Простір для стартапів та новий корпус. Які зміни чекають на луцький політех

Простір для стартапів та новий корпус. Які зміни чекають на луцький політех

Луцький національний технічний університет планує масштабну реконструкцію двох будівель: колишнього кафе «Меридіан», а також корпусу Б, який давно не використовується для навчання через дірявий дах та надбудову третього поверху всупереч нормам.

Про це йшлося у четвер, 10 лютого, під час Дня депутата Волинської обласної ради.

Було кафе «Меридіан» – стане Smart Volyn Hub

У Луцьку на вулиці Даньшина, 10 – велика занедбана будівля. Раніше тут працювало кафе «Меридіан», проте близько 20 років приміщення стоїть пусткою. За цей час воно сильно зруйнувалося, але в ЛНТУ на будівлю – амбітні плани.

Ідея облаштувати тут Smart Volyn Hub стала одним з переможців конкурсу секторальної підтримки. Завдяки цьому виш отримає 12 мільйонів гривень. Загальна ж вартість будівельних робіт – 53 мільйони гривень.

Тут планують розмістити великий актовий зал (ним, зокрема, зможуть користуватися навколишні школи), майстерні дизайну, робототехніки, бізнесу, коворкінги, кібер-ІТ-зони.

«Це повинно бути місце, де вся прогресивна молодь (не лише наші студенти) матиме змогу спілкуватись, бо без цього інновації не народжуються, обговорювати стартапи і реалізувати їх», - каже ректорка Ірина Вахович.

Наразі оголошений тендер на будівництво. Оглянути приміщення покликали депутатів обласної ради, адже масштабний проєкт потребуватиме фінансування й з обласного бюджету.

Цього року планують розпочати будівельні роботи, а наступного – приступити до облаштування хабу.

Старий занедбаний корпус отримає нове життя

Масштабної реконструкції потребує також корпус Б Луцького політеху. Свого часу тут з порушеннями будівельних норм звели третій поверх, який так і не здали в експлуатацію. Тож це приміщення 15 років повною мірою не використовується, - каже ректорка Ірина Вахович.

Проєкт передбачає знесення та заміну конструкцій третього поверху, перекриття даху, а також загальне оновлення будівлі. Реконструювати приміщення хочуть з дотриманням норм інклюзії, зокрема тут облаштують ліфт.

В майбутньому у корпусі Б планують відкрити креативний хаб «Art Tech».

«Він повинен об’єднати майбутніх архітекторів, дизайнерів, а також студентів технічних спеціальностей», - каже проректорка Надія Ковальчук.

Як і з «Меридіаном», у цьому корпусі хочуть відкрити студентські студії, аби молоді люди проводили час у навчальному закладі й поза парами.

Прогнозована вартість робіт – 22 мільйони гривень. Більшу частину з них сподіваються отримати з Державного фонду регіонального розвитку і вже цього року розпочати реконструкцію.

Зміни, що вже відбулися

Також депутати побували у спорткомплексі університету, який нещодавно відкрили після реконструкції. Окрім басейну у ньому є спортивний та тренажерний зали, зал для боротьби.

Реконструкція коштувала 22 мільйони і це дуже мало, - каже ректорка. Схожі проєкти, за її словами, можуть вартувати більше 40 мільйонів гривень.

Тому й не вистачило 3 мільйонів гривень на вентиляцію – ці гроші наразі шукають.

Сам же басейн повинен запрацювати у тестовому режимі наступного тижня, коли студенти перейдуть з дистанційного на очне навчання. Абонементи для інших лучан планують почати продавати орієнтовно за місяць.

Університетський стадіон розширили, проте завершити вуличні роботи хочуть, коли потепліє.

Окрім цього, депутатам показали відремонтовані аудиторії і коридори в головному корпусі вишу.

«ЛНТУ вже отримав підтримку з обласного бюджету – близько двох мільйонів гривень на реконструкцію спорткомплексу в рамках співфінансування. Було багато запитань, чому обласний бюджет фінансує державні вузи, які утримуються з державного бюджету.

Власне, цей захід для того, щоб депутати побачили, які зміни вже відбулися, в тому числі завдяки грошам з обласного бюджету, та що ще потрібно зробити. Оновлені навчальні заклади однозначно підіймають рейтинг області. В подальшому думаю, буде більше студентів з інших регіонів. Гарний викладацький склад, аудиторії, навчальна база дадуть всі можливості для цього. Ще багато роботи, але університет вже помітно змінився», - розповів голова обласної ради Григорій Недопад.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хлопця, який збив людей біля Там-Таму, взяли під варту
Наступна новина 51 пацієнт у важкому стані, 6 – у критичному. Ситуація у ковідному шпиталі в Боголюбах
Останні новини
Схожі новини