Переселенцям у Торчинській громаді допомагають продуктами та з пошуком роботи

Переселенцям у Торчинській громаді допомагають продуктами  та з пошуком роботи

У Торчинській громаді Луцького району проживає нині 164 переселенці. Усі сім'ї, котрі приїхали з регіонів, де тривають активні бойові дії, розселили у вільні помешкання, забезпечують засобами гігієни, продуктами та допомагають із пошуком роботи.

Про це розповів Суспільному заступник селищного голови Олександр Пиза.

За його словами, переселенці проживають не лише в селищі Торчин, а й в інших населених пунктах громади.

Заступник Торчинського селищного голови Олександр Пиза

«Старалися розмістити їх у житлі, яке не використовували. Відділеність 15-20 кілометрів від Торчина. Є сім’ї із дітьми, немає сиріт або прирівняних до них осіб. Допомагаємо тим, хто приїхав з інших територій, щоб вони мали усе на своїх місцях», – каже заступник селищного голови.

Суспільне дізнавалося, як облаштувалися люди в громаді та поспілкувалося з переселенками Анастасією Старжинською та Валентиною Герасименко, котрі приїхали на Волинь з Житомирської області.

Анастасія Старжинська з сином

На шостому місяці вагітності, втікаючи від війни, приїхала на Волинь переселенка із селища Біла Криниця на Житомирщині Анастасія Старжинська. Тут народила сина. У село Усичі, де нині проживає жінка, виїхали її рідні: чоловік, донька й бабуся. Загалом на Волині родина проживає вже пів року.

Читайте також: Переселенці з Донеччини відкривають у Луцьку заклад на честь Бориса Джонсона

«У нас були обстріли, бо біля нас є військова частина неподалік. Було шумно, постійно були вибухи. Спочатку якось терпимо, а потім дуже швидко виїжджали. Нас вивезли до траси київської і там нас забрала машина із села Усичі», – говорить переселенка.

Анастасія Старжинська каже: одразу після їхнього приїзду місцеве населення дуже допомагало: «Все давали: і картоплю, і моркву. Ми садили город, то допомагали: виорали нам коником. Громада дає підгузки і все решта, що ми потребуємо», – додала жінка.

Бабуся Анастасії Валентина Герасименко розповіла: спершу по ночах не спала, постійно переживала та плакала, а згодом звикла.

«Уже зараз добре. Там на городі всього потрошки садили: картоплю, буряка, моркву, огірки, помідори, капусту, часник, цибулю. Тут немає льоха, то й немає куди це все покласти на зиму», – зазначила жінка.

Зі слів бабусі Валентини Герасименко, на зиму планує їхати додому в рідне селище.

Чоловік Анастасії Старжинської влаштувався на роботу до місцевого фермера, а шестирічна донька Владислава пішла до першого класу місцевої школи.

«Пишу, читаю. Зошити вже приготувала, ручки. Лінійка, стирачка, стругачка. У мене у кімнаті є м’ячик, пуфик, стіл, крісло», – каже школярка.

Усього від початку повномасштабної війни в Торчинській громаді зареєстрували 334 тимчасово переміщених осіб, котрим оформили документи на отримання виплат, передбачених законодавством. Із них на компенсацію витрат по житлу звернулися 72 особи, додав заступник селищного голови Олександр Пиза.

Читайте також: Запросили понад 500 підприємців: як Володимирська громада допомагає бізнесу під час війни


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Боєць волинської тероборони розповів, як став «Депутатом»
Наступна новина Двох ветеранів із Волині нагородили орденом «За заслуги»
Останні новини
Схожі новини