«Не сподівайтеся на «доброго царя» Зеленського, який підніме води Світязя», – волинський журналіст

«Не сподівайтеся на «доброго царя» Зеленського, який підніме води Світязя»,  – волинський журналіст

Шеф-редактор «Сфера ТВ Луцьк» Олександр Мартинюк закликав змінити тональність інформаційної хвилі довкола обміління Світязю, натомість дослідити цей процес.

«Насамперед зауважу, що поділяю стурбованість і тривогу щодо стану нашого волинського символу, улюбленої локації відпочинку сотень тисяч українців, унікальної пам'ятки природи. Проте прикро бачити, що 90% поширюваних постів та публікацій - про що завгодно, але не про долю Світязю», – написав він у Фейсбуці.

Нагадаємо, на сайті президента з’явилась петиція з проханням врятувати озеро Світязь від обміління.

«У словах людей є про сублімацію агресії, про пошук вдаваних "винуватців" і швидку розправу над ними, про призначення "ворогів" і зловмисників, про звичне невдоволення владою, про якісь химерні уявлення на тему функціонування природних процесів та інше», – додав Олександр Мартинюк.

Як зазначив Олександр Мартинюк, протягом кількох років він бував в  Шацькому національному природному парку, спілкувався з людьми, котрі мають стосунок до функціонування природоохоронної території. На його думку, обміління – головним чином природній процес:

«1. Обміління Світязю насамперед - прикрий, проте невідворотній прояв глобальних кліматичних процесів;

2. Супутні (додаткові) причини теж мають місце, але частка їхнього впливу суттєво поступається чиннику глобальному;

3. Аби волинська громада і суспільство загалом мали фахову інформацію щодо реальних причин та перебігу природних процесів, потрібен фаховий їх моніторинг і глибокі дослідження. Безперечно - це завдання влади всіх рівнів та відповідних галузевих структур. Якщо простіше - потрібно створити фахову групу, або забезпечити необхідними ресурсами - людськими, фінансовими, технічними тощо, діючі установи. Йдеться про підрозділи місцевих державних природоохоронних структур та ШНПП.

4. Після якомога швидшого отримання висновків фахівців - розробити та почати реалізацію плану тих рішень і заходів, що можуть мінімізувати дію доступних для впливу місцевих чинників. В тому числі, забезпечення повноцінної роботи регулюючих гідроспоруд, визначення та дотримання критичних обсягів водоспоживання на місцеві побутові, виробничі, агрогосподарські потреби, сприяння природним процесам та заходам живлення озера (очистка замулених джерел тощо);

«А популістські петиції зі сподіваннями на «доброго царя» Зеленського, котрий одним магічним указом підніме рівень води у Світязі, давайте залишимо для прихильників казочок та ненаукової фантастики»,- додав він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Активіст перевірив фільтраційні поля цукрового заводу
Наступна новина У Торчині на декількох вулицях два місяці відключатимуть електрику
Останні новини
Схожі новини