Без ремонтів, дворів, амбулаторії. На чому зекономив Луцьк через коронавірус

Без ремонтів, дворів, амбулаторії. На чому зекономив Луцьк через коронавірус

У Луцьку на боротьбу з коронавірусом витратили вже більше 37 мільйонів гривень, а передбачили – понад 73 мільйони.

За ці гроші купували маски, рукавички та костюми медикам, возили їх на роботу, дезінфікували вулиці та під’їзди. Найбільшу суму – 31 мільйон перерахували обласному бюджету, аби звідти гроші потрапили в обласні лікарні. Про це йдеться у відповідь на запит журналіста інтернет-видання «Перший».

Але усі ці гроші не взялись нізвідки. Це результат економії на тому, що планували зробити цьогоріч у Луцьку. «Перший» вирішив розібратись, де саме місту довелось затягнути пояси.

Проспект Волі та інші дороги

Планували відремонтувати проспект Волі від вулиці Шопена до Київського майдану

Найбільшу суму зняли з ремонту доріг – 40 мільйонів з капітального та 10 з поточного. Зокрема, мерія вже вирішила, що реконструкція проспекту Волі – не на часі.

Планували замінити асфальт, аварійні ділянки водогону та зливової каналізації, зробити нове освітлення, посадити дерева, поставити лавки та смітники. У квітні навіть провели тендер – підприємство «Луцькавтодор-сервіс» погодилось зробити це все за 62,5 мільйони гривень. З компанією вже уклали договір, в якому зазначено, що цього року вона отримає лише 3 мільйони гривень, а решту суми – у 2021 році.

Коли почнуться роботи невідомо, але зрозуміло одне – цього року реконструкцію точно не вдасться завершити.

Втім, очільник департаменту житлово-комунального господарства міської ради Микола Осіюк каже, що фінансування зняли не лише з центральної вулиці. Постраждають й інші проєкти, однак які саме – він поки сказати не може.

«Це стосується усіх доріг, які планували капітально відремонтувати цього року. А це і вулиця Богдана Хмельницького, частина Кривого Валу, тротуари на Відродження, Гулака-Артемовського, Дубнівська, Ківерцівська. Я не знаю, які саме вулиці не зможемо зробити – може, запрацює економіка і повернеться фінансування», - пояснив чиновник.

Загалом цього року капітальний ремонт планували зробити на 26 вулицях. Повний їхній перелік можна переглянути тут.

Витрати на боротьбу з коронавірусом станом на 8 травня
Витрати на боротьбу з коронавірусом станом на 8 травня

Відремонтують менше дворів

Ще 10 мільйонів гривень зняли з капітального ремонту прибудинкових територій. В планах на цей рік було 64 об’єкти. Які саме не вдасться відремонтувати, Микола Осіюк також не знає.

«Будемо йти по порядку, а там наскільки вистачить – настільки вистачить грошей», - сказав посадовець.

З його слів, зазвичай на ремонт великого двору витрачають близько 5 мільйонів гривень.

«Відповідно, орієнтовно не вдасться зробити два-три двори», - додав Микола Осіюк.

Не зроблять парк 900-річчя Луцька

Концепція реконструкції парку Ariva Urban

На боротьбу з коронавірусом витратили й 1,2 мільйона гривень, передбачених на проєктно-кошторисну документацію на реконструкцію парку 900-річчя Луцька.

«Я думаю, що цього року нічого там не робитимемо. Щонайменше, на рік переносимо», - сказав головний комунальник міста.

Про реконструкцію цього парку говорять щонайменше з 2017 року. Концепцію розробила платформа Ariva Urban. Планували прокласти велодоріжки та облаштувати 3 дитячі зони відпочинку.

Зекономлять на новорічних прикрасах

Цього року нові прикраси Луцьку не світять

Також департамент ЖКГ втратив 285 тисяч гривень, які планували витратити на новорічні роботи. Це прикрашання центральних ялинок, встановлення помосту біля них, шопки, прикрас на Театральному майдані та в інших частинах міста.

«Прикрашати ялинки ми, звісно, будемо. Сподіваюсь, що кошти все-таки повернуть», - каже Микола Осіюк.

Але, визнає чиновник, на нові прикраси грошей цього року швидше за все не буде:

«Звичайно, хотілося б щось оновити, але враховуючи фінансовий стан, напевно, будемо обходитись тим, що є».

Не зроблять амбулаторію

 

2,5 мільйони гривень депутати зняли з реконструкції амбулаторії на вулиці Привокзальній, 13. Загальна ж вартість ремонту – майже 8 мільйонів гривень. Завершити його планували у червні 2021 року. Тепер, вірогідно, це трапиться пізніше.

Зекономити допомогла тепла зима

3 мільйони 360 тисяч гривень, які виділили на боротьбу з епідемією, цього року мали витратити на посипання доріг і тротуарів. Але врятувала тепла та безсніжна зима.

«Техніка, звичайно, мусила чергувати. Інколи вона виїжджала посипати, коли були похолодання, але витратили не все», - пояснює Микола Осіюк.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад також розповів, що пісок, сіль та щебінь, які залишились, використають взимку 2020-2021 року. Тому наприкінці року лучанам не доведеться ковзатись на слизьких вулицях.

Де ще візьмуть гроші

300 тисяч гривень не витратять на культурні заходи, що й логічно в умовах, коли масові дійства заборонені.

Також 120 тисяч гривень зекономлять на виконавчих органах міської ради. Зокрема, працівникам хочуть зменшити премії за квітень.

337 тисяч зняли з управління освіти. Ще 5 мільйонів – взяли з резервного фонду міського бюджету.

Це всі втрати?

Водночас у міській раді у відповіді на запит повідомляють, що через карантин з 16 березня по 22 травня Луцьк може не отримати 90 мільйонів гривень податків, а також плати за оренду комунального майна та землі. На що вплинуть ці втрати та на яких проєктах доведеться поставити хрест, чиновники поки не беруться прогнозувати.

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Було дуже страшно». Історія онкохворої лучанки, яка подолала коронавірус
Наступна новина Кому «Кручу»? У Луцьку хочуть продати одіозний обкомівський віп-готель, розпочали процедуру
Останні новини
Схожі новини