«Не люблю говорити... А він стоїть, п’є каву і розповідає «про жизнь». Сповідь луцької баристи

«Не люблю говорити... А він стоїть, п’є каву і розповідає «про жизнь». Сповідь луцької баристи
Фото ілюстративне

Баристи у кав’ярнях вам посміхаються, турботливо перепитують про цукор й додатки і бажають гарного дня?

А як думаєте, що насправді при цьому вони думають і відчувають?

Одна з працівниць луцької «кавової точки» вилила душу «Першому». Звісно — аномнімно. Але через це — ще більш щиро.


«Я дуже хотіла бути баристою, в якійсь атмосферній кав’ярні. Уявляла, що зранку буду дарувати посмішку і хороший настрій людям.  Але все було як в мемах “очікування/реальність”. Виявилося, не все так романтично і набагато складніше, ніж уявлялося».

*          *           *

«Більше виснажуюся морально, ніж фізично. Обсяг роботи невеликий. Місце, де я працюю, не найпопулярніше серед молоді, більшість відвідувачів — люди середнього віку. Я набагато молодша за них. Мені з ними важче знайти спільну мову, та й в каві вони не дуже розбираються».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

*          *           *

«Люди не розуміються на каві. Давно не дивуюся, коли чую «експресо». Рідше, але все одно кажуть «експрес», «американський», «америкашка». Бувало, просили «каву.. оту… лонг». Це вони про еспресо лунго. А стіки цукру дехто називає «стікери» або «стікси».

*          *           *

«— Що це таке? Я замовляла каву, а це ж капучино!  

Люди чогось дискримінують капучино чи лате, не вважають їх кавою. Хоча в усі кавові напої входить стандартна порція еспресо (30 мл). Основна відмінність між еспресо, американо, капучино і лате — у способі приготування, кількості води, молока чи пінки.  Так, є кава без кофеїну, але вона – далеко не у кожній кав’ярні».

*          *           *

«Я з тих барист, які не люблять говорити. Мені важливо зосередитися на приготуванні кави. Буває, людина бере каву  — і стоїть, п’є її, розповідаючи мені «про жизнь»: роботу, жінку, дітей… Можливо, я б підтримала розмову, але мені треба бути зосередженою, коли працюю».

*          *           *

«Якщо кава не вдалася – перероблюю.  Ніколи совість не дозволяла мені давати людям такий напій».

*          *           *

Як зрозуміти, що кава не вийшла? Вона буде мутнувата, пахнутиме горілою. Або не так тектиме з холдера: потік має бути як мишачий хвостик і стікати плавно, як мед. А ще поганою каву може зробити перегріте чи погано спінене молоко. На погано збитому молоці то навіть малюнок не вийде зробити, бо малюють лише глянцевим молоком  (тобто ідеально збитим).

*          *           *

«Їм їжу з маркетів. Обідів як таких у нас немає, купую чи готую сама. Їсти доводиться «на ходу», люди постійно відволікають  — це не комфортно».

*          *           *

«— Вибачте, тут не можна палити, — вказую на відповідну наліпку.

— Мені похєр, я не бачив, — продовжує далі курити.

В різних випадках я роблю зауваження, а якщо це нічого не дає — ігнорую. А коли людина перейшла всі рамки, відмовляюся її обслуговувати, кажу: «до побачення».

*          *           *

«Вчусь малювати на каві. Нерідко чоловіки приймають намальоване сердечко як якийсь знак уваги, загравання або ще щось. Хоча це просто малюнок».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

*          *           *

«Раз навіть намалювала на каві інтимний малюнок )) Вибачте, не скажу який саме) Але це було для своїх) І всього один раз. І це було дуже смішно».

*          *           *

«Чоловіки, інколи дозволяють собі забагато. Один, поки я робила йому еспресо, почав говорити різні непристойності:

— Дай мені щось смачненьке, щоб мені сподобалося, я ж до тебе прийшов. Даси? Ну дай… Все-таки каву мені даєш, а я думав ти себе мені даси.

Наступного разу я відмовилася робити йому каву. Почав кричати, матюкатися. Погрожував, що напише скаргу. Навіть замахувався на мене, а він трохи кремезний, на його фоні я просто маленька дівчинка… Все обійшлося, але я ще довго не могла заспокоїтися».

*          *           *

«Клієнт завжди правий. Якщо комусь не сподобалася кава,  я її перероблю. Якщо я не правильно почула замовлення, чи клієнт/клієнтка помилилися, то все одно зроблю, як вони хочуть».

*          *           *

«Я не кавова фанатка, мені після неї хочеться спати. Якщо п’ю каву, то в якихось закладах, але не вдома. На роботі кава  — у вільному доступі, в необмеженій кількості, а я так і не підсіла на цю «кофеїнову голку». П’ю лише капучино вранці та, інколи, ще одну  філіжанку кави на роботі».

*          *           *

«Треба бути обачною і стежити за якістю кави. Кавомолка дуже чутлива до температури і вологості повітря, ці показники можуть стрибати протягом дня, що провокує збій в налаштуванні помолу, а від цього залежить екстракція еспресо. Як наслідок  воно може не мати насиченого смаку, або гірчити».

*          *           *

«Під час приготування я мушу бути сконцентрованою. Треба контролювати все, адже кілька втрачених секунд можуть перетворити дорогу каву на гидоту. Під час шліфування і трамбовки кави натиск темпера має бути 14 кг… От до цього мені було фізично важко звикнути. На початках в мене часто виходила слабка кава, тому що сила натиску була недостатня. Але тепер я сильна… на одну руку».

*          *           *

«На якісному еспресо має бути зверху крема  — пінка насиченого карамельного кольору. Вона не має бути надто світлою.

*          *           *

«В капучино має бути густа однорідна пінка, що витримує вагу чайної ложечки. Відгортаючи її, ви не побачите кави, бо вона не відгортається повністю».

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

*          *           *

«Розчина кава  — це не кава. Колись купляла, але зараз не можу навіть це кавою назвати. А тим паче випити. Але клієнти часом просять каву «3в1».

*          *           *

«Я людина, а не робот. Інколи щось забуваю. Якось забула в лате влити каву. Якраз готувала три напої для трьох людей. Тільки коли клієнти пішли,  побачила,  що у мене в пітчері кава. Наздогнала, вибачалася. Напої, звісно, переробила. Добре, що люди були адекватні, просто посміялися з мене і все».

*          *           *

«Найприємніше, коли люди приходять саме до мене, саме за моєю кавою. Кажуть: найсмачніша. Посміхаються тобі у відповідь і надихають на роботу. А найнеприємніше, коли не стежать за своїми словами, не мають поваги і просто хамлять».

Записала Катерина БРАНИЦЬКА

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У неділю в Луцьку перекриють проспект Соборності
Наступна новина Мешканці мікрорайону Луцька просять терміново забезпечити їх транспортом
Останні новини
Схожі новини