Новий український правопис поки чинний, – Нацкомісія

Новий український правопис поки чинний, – Нацкомісія

Постанова Кабінету Міністрів «Питання українського правопису» є чинною й обов’язковою для виконання на всій території України щонайменше до оприлюднення повного тексту рішення суду, яким вона скасована.

Про це йдеться в заяві Національної комісії зі стандартів державної мови щодо ситуації з рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва стосовно Українського правопису, повідомляє Освіта.ua.

У Національній комісії зі стандартів державної мови висловили стурбованість ситуацією, що склалася навколо нової редакції Українського правопису.

«Усвідомлюючи важливість покладених Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» на Комісію завдань, пов‘язаних із напрямами діяльності Національної комісії зі стандартів державної мови, та власну відповідальність, Комісія звертає увагу на те, що завчасні дії, звернення та заклики можуть вивести українське суспільство за межі правового поля», – йдеться у заяві.

Зважаючи на широкий резонанс, викликаний інформацією у ЗМІ про рішення суду, Національна комісія зі стандартів державної мови як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом звертає увагу органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, що на сьогодні немає повного тексту рішення суду, який може бути предметом конструктивного обговорення.

«Комісія як колегіальний орган виконує свої повноваження у межах та в спосіб, визначені Конституцією України, законами України, іншими нормативно-правовими актами, дотримується прямих норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та ухвалює рішення щодо стандартів державної мови.

До моменту, коли рішення суду набере законної сили, постанова Кабінету Міністрів України «Питання українського правопису» від 22 травня 2019 року № 437 є чинною й обов’язковою для виконання на всій території України», – наголосили в Національній комісії зі стандартів державної мови.

Як відомо, ЗМІ повідомили, що Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису.

У Міністерстві юстиції вже заявили, що вважають ухвалене рішення незаконним і будуть оскаржувати його в апеляційній інстанції.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скликають сесію Волиньради, на якій голосуватимуть за обласний бюджет на 2021 рік
Наступна новина Як працюватиме Луцький РАЦС у день закоханих
Останні новини
Схожі новини