Першими посадили жолуді дуба Лесі Українки. На Волині вирощують дерева з «покращеними генами»

Першими посадили  жолуді дуба Лесі Українки. На Волині вирощують дерева з «покращеними генами»

На Волині лісівники вирощують дубові насадження із покращеними генетичними властивостями. Першими на пробній плантації посадили жолуді знаменитого дуба Лесі Українки, що росте на території урочища Нечимне Ковельського р-ну.

Про це розповіли у Волинському обласному управління лісового та мисливського господарства.

Випробні культури елітних дубових насаджень створено на території державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр», що в с. Гаразджа Луцького р-ну. На площі 0,6 га навесні вручну висаджено жолуді 136 плюсових дерев дуба звичайного. Зразки були зібрані лісівниками з усієї області.

На ділянці представлені кращі дерева із кожного району.

Завдання створити випробні культури поставив начальник управління Олександр Кватирко. Така практика – запорука збереження цінних насаджень у майбутньому та вирощення дерев, особливо стійких до виживання в наших умовах. База для цього лісівниками була створена ще у 80-х роках, коли розпочалася паспортизація дерев із покращеними генетичними властивостями.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Мікродерева. Ми бачили, як росте ліс з насінини

Лісонасіннєві плантації сосни звичайної, засаджені з плюсових дерев, на Волині плодоносять уже не один десяток років. З їх насіння за цей час вирощено сотні гектарів волинських (і не тільки) лісів, які більш продуктивні, стійкі та витривалі. Ідея створення випробних культур дуба досі потребувала втілення.

Головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Володимир Неводнічик, який працював над цією ідеєю та безпосередньо над створенням дослідної ділянки, постійно стежить за елітними саджанцями. Володимир Дем’янович розповідає, що мікродуби гарно приживаються.

За крихітними деревцями нині ретельно доглядають працівники ДП «Волинський ЛСНЦ». Лише цього сезону уже проведено 5 необхідних доглядів.

Така робота має велике наукове значення. Для оцінки потенційної ефективності індивідуальної селекції дуба звичайного в потомствах плюсових дерев, а також очікуваної ефективності відбору кращих родин плюсових дерев буде визначено коефіцієнт успадкування найважливіших показників їх росту у широкому сенсі слова та коефіцієнт успадкування для родин.

З лісівничої точки зору така робота відіграє неоціненну роль. Коли дуби почнуть плодоносити, лісівники зможуть отримати насіння із покращеними генетичними властивостями.

Під час посадки дуба

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми вже теж «колишні» – нардеп Ігор Гузь
Наступна новина «Не хочу обіжати начальство, но десь місяць». Коли «фініш» ремонту Ковельського мосту
Останні новини
Схожі новини