Оголосили про появу другої ефективної вакцини від коронавірусу

Оголосили про появу другої ефективної вакцини від коронавірусу
Фото ілюстративне

За попередніми даними американської компанії Moderna, ефективність їхньої вакцини-кандидата від COVID-19 становить 94,5%. 

У випробуванні брали участь 30 000 людей в США, половина з яких отримала дві дози вакцини з інтервалом в чотири тижні. Іншим робили уколи-плацебо, повідомляє Українська правда із посиланням на BBC.

Аналіз був заснований на перших 95 пацієнтах із симптомами COVID-19.

Тільки у п'яти випадках COVID-19 був у людей, яким вводили вакцину, 90 людей захворіли з тих, кому вводили плацебо. 

Дані також показують, що у випробуванні було 11 випадків важкої форми COVID-19, але жодного випадку у людей, які були імунізовані.

Компанія заявила, що тепер планує звернутися до Управління з продовольства і медикаментів США (FDA), регулюючого органу США, по дозвіл на використання вакцини в надзвичайних ситуаціях у найближчі тижні.

Очікується, що вакцина Moderna не буде доступна за межами США до наступного року.

Компанія заявила, що до кінця 2020 року у неї буде 20 мільйонів доз, готових до відправки в США, і сподівається заробити від 500 мільйонів до одного мільярда доз для всього світу в наступному році.

Вакцину Moderna оцінить FDA за результатами остаточного аналізу 151 випадів COVID-19 серед учасників випробування, за якими в середньому спостерігатимуть більше двох місяців.

Як працює ця вакцина?

Moderna розробила «РНК-вакцину». Це означає, що в організм вводять генетичний матеріал мРНК, який клітини потім використовують для виробництва шиповидного білка, який вірус використовує для причеплення до клітини.

За допомогою цього в організмі виробляються вірусні білки, але не весь вірус, чого достатньо, щоб навчити імунну систему атакувати вірус.

Пітер Опеншоу, професор експериментальної медицини Імперського коледжу в Лондоні, вважає, що результати Moderna  вселили оптимізм щодо того, що в найближчі кілька місяців буде доступний вибір хороших вакцин проти COVID-19.

За його словами, залучення людей з групи ризику і людей похилого віку до випробування вакцин Moderna передбачає, що вакцина захистить тих, хто найбільш вразливий до захворювання.

Якщо результати залишаться настільки ж вражаючими, вакцина Moderna потенційно може мати велику перевагу над вакциною Pfizer, яка, за словами науковців, продемонструвала 90% ефективності. 

У той час як вакцина Pfizer вимагає заморозки від -70 ° C до -80 ° C для транспортування і зберігання, компанія Moderna заявила, що вона поліпшила термін придатності і стабільність власної вакцини, що означає, що її можна зберігати при стандартних температурах охолодження від 2°C до 8°C протягом 30 днів.

Компанія стверджує, що вакцину можна тримати протягом шести місяців при температурі -20°C для транспортування і тривалого зберігання.

Проте український науковець Віктор Досенко вважає, що проблема для доставки ліків та вакцин, які мають перебувати у ємностях з низкою температурою вже вирішена, зокрема для України. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лише 786 волинян зробили щеплення від грипу
Наступна новина У львівській лікарні, якою керує лікар з Волині, за 12 днів відкрили ковідне відділення
Останні новини
Схожі новини