Пісні, куліш, реконструкція бою з німцями. На Волині організували повстанський фестиваль

Пісні, куліш, реконструкція бою з німцями. На Волині організували повстанський фестиваль
Скріншот із відео

 

У селі Липне Ківерцівського району відбувся фестиваль «Криївка Перця».

Про це повідомляє 12 канал.

У цих місцях сім десятиліть тому дислокувалися упівці на чолі з Василем Чепелюком під псевдо «Перець».

«Це останній провідник УПА Цуманського на той час району. Із 1948 року він був комендантом», – розповів голова Цуманської ОТГ Анатолій Дорощук.

Точних даних архіву немає. Історики кажуть, що у 1951-му, аби не здатись у полон енкеведистам, Чепелюк разом зі побратимами підірвав себе. Вільного говорити про його історію почали за часів незалежності.

Уперше фестиваль на честь повстанців організували в 2016 році. 

«Це найбільш віддалене село Ківерцівського району, а зараз Цуманської ОТГ. Такі дійства треба проводити у селах, щоб дати людям якийсь новий поштовх, нові емоції», – каже депутат Волиньради Юрій Ройко.

Родзинка програми – масштабна реконструкція бою постанців із німцями. Її готували спеціалісти з Львівщини. Організатори зізнались, що саме це коштувало найбільших витрат. Бій тривав півгодини.

«Із 50 членів товариства 20 – це реальні учасники бойових дій на східному фронті», – каже голова ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» зі Львова Любомир Горбач.

Після бою організатори відкрили для учасників ще одну локацію. На території фестивалю облаштували криївку. Кажуть, що схожа існувала наприкінці 40-х років минулого століття. Тут переховувалися воїни УПА.

На сцені виступали народні колективи – всі переважно волинські. А ще тут готували повстанський куліш. 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Центр повіту має бути у Володимирі, а не у Нововолинську, – Саганюк
Наступна новина Матча лате в Aroma Kava. Чому лучани «підсіли» на зелений напій
Останні новини
Схожі новини