«Очевидно, є команда згори не чіпати фірму «Данко», – депутат Володимир Бондар

«Очевидно, є команда згори не чіпати фірму «Данко», – депутат Володимир Бондар

Депутати Волинської обласної ради Володимир Бондар та Олександр Омельчук звернулись до правоохоронців та екологічного управління Волинської ОДА, аби вони перевірили скандальну фірму «Данко», що звела асфальтний завод на Волині. Однак відповіді надійшли формальні, - вважають обранці громади.

Про це вони розповіли у коментарі «Першому».

Що відповіли правоохоронці

Нагадаємо, у Ківерцівському районі поблизу села Озеро почав працювати асфальтобетонний завод. Згідно з повідомленнями ЗМІ, завод збудували без відповідних погоджень та без відома місцевих жителів. Звело його підприємство «Данко» із донецьким корінням. Землю під завод в оренду фірмі надала Волинська облдержадміністрація.

Відповіді контролюючих органів про «Данко»

Тож депутати Володимир Бондар та Олександр Омельчук вирішили звернутись до правоохоронців та контролюючих органів з проханням перевірити підприємство. Однак жодна з інстанцій не погодилась.

Так, Служба безпеки України не побачила «ознак кримінального правопорушення, віднесеного до її компетенції», обласна прокуратура відписала, що прокурори не мають права проводити перевірки з питань нагляду за додержанням законів. Управління екології та природних ресурсів ОДА відповіло, що не отримувало запитів на проведення оцінки впливу на довкілля цього заводу. При цьому управління начебто не має повноважень здійснювати державний нагляд у сфері охорони довкілля.

«Думаю, прийшла команда не чіпати «Данко», - Володимир Бондар

Депутат Володимир Бондар вважає ці відповіді «відписками»:

«В мене чітке розуміння, що ні поліція, ні екологічні служби свої обов’язки виконувати не хочуть. Чому не хочуть – це інше питання. Є два варіанти: або вони не хочуть працювати, або мають інтерес в тому, щоб це питання не розглядати. Я думаю, швидше за все – друге».

«Прийшла команда донецько-луганських керівників ОДА, які привели за собою бізнес. Очевидно, є команда правоохоронцям в цей бік не дивитись. Тому й екологічні, правоохоронні органи в нас сліпі. Чи можуть вони щось зробити? Звісно, можуть. Можуть приїжджати на підприємство, проводити обшуки мало не щодня, можуть залучати спецпідрозділи.

І такі приклади є на наших волинських підприємствах. Тут вони чомусь не соромляться свій вплив показувати», - дивується політик.

З його слів, прихильність чиновників та правоохоронців до фірми «Данко», яка виграє багатомільйонні тендери, шкодить волинському бізнесу та бюджету. Так, Волинський облавтодор минулого року сплатив до обласного бюджету понад 40 мільйонів гривень податків. Цього року ця сума може бути суттєво меншою. Тим паче, «Данко» зареєстрована не на Волині і не поповнює місцеву скарбницю.

Депутат планує звертатись до народних депутатів, аби вони спробували вплинути на правоохоронців і переконати їх все ж звернути увагу на це питання.

«Не може таке велике підприємство спокійно працювати з порушенням усіх норм», - Олександр Омельчук

«Парадокс, але коли маленький підприємець на базарі хоче відкрити кафе, ятку з шаурмою чи кавою, на нього спускають всі контролюючі органи, а якщо це великий завод, його не чіпають. В нас в Україні діє вибірковість права. Одним – закон, а іншим – анархія. Потрібно це змінювати, щоб перед законом всі були рівні. Всі повинні мати дозволи на роботу, а от щодо того, чи має їх фірма «Данко» в мене великі сумніви», - каже депутат Олександр Омельчук.

Він вважає, що імунітет підприємству забезпечили зацікавлені особи у владі: «Не хочу, щоб мене звинуватили в наклепі, але в мене є підозри, що у вищих ешелонах влади є пов’язані з цим підприємством люди. Не може таке велике підприємство відкритись, порушуючи усю правову базу, і почати працювати. Наші місцеві заводи не можуть ремонтувати дороги, а нове підприємство виграє усі тендери. Податки ж не підуть у волинський бюджет», - додає він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Володя, не твоє. Не страждай і не мордуй країну», – активіст з Волині про президентство Зеленського
Наступна новина Доїдуть всі: влада обіцяє аж 17 нових маршруток до Нового ринку у Луцьку
Останні новини
Схожі новини