«Нове життя Старого міста». Мер Луцька розповів про результати проєкту

«Нове життя Старого міста». Мер Луцька розповів про результати проєкту

Завдяки ремонтно-реставраційним роботам у рамках проекту «Нове життя Старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» відбулося чимало змін у Старому місті. Але це ще не фініш.

Бо, як зізнався в інтерв’ю ІА «Волинські новини» Луцький міський голова Ігор Поліщук, заплановано підписання інвестиційного договору з інвестором, який буде реконструювати цікаву будівлю на вулиці Кафедральній, 4.

За словами Ігоря Поліщука, проект, який нині завершується, дасть серйозний поштовх для розвитку туризму. Тож він особисто з нетерпінням очікує, коли офіційно відкриють об’єкт. Міський голова нагадав, що у межах проекту відновлено пам’ятки архітектури національного значення: вежу Чорторийських, оборонну стіну, частину келій монастиря єзуїтів тощо.

Зроблено внутрішній дворик у приміщенні коледжу. Облаштовано оглядову територію, відреставровані фасади, повністю відремонтовано усі підвали. Окрім того, в процесі реалізації проекту виявили дуже серйозну історичну археологічну знахідку – понад 170 метрів квадратних підвалів, про які не було жодних згадок. Їх також відремонтували.

вежа Чорторийських

Наразі завершується облаштування різноманітних мультимедійних атракцій: це і система віртуальної реальності, і виставка лицарських обладунків, і фігура монаха, і голограма привида, й багато іншого. Усе це збагатить і наповнить цікавинками ці унікальні підземелля. Дуже цікаво те, що ці підземелля вежі Чорторийських з’єднані із підземеллями кафедрального собору святих Петра і Павла.

Вже є домовленості із представниками костелу про проведення спільної екскурсії, яка стане найдовшою з таких мандрівок історичними підземеллями в Україні.

«Коли ми говоримо про туризм у нашому місті, проблемою є те, що люди приїздять на день або пів дня і їдуть. Вкрай рідко залишаються на два-три дні. Чим більше буде таких унікальних локацій, як підземелля, що більше буде цікавих екскурсій, то на довше люди будуть лишатися у Луцьку. Відтак і більше коштів витрачатимуть у закладах громадського харчування, готелях, транспорті та магазинах», – спрогнозував Поліщук.

Окрім того, минулого року у Старому місті архітектурну облаштували підсвітку кірхи, а цього року буде підсвітка костелу. Це дещо складніший проект, тому що кафедральний собор – пам’ятка національного значення, тож туди не можна кріпити будь-які об’єкти освітлення. Тому підсвітка йтиме знизу, доведеться прокладати мережі.

Але Луцький міський голова переконаний: цьогоріч цей задум реалізують. Також Ігор Поліщук уточнив, що на фінішній стадії підписання інвестиційного договору з інвестором, який буде реконструювати цікаву будівлю на вулиці Кафедральній, 4 – гостинний дім чеської родини Прайзлерів, пам’ятку архітектури місцевого значення, у якій розташовувалися свого часу найрізноманітніші установи. Після підписання договору інвестор буде зобов’язаний відреставрувати цю будівлю.

Читайте також: Головний принцип – робити цілісно і якісно: Поліщук про ремонти вулиць та дворових територій

Влада сподівається, що там буде готель і заклад громадського харчування. І що цей проект вдихне життя в Старе місто. Найближчим часом також планують відремонтувати вулиці Кафедральну, Драгоманова, площу Ринок, яка сьогодні перетворена в парковку, хоча може бути чудовим місцем для відпочинку. Мають намір знайти адекватних підприємців, які вирішать питання з ділянками на Кафедральній, 13, де сьогодні просто чагарники і яма, а також на Кафедральній, 15. Адже вони дуже псують вигляд Старого міста.

«Ну і, звісно ж, після остаточного залагодження питання зі Старим ринком, плануємо також облаштовувати площу перед Луцьким замком зі сторони вулиці Глушець», – резюмував очільник міста.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Птушкін, Катя Бльостка і Лапін. Екснардеп з Волині у рейтингу ТОП-100 блогерів
Наступна новина Автозак і музика. На День міста у 89-му в Луцьку били за синьо-жовтий стяг. СВОЯ ІСТОРІЯ
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні