Перший в облраді: Микола Буліга про спекуляції над «Проліском» та реорганізацію поліклініки у Ковелі

Перший в облраді: Микола Буліга про спекуляції над «Проліском» та реорганізацію поліклініки у Ковелі

Комісія Волинської обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад, сіл, селищ та міст області цього тижня розглянула низку важливих питань, які будуть виноситись на розгляд сесії.

Про найбільш актуальні спеціально для рубрики «Перший в облраді» розповів голова комісії Микола Буліга.


Наскільки однозначним цього разу буде рішення про перейменування Волинського обласного перинатального центру і присвоєння йому імені Бориса Клімчука?

– Це питання вже другий раз виноситься на порядок денний. Першого разу його зняли з розгляду з процедурних міркувань – не були погоджені певні вимоги чинного законодавства. Зокрема – погодження родичів покійного губернатора. Коли його виносили повторно, то питання теж неоднозначно було розглянуте. Але все ж таки ми прийняли рішення рекомендувати сесії підтримати перейменування. Зрештою, після консультацій з головами фракцій, рішення буде прийнято всіма депутатами на сесії. Перед сесією збирається погоджувальна рада і там вже голови фракцій разом з головою обласної ради, думаю, дійдуть до якогось компромісного рішення.

Попередньо голови фракцій «Батьківщина» «Свобода» і «Радикальна партія Ляшка» - рекомендували поки що утриматись від перейменування.  УКРОП не мав такої чіткої позиції. Усе – здебільшого з політичних мотивів.

Чи дійшли ви порозуміння у питанні діяльності тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань проведення перевірки діяльності комунальних підприємств?

– Йдеться про рішення тимчасової комісії з приводу досить нашумілого питання по діяльності підприємства санаторій «Пролісок». Воно мало резонанс у ЗМІ і стійкий поголос серед населення. Контрольна комісія після того, як відвідала санаторій «Пролісок» і заслухала керівника підприємства на майновій комісії, прийняла рішення. Є проблема в тому, аби провести свого роду аудит фінансово-економічної діяльності підприємства, до чого виникало багато питань.

Але ми, власники, тобто обласна рада не бачили механізму перевірки, який би забезпечив і дієвість і подальше виконання цього рішення. Водночас це повинен був бути такий механізм, який відбував би в правовому полі. Тому це викликало багато спекуляцій і комісію та окремих депутатів почали звинувачувати в упередженому ставленні до керівника санаторію.

– Але вам таки вдалось знайти вихід з ситуації?

– Коли ми повивчали установчі документи, то з’ясували, що продовження контрактів керівнику відбувалося з порушенням дотримання вимог чинного законодавства. Разом з тим, у статуті ми знайшли таку констатуючу частину, що обласна рада зі свого складу депутатів утворює комісію, яка правомочна здійснювати контроль за фінансово-економічною діяльністю підприємства. Вона правомочна залучати до своєї роботи фахівців в усіх сферах господарсько-економічної діяльності. Тобто – найняти фахового аудитора, якщо це стосується фінансів, якщо медичного напрямку стосується, то можна залучати інших фахівців – реабілітолога, чи спеціаліста по дотриманню санітарно-гігієнічних норм. Власне, йшлося про те, щоб закріпити це рішення комісії на нашій майновій комісії.

– Тому виникла потреба привести у відповідність статути інших підприємств?

– Так, ми прийняли на комісії рішення привести у відповідність статути всіх підприємств такого типу. Не всіх-всіх комунальних підприємств, які знаходяться на балансі обласної ради, бо вони є різні і по-різному ведуть господарську діяльність. Більшість з них все-таки мають соціальне навантаження, ніж господарсько-економічне. Власне мова йде про такі підприємства, як «Пролісок», «Лісова пісня», «Волиньенергософт». Це ті підприємства, які активно ведуть господарську діяльність. І ми вирішили передбачити в статутах цих підприємств та внести зміни, аби власник, тобто обласна рада, могла контролювати і перевіряти діяльність керівників цих підприємств.

Підприємства, які можуть приносити прибуток – вони мають приносити прибуток. І ми, як представники громади, мали б це контролювати.

Тому це все логічно і доцільно. Це все обговорювалось в пресі і на телебаченні. Безперечно це рішення викличе багато різноманітних спекуляцій, але все нове завжди знаходить опір.

– Нагадує ситуацію зі створенням кадрових комісій, яким надали право розглядати та обирати кандидатів на посади керівників комунальних установ…

– Це тільки перші кроки. Передусім було створено кадрову комісію. І це було сприйнято керівниками комунальних підприємств неоднозначно. Бо раніше всі звикли погоджувати свої дії виключно з адміністрацією і адміністрація звикла керувала такими підприємствами. Тоді у міжсесійний період підписувались рішення і продовжувались контракти керівникам головою ради. А зараз усе не так. Бо багатоступеневість відбору створює більшу прозорість прийняття рішення. Ми думаємо, що це покращило фаховий відбір і якісний відбір керівництва цих установ.

– Цього разу на розгляд комісії також було винесено питання про реорганізацію КЗ «Ковельська поліклініка». Це питання досі є болючим для трудового колективу. Якими будуть наступні дії обласної ради?

– Було кілька етапів болючості. Перший етап коли Міністрество інфраструктури, і власне «Укрзалізниця», хотіли позбутися цього неліквіду максимально безболісно для себе передавши нам цю лікарню. Натомість ми отримали проблему. Комунальних закладів і так у нас багато, які на жаль не завжди ефективні і є тягарем для бюджету. І в цей же час на нас повісили і профтехосвіту. Тому ще один заклад, який нам «звалився» був не дуже приємним подарунком. Ми бачили, що було б на той час логічніше аби це прийняла на свій баланс Ковельська міська рада, бо поліклініка знаходиться на території міста і є земельна ділянка, на якій ми будемо будувати житло для АТОвців. І ефективніше це було б, але Ковельська міська рада не захотіла.

Чому зрештою її було розділено на дві установи – хоспіс і поліклініка. На цьому реорганізація ще не завершилась?

– Це вже були маневри у відповідь на проблемну ситуацію, яка склалася. Усе це робилося з метою, аби зберегти колектив і робочі місця, бо там працює до 300 людей. Сам Ковель має достатньо медичних установ для забезпечення якісними медичними послугами населення міста, та й залізничників вони теж обслуговували б. Тому нашим головним завданням було – зберегти людям роботу.

Якщо з хоспісом все зрозуміло і ми розібралися, то з поліклінікою не все так гладко. Ми реально її не можемо тягнути.

Вони попросили, щоб на перших порах ми їм допомагали. Це і так ми вже робили більше як 1,5 роки. Але поліклініка і сам керівник запевняє, що вони далі самі будуть заробляти гроші. Власне вони мають контракти з «Укрзалізницею» на профілактичне обстеження працівників. Це для них буде досить серйозне наповнення. І знову ж таки вони хочуть робити ряд платних медичних послуг. Станом на сьогодні я сумніваюсь, що вони зможуть це зробити. Але рішення ми прийняли. Наскільки воно вирішить цю проблему – я не знаю. Я сумніваюсь, що це буде остаточне рішення, яке всіх задовольнить. Вона фактично буде госпрозрахункова і за логікою речей ми їм створили можливості для самоокупності.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Церемонія зустрічі бригади авіаторів обійдеться Луцьку у понад 30 тисяч гривень
Наступна новина У луцькій поліклініці прокоментували скандал із хворою дитиною
Останні новини
Схожі новини