«Непораховані». В Україні створили перший онлайн-ресторан пам'яті жертв Голодомору

«Непораховані». В Україні створили перший онлайн-ресторан пам'яті жертв Голодомору

До Дня пам’яті жертв Голодомору студенти Української академії лідерства запустили онлайн-ресторан зі стравами, які допомогли вижити українцям під час Голодомору.

Про це Суспільному розповів представник Української академії лідерства Валентин Григоренко.

У меню онлайн-ресторану пам’яті – 9 страв, якими харчувалися українці у 1932-1933 роках. У графі "дізнатися ціну" замість вартості - відео з історіями очевидців.

Історія онлайн-ресторану пішла з того, що студенти Української академії лідерства отримували завдання дізнатися свій родовід, як жили їхні родичі, дідусі, прабабусі у роки Голодомору. Вони збирали особисті історії. Коли ж студенти збирали матеріали, напрацювали рецепти, і вже в осередках власноруч готували ці страви.

"Там є хліб з жолудів, пляцки, які готували з лободи, також запечений буряк. Є каша, яка приготовлена з кукурудзи, а також з додаванням трави", - каже Валентин Григоренко.

У Львові спогади очевидців Голодомору записують у музеї "Територія терору". Науковий співробітник музею Юрій Коденко досліджував Голодомор 1932-1933 років.

"Спочатку, як розповідали люди, вони виїли всю живність, яка була в селах і навколо сіл: кішки, собаки, ховрахів, пташок, а коли живність закінчилася, почали їсти все, що можна було і навіть не можна: кора, лушпиння", - каже Юрій Коденко.

Їжу, яка допомогла вижити, пригадує свідок Голодомору Микола Чишкун.

"То це ж осінь була , а як прийшла весна нема нічого Ми копаємо картоплю стару, яку восени не всю зібрали, дальше берем гнилу картоплю, вона замерзла розморожується, ну воно гнила воняє, добавляємо лободи і це моторжаники називалися такі оладі", - каже Микола Чишкун.

Точна кількість жертв Голодомору 1923-1933 років невідома. Причиною цього є те, що влада забороняла в реєстраційних книгах вказувати причину смерті через голод. Частина документів була знищена під час Другої світової війни.

Переглянути онлайн-ресторан пам’яті жертв Голодомору можна тут.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Телемедицина, штучний інтелект, цілодобовий моніторинг. Луцький бізнесмен відкрив медичну клініку
Наступна новина Максим Степанов одужав від коронавірусу
Останні новини
Схожі новини