Обсерваторія у Луцьку. Коли вона відкриється? Як працюватиме? Скільки грошей на неї потратять?

Обсерваторія у Луцьку. Коли вона відкриється? Як працюватиме? Скільки грошей на неї потратять?
Купол обсерваторії

На ремонт і обладнання обсерваторії, яку відкриють у приміщенні Палаці учнівської молоді міста Луцька, витратять близько мільйона гривень. Запрацювати вона має вже у вересні 2020-го.

Про це йдеться у публікації на шпальтах ІА «Конкурент».

Нагадаємо, у Луцьку почали капітальний ремонт обсерваторії у Палаці учнівської молоді, яка не працює вже 30 років. 

Скільки грошей треба на ремонт і обладнання

Позаминулого року місто виділило гроші на проєктно-кошторисну документацію, а минулого року – на те, щоб власне зробити обсерваторію great again. 

Проєкт коштував 40 тисяч гривень. Роботи обійдуться місту у 800 тисяч.

Окрім того, благодійники придбають два телескопи і обладнання. Луцька учнівська обсерваторія в результаті матиме один потужний телескоп вартістю близько 80 тисяч гривень, і один телескоп для спостереження – він коштуватиме 17-18 тисяч.

Ще має бути комп'ютерне обладнання, проєктор і досить потужний фотоапарат, щоб робити астрофотографії. Загалом ідеться про 218 тисяч гривень. Тому у підсумку, обсерваторія вартуватиме трохи більше, ніж мільйон гривень, пише видання.

Як облаштують обсерваторію

Директор Центру науково-технічної творчості, якому належить обсерваторія, Ігор Данильчук розповів, як облаштують обсерваторію.

За словами директора, безпосередньо у куполі по периметру стоятимуть 10 м'яких стільців, в центрі буде один телескоп, поруч – інший. З іншого боку від телескопа буде комп'ютерний стіл із проєктором. 

Техніку обіцяють встановити сучасну, і для того, аби побачити зірки, не обов'язково навіть дивитися в окуляр телескопа. Усе буде видно на моніторі комп'ютера. 

Окрім того, купол планують зсередини обшити білим металопрофілем. На нього можна буде спроєктувати зоряне небо. Таким чином обсерваторія зможе бути одночасно і планетарієм. 

Знизу під куполом є невелика кімнатка. Тут стоятиме робочий стіл вчителя і овальний стіл, розрахований на 10 дітей. Тобто учні спершу працюватимуть теоретично, а потім безпосередньо проводитимуть дослідження за телескопом. 

«На цю мить у нашому Центрі функціонує гурток астрономії. Він працює на базі гімназії №18. Його веде вчитель фізики, інформатики та астрономії Роман Поліщук. У перших числах вересня ми плануємо запустити роботу в обсерваторії. Відповідно, діти приходитимуть проводити дослідження сюди.

Я планую ще зв'язатися із викладачами СНУ для того, щоб викладачі працювали тут і з нашими дітьми, і зі студентами. Крім того, будемо шукати людину на посаду завідувача астрономічної обсерваторії, щоб надати можливість відвідувати обсерваторію пересічним лучанам, сім'ям з дітьми. Щоб вони також могли поспостерігати за зоряним небом. Будемо просити ввести таку посаду у штатний розпис», – поділився планами директор. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Витримаємо». Волинський лікар спрогнозував, що буде, коли ситуація з коронавірусом погіршиться
Наступна новина Відпочинок українців на Азовському морі псують медузи. Чому їх стало так багато?
Останні новини
Схожі новини