Ірина Вахович про бюджетні баталії та «незаконного» заступника. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Ірина Вахович про бюджетні баталії та «незаконного» заступника. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Під час засідання бюджетної комісії Волинської облради, що відбулася 25 вересня,  не обійшлося без гострих питань. Не дивно, бо на кону – поділ коштів, що надійшли від перевиконання обласного бюджету.

Йдеться про більш ніж 30 мільйонів гривень. Значну частину із них витратять, аби до кінця року встигнути довести до пуття ремонти та реконструкції важливих об’єктів. Не обійшлося на комісії і без кадрових новин…

На що спрямують зароблені мільйони? Чи профінансують ремонт обласної інфекційної лікарні? Чому обласний військовий ліцей б’є на сполох через недофінансування? Чи дочекається грошей багатостраждальна Стобихівка? І хто став, а хто не став заступником голови бюджетної комісії обласної ради?.. Про це – у бліц-інтерв’ю із головою бюджетної комісії, депутатом від фракції УКРОП Іриною Вахович.

- Коли ділять гроші – це завше гаряче. Не обійшлося без дискусій і на бюджетній комісії. Розкажіть, скільки коштів ділили і на що в першу чергу зважали при розподілі?

- Йдеться про 39 мільйонів гривень. Із них 30 мільйонів – це кошти від перевиконання показників обласного бюджету. І 9,4 мільйона – це гроші з поточного утримання перинатального центру. Виходить трохи більше 39-ти мільйонів гривень.

- Тобто перинатальному центру ці 9,4 мільйона не потрібні?

- Оскільки перинатальний центр поки ще не зданий в експлуатацію, а певні суми були передбачені на його утримання, то цей резерв ми можемо спрямувати на інші цілі. За пропозицією обласної державної адміністрації, ці кошти будуть витрачені на інші заклади охорони здоров’я. Ми з цим погодилися з деякими корективами.

Щодо того, на які об’єкти комісія пропонуватиме витратити кошти під час внесення змін до бюджету. У нас було достатньо багато часу, щоб обговорити ці питання.

Раніше передбачалося 2 мільйона, а зараз з обласного бюджету вже буде виділено фактично 10  мільйонів гривень на ремонт інфекційної лікарні: там саме тривають роботи. Думаю, що цих коштів буде достатньо, щоб завершити цей об’єкт.

Якщо пригадуєте, напочатку року на інфекційну лікарню було виділено 10 мільйонів з міського бюджету. Оскільки ми знайшли резерви в обласному бюджету, то, можливо, місто не матиме потреби витрачати свої кошти.

- Чи є у цьому розподілі кошти на будівництво нової школи у селі Стобихівка Камінь-Каширського району? Там, де батьки 1-го вересня не пустили дітей на навчання з вимогою розпочати будівництво.  Були протести, складні перемовини… Як обранці пропонують вирішити цю проблему?

- То дійсно одне із тих сіл Волині, де нині вкрай необхідна нова школа. Хоча таких закладів на території області зо два десятка. Проблема у тому, що такі об’єкти дуже затратні.

Проект школи у Стобихівці сягає більше 75 мільйонів гривень. Таких коштів в обласному бюджеті нема. Будемо звертатися до Державного фонду регіонального розвитку, до соцеконому, щоби школу таки побудувати.

Як відомо, жителі самі зібрали кошти на проектно-кошторисну документацію. Крім того, у виділенні певної суми сприяла народний депутат Ірина Констанкевич за рахунок соцеконому. Під час засідання комісії депутати вирішили виділити один мільйон гривень на початок робіт, а 2 мільйони закладаємо у резервному фонді, вони чекатимуть, поки це будівництво буде передбачено у ДФРР.

Якщо ДФРР нас підтримає, то ми цю школу дофінансуємо. Отакі зобов’язання на себе беремо.

- Була дискусія щодо фінансування обласного ліцею із військовою підготовкою. Нещодавно бюджетна комісія вже передбачала ліцею 7 мільйонів гривень, але їх не виділили. Тепер от знову із спочатку запропонованих 5-ти мільйонів, спершу планували надати тільки 2… Власне, логічно, що окремі обранці забили на сполох: облрада фактично сама поселила дітей у стіни занедбаного санаторію, тепер же не фінансує. Чому?

- Ліцей – один із найбільш дорого вартісних проектів. Потреби в коштах – значні, адже ліцею передали санаторій «Турія», вони мусять його відбудовувати. Минулоріч то було пріоритетне питання, цього року - теж. Комісія рекомендує виділити 3 мільйона, хоча просили вони 5. Але думаю до кінця року, якщо буде гостра потреба, то знайдемо можливість дофінансувати.

Учора відбулася нарада за участі голови облради Ігоря Палиці, будівельників, проектантів, депутатів, під час якої якраз і говорили про те, скільки коштів наразі необхідно ліцею з посиленою військовою підготовкою. Мінімально – 2 мільйони, тому ми саме таку суму й заклали. Але вже сьогодні в дискусії збільшили її ще на мільйон.

- Укотре на комісії йшлося про обрання заступника голови, яким порівняно недавно став Михайло Імберовський (фракція УКРОП). Натомість депутат Анатолій Вітів («Свобода») заявив, що Михайло Імберовського обрано заступником незаконно – з порушенням регламенту. Мовляв, таку кадрову пропозицію мала б вносити голова комісії, замість вас же тоді це зробив Володимир Бондар. Фактично те, що це порушення, депутати нині визнали…

- На той момент я була у відпустці. Засідання проводив мій тодішній заступник Володимир Бондар («Солідарність), який спочатку склав повноваження, а потім запропонував обрати Михайла Імберовського.  Сьогодні ми все узаконили. Тому тепер у мене законний заступник, і це Михайло Імберовський.

- Йшлося якраз про двох заступників: неочікувано ви запропонували обрати на цю посаду ще й Олександра Бика, обранця від «Свободи».  Кому належить ідея?

- Обидві кандидатури вносила я. Бо тільки я маю таке право. Олександр Бик – депутат, який гарно працює і теж активно вникає у всі ці проблеми. Відверто кажучи, я однаково ставлюся до всіх колег-депутатів. Але депутати не підтримали мою пропозицію щодо Олександра Бика.

- Які ваші прогнози на сесію облради, що відбудеться 26 вересня: чи підтримають волинські обранці той варіант розподілу коштів обласного бюджету, який пропонує профільна комісія?

- Ми опрацюємо всі пропозиції, зведемо той бюджет до спільного знаменника. Думаю, депутати з нашим баченням погодяться.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА (Перший).

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанка стала жертвою нової афери. ВІДЕО
Наступна новина На Волині дерево впало на машину
Останні новини
Схожі новини