУ створював нам конкуренцію», – ректорка ЛНТУ
Ірина Вахович (фото ІА Волинські Новини)

На думку ректорки Луцького національного технічного університету Ірини Вахович, очолюваний нею виш повинен робити ставку на технічні та інженерні спеціальності, а Волинський національний університет імені Лесі Українки – на гуманітарний блок.

Про це вона розповіла в інтерв’ю ІА Волинські Новини.

«Мені дуже хотілося б, аби ВНУ прислуховувався до цих моментів, і ми разом вибудовували б стратегію. Я вже чую, що Волинський національний університет хоче відкрити військову кафедру. Як на мене, це дуже недоцільно. По-перше, це витрачання державних коштів, по-друге, це дуже складна процедура, по-третє, військова кафедра є у нас, тому цю послугу ми можемо надавати для усіх студентів, зокрема і ВНУ», – заявила Ірина Вахович.

На її думку, говорячи про систему, не можна розглядати якусь локальну вигоду, потрібно розглядати вигоду для регіону та держави. 

«Витрачати державні кошти для створення в іншому університеті потужної військової кафедри, як на мене, це зовсім непродумана і абсурдна політика. Це те саме, що й відкриття в ЛНТУ гуманітарних спеціальностей за ректорства Петра Савчука. Це неправильний підхід, адже має бути спеціалізація, нам можна поділитися цими спеціальностями. Кожен має конкурентні переваги в своїх галузях. 

Наприклад, у нас економічна підготовка серйозна, хороша, прикладна, і про це знають всі у Луцьку і на Волині. У ВНУ хоч і створений цей факультет, але це все одно наша конкурентна перевага. До речі, у ВНУ цей факультет розвивала наша працівниця Ліпич Любов Григорівна, яка повернулася до нас, але свого часу була там деканом. Це вже наш бренд, і скільки б не працював ВНУ в тому напрямку, він ніколи не наздожене цих моментів по економічних напрямках», – впевнена ректорка.

«Звичайно, інженерні напрямки навіть не будуть пробувати, бо це зовсім інша база та спеціалізація. Але в них амбітні плани щодо медичного факультету. Ми тут конкурувати не будемо, це їхня територія. Педагогічний напрямок також. Ми маємо педагогічний напрямок лише в ІТ-сфері та сфері фізичного виховання. Можна також сперечатися, чи доцільно було відкривати у нас напрямок фізичного виховання, але у нас був спорткомплекс з басейном, ми маємо прекрасні результати спортсменів. Я думаю, що для здоров’я нації це лише плюс», – пояснює очільниця вишу.

Читати також: Музей науки в луцькому Будинку офіцерів. Яким його бачать

«Якщо говорити про право, то для мене це було дивно, адже право – достатньо специфічна сфера, вона брендова, до неї особлива увага. Звичайно, це елітний напрямок, який лобіюється багатьма навчальними закладами. Спочатку навчання було локальним. Коли ВНУ відкрив цю спеціальність, то це було дивно, що на Волині є спеціальність право.

Сьогодні право є вже у нас. Але ви знаєте, у нас для цієї спеціальності зібрався дуже хороший кадровий потенціал. Цей напрям очолює доктор юридичних наук, яка приїхала з Ужгорода. У нас право йде прикладним до напрямів, за якими ми навчаємо. Попит на ринку величезний. Тут ми не говоримо про адвокатську чи суддівську практику, ми говоримо про прикладних юристів у кожній сфері, це наша індивідуальність», – продовжує Ірина Вахович.

«Якщо говорити про інші гуманітарні напрямки, наприклад, лінгвістику, психологію, то зрозуміло: якщо я критикую, то десь обмежую своїх колег, які розвивають ці напрямки. Ми нічого закривати не будемо. Це може бути лише на рівні домовленостей між двома навчальними закладами: коли кадровий потенціал і студентів ми передаємо та ліквідовуємо одне, а вони – інше. Тобто таким чином ми можемо перетасовувати», – припускає вона.

Також вона висловилася і з приводу можливого відриття у ВНУ кафедри дизайну.

«В нас дуже розвинений напрям дизайну – ми маємо і дизайн інтер’єру, і графічний дизайн. На сьогодні у ВНУ немає напряму дизайн, але ще за попереднього ректора три людини, які працювали на нашій кафедрі, перейшли туди, напевно, з метою відкриття такої ж кафедри.

Як на мене, це недоцільно робити, оскільки це є наш осередок, технічний університет дає прикладний дизайн. В гуманітарному університеті він ніколи не буде таким. Ми набагато попереду, тому не хотілося б, аби ВНУ відкривав цей напрямок і створював нам конкуренцію», – каже ректорка. 

Читати також: У Луцькому НТУ – реорганізація. З’явилися нові факультети і кафедри


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинська співачка написала пісню на слова Лесі Українки
Наступна новина Букет квітів у подарунок - прояв щирих почуттів
Останні новини
Схожі новини