Волиньрада створює комісію: будуть розбиратися, чи впливає лохина на екологію

Волиньрада створює комісію: будуть розбиратися, чи впливає лохина на екологію

При обласній раді створять комісію, яка повинна грунтовно розібратися в питанні впливу промислового вирощування лохини на екологічні процеси.

Ініціаторами створення такої комісії стали депутати Волинської обласної ради, члени депутатської групи «Патріоти Волині» Володимир Бондар та В'ячеслав Богдан — йдеться у повідомленні прес-служби Волинської обласної ради.

Детальніше питання створення такого дорадчого органу розглядатиме постійна комісія з питань екології, раціонального використання природних ресурсів на своєму черговому засіданні, яке планується скликати до 15 травня.

Крім депутатів, до цього дорадчого органу пропонують долучити екологів, фахівців водного господарства, лісівників, а також представників правоохоронних та фіскальних служб.

Володимир Бондар та В'ячеслав Богдан пояснюють: причина такої ініціативи – перешкоджання веденню бізнесової діяльності одному з волинських підприємств, що займається вирощуванням лохини в Шацькому районі.

Депутати припускають, що до перешкоджання роботі підприємства може бути причетна виконавча влада області.

Депутати переконують, що підприємство, інтереси якого вони відстоюють, діє в рамках чинного законодавства України, дотримується екологічних норм та не впливає на рівень водного балансу в озерах, в тому числі й у Світязі.

Депутати Ігор Лех та Олександр Омельчук поділяють думку, що метою прискіпливої уваги до підприємства можуть бути не стільки екологічні, як політичні та інші аспекти.

Вони вважають, що обласна рада повинна ретельно розібратися в цьому питанні та при потребі захищати місцевий бізнес, як джерело доходів до бюджету та робочих місць.

Голова обласної ради Ірина Вахович закликала усі сторони конфлікту до конструктивного діалогу з детальним вивченням всіх позицій без емоційних заяв та безпідставних звинувачень.

При цьому Вахович наголосила на важливості об'єктивних експертних висновків щодо впливу промислового вирощування лохин на екологію Шацького району в цілому та водного балансу в озерах.

Історія питання

У 2019 році озеро Світязь обміліло.Головною причиною цього екологи назвали рекордно низьку кількість опадів, адже води поменшало і в решті водойм. Світязь найпомітніше оголив цю проблему завдяки своєму вкрай пологому дну – обміління тут дуже активно «забирає» воду від берега.

Тим не менше у січні 2020 року в прокуратурі Волинської області заявили, що «посадовці Держекоінспекції всупереч вимогам закону… не здійснили оцінки, яку вчиняє на стан озер незаконна діяльність одного з суб’єктів господарювання. Підприємство побудувало неподалік штучні водні об’єкти на орендованій території площею 230 га і без відповідних на це документів здійснює водозабір для поливу саджанців лохини».

Йшлося про підприємство «Волинська ягідка», яке вирощує лохину у Шацькому районі.

Начальник Держекоінспекції у Волинській області Олександр Ткачук тоді заявив: «Незрозуміла позиція мені. Можливо, тут помилка ЗМІ прокуратури, або ЗМІ поліції... Вони вважають, що ми всі йдемо під одним грифом «екологія». Управління екології ОДА видає дозволи на викиди, водокористування, оцінку впливу на довкілля. А ми – контролюючий орган».

Пізніше на «Волинській ягідці» правоохороні влаштувати обшуки.

При цьому очільник регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук каже, що звинувачувати «Волинську ягідку» в обмілінні Світязя абсурдно хоча б тому, що її плантації знаходяться на території водного басейну річки Прип’ять, а озеро Світязь – у басейні річки Західний Буг. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У МОЗ розповіли, за яких умов зможуть відкрити дитсадки влітку
Наступна новина У «Волинську Голландію» приїхали сотні відвідувачів. Фестиваль працюватиме ще два дні
Останні новини
Схожі новини