Привіт від Зеленського. Що відомо про скандал навколо конфлікту мера Черкас і влади

Привіт від Зеленського. Що відомо про скандал навколо конфлікту мера Черкас і влади
Мер Черкас Анатолій Бондаренко

Міська рада  Черкас і її міський голова Анатолій Бондаренко пом’якшили карантин у місті з 1 травня. Як наслідок – швидка реакція влади України.

«Перший» розповідає як розгортався конфлікт.

Що дозволили в Черкасах?

Міська рада Черкас із 1 травня послабила карантин. Рішення ухвалили у звʼязку з численними зверненнями підприємців, які зазнають величезних збитків.

У місті, згідно з рішенням тутешньої влади, з 1 травня дозволили роботу перукарень, салонів краси, об’єктів спортивної інфраструктури, літніх майданчиків закладів ресторанного господарювання, магазинів з продажу непродовольчих товарів, електротоварів, меблів, книжкової продукції, ринків та ярмарків з продажу  сільськогосподарської продукції та квітів, а також міських парків та скверів і розташованих  на їхній території атракціонів. Але все це - за умови дотримання заходів безпеки.

Очільник Черкас розповідає: рішення ухвалили, насамперед, щоби могли працювати не лише великі торговельні мережі. 

«Підприємці, всі підприємці – вони сказали що ми просто закриваємося, ми не можемо далі… Хто мені тільки не телефонував щодо цього рішення. Починаючи від начальника СБУ, який каже що треба скасувати», - каже міський голова Анатолій Бондаренко.

Як відреагувала поліція і Аваков?

Поліція почала кримінальне провадження. У поліції заявили: влада Черкас вийшла за рамки своїх повноважень. «Керівництво міської ради зухвало ігнорує вимоги Уряду України та свідомо у період пандемії наражає на небезпеку містян і жителів області. І це при тому, що на Черкащині зафіксовано 296 випадків захворювання на коронавірус (6 – за добу), з них 112 – у місті Черкаси, дев’ять осіб загинуло (1 – за минулу добу)». 

У зв’язку з цим  1 травня Черкаський відділ поліції порушив справу за статтею 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням).

А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розкритикував рішення влади Черкас, і зокрема мера міста Анатолія Бондаренка, пом’якшити карантинні обмеження для бізнесу вже з 1 травня.

«Пане голово міста Черкас, ви загралися! Припиніть ризикувати здоров'ям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким!», – заявив він у соцмережах.

На 4-те травня мера Черкас поліція викликала на допит.

Натомість, сам Анатолій Бондаренко заявив, що «минув той час, коли ми боялись правоохоронців».

Як відреагував Зеленський?

Президент Володимир Зеленський попередив Бондаренка: «Загубили календар».

Зеленський передав меру Черкас «полумʼяний привіт» від МВС та СБУ через карантин та очільників українських міст про відповідальність за дострокове послаблення карантину, передавши «полумʼяний привіт» від МВС та СБУ та назвав його дії спробою заробити політичний рейтинг.

«Окремий привіт особисто від президента, а також Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України я хочу передати меру міста Черкаси, який разом з міською радою втратили календар і збиралися пом'якшувати карантинні заходи раніше 11 травня. Це спроба заробити політичний рейтинг ціною життя і здоров'я мешканців міста. Це буде мати відповідні юридичні наслідки», - заявив Зеленський.

Трофімов погрожував меру Черкас?

Мер Черкас показав переписку з погрозами від нібито заступника Єрмака, але в Офісі президента кажуть, що це фейк.

На скриншоті з телефону абонент Сергій Трофімов пригрозив Бондаренку, що «наступного разу будуть не привіти, а дії». Цю переписку мер Черкас опублікував на своїй сторінці у фейсбуці.

Наступного дня в Офісі президента заявили, що перший заступник керівника ОП не спілкувався з міським головою Черкас за допомогою смс-повідомлень.

"Вочевидь, міський голова став жертвою банального пранку і зробив із цього поспішні політичні висновки", - написала прес-служба відомства у Facebook.

"Переписка, яка нібито мала місце між мною та мером Черкас, – це повний фейк. Я не спілкуюся з людьми в такій манері взагалі. На поширених у медіа фото – не мій телефон, мій месенджер не такий. Там навіть моє фото очевидно взято з інтернету. Але мене турбує, що подібні фейкові новини так швидко та легко розходяться у ЗМІ. Без будь-якого аналізу, перевірки фактів і з'ясування їхньої правдивості", – цитує ОП Трофімова.

За його словами, такі інформаційні "вкиди" можуть бути частиною політичних технологій, які набирають обертів перед місцевими виборами.

Бондаренко відповів: Черкаси будуть чинити опір

У суботу, 2  травня черкаський міський голова Анатолій Бондаренко звернувся до президента України Володимира Зеленського, нагадав очільнику держави про корупційні скандали навколо оточення глави держави й застеріг від тиску на місто.

«Пане президенте, я думав, коли ви переможете – в країні буде закон один для всіх… Прийде весна і будемо саджати. Тільки не міських голів, а корупціонерів. Я думав, що ви будете саджати за кнопкодавство, я думав, що ви будете садити своїх соратників за "Велюр"… І ви знаєте, ми готові відповідати, але тільки після ваших однопартійців.

А зараз, як у тому фільмі про Крим: Черкаси будуть чинити опір. Пам’ятайте, Черкаси – вільне козацьке місто, і якщо потрібно об’єднати Україну, ми об’єднаємо Україну. І пам’ятайте – ніхто в житті не здолав Черкаси!»

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Агровиробники з Волині безкоштовно роздають огірки, редиску та зелень
Наступна новина В Україні зафіксували ще пів тисячі випадків коронавірусу. Усього заражених – 11 913
Останні новини
Схожі новини