У Дніпрі археологи знайшли 2 середньовічні кораблі XVII століття. ВІДЕО

У Дніпрі археологи знайшли 2 середньовічні кораблі XVII століття. ВІДЕО

У річці Дніпро неподалік Херсону археологи знайшли 2 середньовічні дерев’яні кораблі, датовані сімнадцятим століттям, які, ймовірно, могли належати балтійським країнам або Туреччині.

Один корабель зроблений із соснових дощок: завдовжки 40 метрів, і 12 – завширшки. Друге судно дубове, вдвічі менше, – пише канал 24.

«Це міг бути якийсь турецький караван, який рухався в якусь із турецьких фортець, але не дійшов. Вони загинули за якихось надзвичайних обставин. Наприклад, це могла бути сутичка з запорожцями чи якась раптова нічна атака», – розповів керівник експедиції Дмитро Кобалія.

Поки доля знахідок – під питанням, адже, аби розкопати кораблі, підняти їх та реставрувати потрібні мільйони. Та й зберігати їх немає де.

«Необхідно відповідне приміщення, де всі ці кораблі можна буде показувати, демонструвати. Хоча ми все говоримо про музей кораблів, але це міф», – зазначив Дмитро Кобалія.

Повноцінне підводне дослідження знайдених кораблів запланували на наступний рік. Поки ж з них підняли уламки посуду, корабельну фурнітуру та маленьку глиняну люльку.

«Найяскравіша подібна знахідка – це, звичайно що, люлька. Це така цікава знахідка, і вона в ідеальному стані, не зважаючи, що була 300 років під водою», – прокоментував історик В’ячеслав Зайцев.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Олесь Іващенко: що відомо про нового головного «земельника» Волині
Наступна новина Багато ризику та шалені емоції: змагання з дрег-рейсингу в Луцьку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини