Олесь Іващенко: що відомо про нового головного «земельника» Волині

Олесь Іващенко: що відомо про нового головного «земельника» Волині

5 червня цього року Головне управління Держгеокадастру у Волинській області вчергове отримало нового керівника. Іващенко Олесь Володимирович – став четвертим начальником за останні 9 місяців після звільнення одіозного Василя Василенка. Та й черговий наступник виявився посадовцем «зі шлейом».

Якщо ввести його ім’я та прізвище в пошуковику інтернету, то по крихтах можна скласти біографію Олеся Іващенка, в якій знайдемо багато цікавих моментів.

Отож нинішній в.о. начальника Волинського Держгеокадастру народився 18 березня 1979 року у селі Обідне Немирівського р-ну Вінницької обл. Він навчався у Житомирському кооперативному економічно-правовому технікумі, а в 2003 році закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом за спеціальністю «правознавство».

У  1998-2004 роках працював юристом кооперативу «Арсенал», РБП «Зеленбуд» та був начальником юридичного відділу ТОВ «Промсільгоспсервіс».

У 2004 році його кар’єра пішла вгору – Олесь Іващенко обійняв посаду старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Корольовського районного управління юстиції м.Житомира. Зрештою, він дослужився до заступника начальника Житомирського міського управління. У 2007-2008 рр. Олесь Іващенко змінив вектор роботи і пішов працювати  начальником управління землеустрою, використання земель та державної землевпорядної експертизи.  Пізніше отримав посаду начальника Головного управління Держкомзему у Житомирській області. У 2008 році він вже став Першим заступником  Голови Державного комітету України із земельних ресурсів. Фактично, за 4 роки він змінив 3 роботи і 5 посад, отримавши серйозне призначення у Києві.

Цікавим є те, що 31 березня 2010 року, тодішній Прем’єр-Міністр Микола Азаров звільнив Олеся Іващенка за статтею прогул (п.4 ч.1 ст.40 КЗпПУ).

Та вже за кілька тижнів розпорядження Кабміну «відкорегували», вказавши, що він був звільнений за власним бажанням.

Завдяки цьому вже 15 вересня 2010 року Олесь Іващенко був призначений на посаду заступника директора Державного департаменту надлишкового майна та земель Міноборони.

У 2012 році Іващенко переходить на посаду директора концерну «Військоторгсервіс». За даними «Дзеркала тижня», його призначення на цю посаду лобіював колишній заступник міністра оборони Олександр Черпицький, який раніше очолював Департамент надлишкового майна Міноборони.

Але через 2 роки в житті Іващенка новий поворот – він зайняв посаду заступника директора Департаменту контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства України.

Затримався у цій структуні на два роки і в 2016 році Олесь Іващенко пішов працювати начальником відділу у Державній екологічній інспекції України, після чого повернувся у геокадастр. Зокрема, минулоріч він був заступником начальника Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, а вже у 2018 році, до призначення на Волинь – встиг попрацювати начальником відділу Управління контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Київській області.

Щоправда, 10 років такої успішної кар’єри не обійшлися без скандалів. Зокрема, у ЗМІ писали, що його призначення на керівні посади лобіювались бізнесменами з Житомирщини - братами Олександром та Олегом Черпицькими, більш відомими, як керівники угрупування «Чепчики». Олександр Черпицький, раніше очолював Департамент надлишкового майна Міноборони, тож свого часу мав певні важелі впливу у столиці, аби допомогти приятелю отримати гарну посаду. Також варто зауважити, що Олесь Іващенко разом з Денисом Болейко були співзасновниками ТОВ «Спецдревпостач», який пов’язували з братами Черпицькими.

Однак, найгучніше прізвище Іващенко засвітилось у скандалі з відмиванням 57 мільйонів гривень через структури Міноборони.

Навесні 2014 року Головне слідче управління СБУ відкрило кримінальне провадження за підозрою двох осіб. Зокрема, серед фігурантів - колишній заступник директора Державного департаменту надлишкового майна та земель Міноборони, якому у грудні того ж року повідомили про підозру у відмиванні 57 мільйонів. За даними «Першої інстанції», йдеться про Олеся Іващенка, який у 2014 році займав посаду заступника директора Департаменту контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства України.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що екс-чиновник зловживав своїми службовими обов’язками з метою одержання неправомірної вигоди. У результаті його дій Міноборони недоотримало по спеціальному фонду грошові кошти у розмірі 57,29 млн грн. Головне слідче управління СБУ відкрило кримінальне провадження і почало клопотати суд про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Та суд відмовив, встановивши чиновнику заставу у розмірі 918 тис. грн при цьому суд врахував, зокрема, «міцність соціальних зв’язків» чиновника, який має постійне місце проживання, має на утриманні батьків пенсійного віку, працює та позитивно характеризується за місцем роботи та проживання.

Щодо цього, то батько Олеся Іващенка помер у 2016 році, і нині серед членів сім’ї в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області є лише мати пенсійного віку. Про це свідчать дані з останніх декларацій, які подавав чоловік напередодні кожного призначення та звільнення з посад.

Зокрема, Олесь Іващенко задекларував земельну ділянку на 6800 м.кв. у с. Обідне Немирівського району на Вінничині. Власником з 2010 року є матір Іващенко Валентина Станіславівна. Також у декларації посадовця вказана квартира - 85,34 м.кв. у м Житомир. Житло було зареєстровано на покійного батька, після смерті якого квартиру успадкувала  мати.

Також у жінки є автомобіль - Шкода Октавія 2011 р.в., який вона придбала у 2016 році за 231 912 грн. Окрім цього, матір Олеся Іващенка має неабиякі заощадження - на її рахунку 550 000 грн.

В той же час, варто зауважити, що пенсія Валентини Іващенко за 2017 рік становила всього 18,1 тисячі гривень. Зарплата у самого Олеся Володимировича значно більша. Так, на посаді у Головному управлінні Держгеокадастру у Київській області у 2017 році він задекларував 145 тисяч гривень зарплатні за рік. Тож фактично – у чоловіка за душею ні копійки, ні заощаджень, ні майна.

Також у біографії Олеся Іващенка знайшлось місце і для політики. Зокрема, у 2012 —2014 роках він був помiчником нардепа від Партії регіонів Артура Мартовицького.  


Чи на довго він прийшов на посаду начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області – поки невідомо. Нині його призначили виконуючим обов’язки і рішення про офіційне призначення на постійній основі ще не прийнято. Попри це, вже 6 червня у стінах Держгеокадастру у Волинській області відбулася урочиста передача земель державної власної сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів в комунальну власність об’єднаних територіальних громад Волині. І саме Олесь Іващенко підписав документи про передачу 756 ділянок загальною площею понад 10 тисяч гектарів семи об’єднаним територіальним громадам Волинської області.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На ремонт ковельських доріг уже витратили 9 мільйонів гривень
Наступна новина У Дніпрі археологи знайшли 2 середньовічні кораблі XVII століття. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини