Не варто пов’язувати цей магазин з освіченістю населення, - Ірина Вахович про книгарню «Освіта»

Не варто пов’язувати цей магазин з освіченістю населення, - Ірина Вахович про книгарню «Освіта»

У Волинській обласній раді розповіли, що проєкт рішення голови Волинської обласної ради Ірини Вахович про ліквідацію книгарні «Освіта» у Луцьку на жодній з комісій обласної ради поки не розглядався. Саме тому, в ньому не вказано номер та дати проведення засідання комісії.

Про це повідомили на сайті Волинської обласної ради. 

Зауважують, що  причиною винесення  на розгляд депутатського корпусу  рішення про ліквідацію "Освіти",  є збиткова діяльність  цього підприємства. Суб’єкт господарювання, який має вигідне розташування, який повинен розвиватись, сплачувати податки та забезпечувати волинян якісною українською книгою, починаючи з 2016 року, є збитковим, а 2019 фінансовий рік магазин завершив   зі збитками у 95 тисяч гривень.

Також, зазначають, що книгарня не платить орендної плати взагалі. На пропозицію зміни локації здійснення господарської діяльності у відремонтованому за бюджетні кошти приміщенні обласної комунальної власності по вулиці Винниченка, підприємство не погодилося, натомість подало ліквідаційний кошторис.

Крім цього, наголошують, що приміщення на проспекті Волі, в якому працює комунальне підприємство  - це власність міста, яке неодноразово зверталося до обласної ради з проханням про вивільнення площ.

"Обласна рада власник цього комунального підприємства і вона має право його закрити. Варто мислити прагматично і розуміти, що книгарня - це все ж крамниця. І крамниця не повинна дотуватися з бюджету, а, навпаки, бути джерелом його доходів.     Це - фактично комерційна структура, яка повинна працювати прибутково,   тим більше, зважаючи на пільгові умови. Маю на увазі відсутність орендної плати та вигідну локацію.

Соціальна роль цього магазину теж уже не така, як раніше. На сьогодні ми маємо    розвинений ринок і достатньо книжкових магазинів в Луцьку. Книжку можна вільно придбати  і  через інтернет. Не варто пов’язувати діяльність саме цього  магазину з підтримкою письменників, чи виданням книг, чи освіченістю населення. На усі ці позиції виділяються кошти з обласного бюджету і є нові ідеї їх підтримки, які найближчим часом сподіваюсь втіляться. Зокрема, в апараті ради готується проєкт рішення про збільшення видатків на книговидавництво. Обов'язково буде вирішене питання з приміщенням, яке орендує обласна організація Національної спілки письменників України. 

Особисто пропонуватиму встановити пільгову плату за цю оренду і зараз готується відповідний проєкт рішення. Наше завдання - працювати на громаду. Завдання популістів -   дешеві маніпуляції та провокації неконструктивних дискусій", - коментує тему голова обласної ради Ірина Вахович.  

Остаточне рішення прийматиме сесія обласної ради. Питання розглядатиметься з дотриманням норм Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Натомість, лучани зареєстрували аж дві петиції, аби зберегти книгарню «Освіта».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні буде нова посада у державних органах
Наступна новина З круїзного лайнера Diamond Princess евакуювали всіх пасажирів та членів екіпажу
Останні новини
Схожі новини