«Підступний, мінливий і непередбачуваний». Волинський лікар поділився враженнями про коронавірус

«Підступний, мінливий і непередбачуваний». Волинський лікар поділився враженнями про коронавірус
Фото зі сторінки Олега Яковенка

Лікар-пульмонолог Олег Яковенко, який зараз очолює одне з інфекційних відділень на базі Волинської обласної клінічної лікарні у Боголюбах, називає новий коронавірус підступним, дуже мінливим і непередбачуваним.

Своїми висновками про природу захворювання COVID-19 та про його лікування медик поділився у фейсбуці

«1. Інфекція SarsCov2 – це дуже високонтагіозна вірусна інфекція – від одного хворого виникає цілий спалах з інфікованими та хворими людьми, який дуже подібний до спалахів при кору та вітряній віспі внаслідок недотримання та грубого порушення карантинних заходів!

2. Інфекція SarsCov2 дуже підступна – початок клінічних проявів непередбачуваний в часі, який може тривати від декількох днів до двох тижнів, та коли ти вже думаєш, що «пронесло», раптом починається клініка. В подальшому, коли пацієнт клінічно одужав, тривалий час може залишатись позитивний ПЛР-тест на SarsCov2, який збиває лікаря з пантелику щодо прийняття правильного рішення (чи виписувати й думати, що це «мертва» РНК, чи пацієнт все-таки заразний)!

3. Інфекція SarsCov2 дуже мінлива та часто виступає як тригер – має ряд позареспіраторних, позалегеневих клінічних проявів на фоні загального нездужання (подібно як РНК-вірус гепатиту С зі своїми позапечінковими проявами) у вигляді гастроінтестинальних проявів (малиновий язик, проноси та рідкий стілець, блювота та больовий с-м), які треба постійно диференціювати з антибіотик-асоційованими розладами тощо, неврологічних проявів (втрата нюху та смаку), торакалгія (загрудинний біль у грудній клітці), загострення основних хронічних соматичних захворювань тощо! Про це важливо пам'ятати!

4. Інфекція SarsCov2 дуже непередбачувана – респіраторні прояви можуть закінчитись банальною гострою респіраторною інфекцією верхніх дихальних шляхів, але все це може закінчитися й пневмонією, яка також має різний клінічний перебіг – від двобічної полісегментарної пневмонії без ознак важкої дихальної недостатності та без потреби в кисні до швидкого погіршення з подальшим проведенням кисневої терапії та респіраторною підтримкою в ПІТ, іншими словами – як кому повезе, і це незважаючи на вік та супутні проблеми!

5. Інфекція SarsCov2 – це нова парадигма щодо встановлення діагнозу та тактики ведення пацієнтів з пневмоніями, зовсім інші правила сортування хворого, які схожі до сортування на полі бою, особливо на етапі підозри діагнозу COVID-19 при відсутності лабораторного підтвердження у пацієнта з будь-якою важкою пневмонією, коли вирішальним є час!

6. Інфекція SarsCov2 – це зовсім інші правила інфекційного контролю в медичному закладі з метою безпеки медичного персоналу та інших некоронавірусних пацієнтів з параноїдальним ставленням до всіх респіраторних хворих як до потенційно небезпечних по COVID-19.

7. Інфекція SarsCov2 – це вірусна інфекція, яку на сьогоднішній день немає чим лікувати з позиції доказової медицини, але лікуємо, лікуємо доступним арсеналом наявних ліків згідно із затвердженими протоколами МОЗ на основі міжнародного досвіду, про те останнє слово все-таки залишається за компенсаторними можливостями організму та «добрим зарядом власних батарейок» для боротьби з даною химерною інфекцією. Головне в цій справі – не перестаратись!»

Також Олег Яковенко розповів про команду, з якою зараз працює.

«Ніколи не міг подумати, що в мене буде така велика міждисциплінарна, ідейна та порядна команда з різних спеціалістів, які тимчасово стали пульмонологами-«ковідологами» на яких можна покластись в будь-яку пору доби», – зауважив він.

І перелічив колег: пульмонологи Тетяна Галькевич та Ірина Кобилан, алергологи Оксана Критюк та Ірина Герус, гастроентеролог Ірина Мандзій, ендокринолог Світлана Шевчук, ревматолог Олександр Маслай, кардіохірург Зорян Завербний, прокотолог Володимир Недільський, невролог Олег Лопачак, а також ціла команда середнього та молодшого медичного персоналу.

«Так і повинно бути, адже COVID-19, як показав досвід, є міждисциплінарною проблемою! Респект всім медикам, які не відмовились незважаючи на страх, не пішли на лікарняний та не втекли від своїх прямих обов’язків надавати медичну допомогу незалежно від своєї спеціальності та не чекаючи на 300% обіцяних!» – наголосив Яковенко.

Він додав, що жоден член цієї команди станом на сьогодні не інфікований та не захворів.

«За це окрема вдячність керівництву нашого закладу на чолі з Олександром Дударем, які створили належні та безпечні умови праці для всіх нас! Окремий респект задіяним в боротьбі з COVID-19 моїм колегам – анестезіологам, лікарям нашого приймального відділення, лікарям – інфекціоністам області, медикам ЕМД та всім тим, хто причетний до цієї важливої справи!» – ідеться у дописі Олега Яковенка.

Нагадаємо, корпус Волинської обласної клінічної лікарні, що у Боголюбах, облаштували для лікування важкохворих пацієнтів із COVID-19.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Акція на житло у Ковелі: перший внесок 10 % та відтермінування на рік
Наступна новина На Волині від коронавірусу помер 44-річний чоловік
Останні новини
Схожі новини