Полювання на відьом, бойові кульбіти і бюджет-2018: репортаж з сесії Луцької міськради

Полювання на відьом, бойові кульбіти і бюджет-2018: репортаж з сесії Луцької міськради

Сесія Луцької міськради, яка відбулася 22 грудня, надовго запам’ятається лучанам і увійде в історію місцевого самоврядування. І причина цього не стільки в ухваленому бюджеті на 2018 рік, чергових проблемах «Луцьктепла» чи закликів здати депутатські мандати. Така вже людська звичка – любов до видовищ та шоу. Епіцентром уваги багатьох стала хвилина, в якій депутат з допомогою незрозумілого прийому з використанням енергії рук поклав на стіл громадського активіста.

Нова казка про здачу мандатів

Після вітання пластунів і передачі ними Вифлеємського вогню представникам міської влади слово взяли представники фракцій. Сесія розпочалася з своєрідного підсумку року. Але цей підсумок чомусь підводив не виконуючий обов’язки міського голови Луцька Григорій Пустовіт, а його скромний радник Ігор Поліщук. У своєму виступі лідер УКРОПу сказав, що рік був непростим.

«Невідомо, коли будуть вибори мера Луцька. Тому я пропоную усім депутатам здати мандати. Це стане запорукою, що вибори призначать», - заявив Ігор Поліщук.

Його колега Павло Данильчук додав, що не проти сценарію розпуску міської ради. Але для цього запропонував лідерам фракцій після Нового року зайти до Луцької ТВК і спитати, як краще організувати цей процес. Втім, особливого бажання здавати мандати у депутатів не спостерігалося. То ж не зовсім зрозуміло було, наскільки щирими є такі заяви про наміри складати мандат, які лунали вже не один раз. І завершилися нічим.

«Луцьктепло» і полювання на відьом

Останні сесії Луцької міськради не обходяться без питання щодо роботи «Луцьктепла». Цього разу настрій директора комунального підприємства Валентини Малютіної був більш ніж тривожний. Вона повідомила, що попри рішення суду щодо зняття арешту із рахунків ДКП «Луцьктепло», їх досі не розблокували. Мало того, нещодавно з рахунків підприємства списали ще 3 мільйони гривень. Таким чином, на підприємстві  вільних коштів не лишилося.

«На даний момент ми не маємо жодної гривні, якою можемо розпоряджатися. Усі рахунки заблоковані. Не знаю, як забезпечити опалювальний сезон в таких умовах, де брати гроші на зарплату, на пальне», – бідкалася директор «Луцьктепла» Валентина Малютіна.

Обговорення питання «Луцьктепла» швидко вийшло за рамки економіки і набуло політичного відтінку.

«Через дії позивачів до «Луцьктепла» місто втрачає мільйони. У тому, що в Луцьку не ремонтуються двори, винен Степан Івахів. В тому, що гроші бюджету витрачаються на "Луцьктепло", винен Степан Івахів. Якби не він, то багато питань у Луцьку були б вирішені»,- звинуватив у всіх бідах нардепа представник нинішньої міської влади Ігор Поліщук. Крім того, радник виконуючого обов’язки міського голови поклав на Степана Івахіва відповідальність за організацію «виступу театральної трупи Юлії Вусенко».

Однак, як виявилося, у правлячої більшості є власні скелети у шафі. В ході обговорення критичної ситуації з блокуванням рахунків комунального закладу «Луцьктепло» депутат Павло Данильчук зазначив, що людина, яка причетна до ситуації з «Луцьктеплом», працює радником у першого заступника міського голови:

«Олександр Кропива - засновник «Східноєвропейської теплоелектрогенеруючої компанії». Компанії, яка хоче стягнути 28 млн гривень з "Луцьктепла". Як це розуміти?»

Інформацію про це підтвердила і Валентина Малютіна. Зрозумілої відповіді на закид у представників більшості не знайшлося. Григорій Пустовіт невдало спробував «відмазати» Олександра Кропиву, але йому ніхто не повірив. Врешті-решт, у другій половині дня депутати направили звернення до нардепа Юрія Савчука щодо вжиття негайних заходів з розблокування рахунків «Луцьктепла».

Бойові кульбіти депутата

Центром емоцій і видовищ судилося стати інциденту, який виник між депутатом Євгеном Ткачуком та громадським активістом Сергієм Рижковим.

Перед початком обговорення бюджету на 2018 рік присутній у залі Сергій Рижков просив, щоб йому дозволили виступити перед депутатами. Однак, більшість у залі не мала бажання слухати активіста, знаючи його опозиційну налаштованість до нинішньої влади. Тричі депутати голосували за те, щоб надати слово представнику «Самооборони». І тричі відмовляли йому.

Після цього Сергій Рижков вийшов на середину залу і вирішив виступати без дозволу. Суть його короткої промови зводилася до того, щоб депутати дерибанять землю громади, віддаючи її до рук своїх родичів і наближених осіб. У своєму імпровізованому виступі він згадав і про депутата Євгена Ткачука, який доклався до цих нездорових процесів.

Долею випадку чи за збігом обставин Сергій Рижков і Євген Ткачук перебували у фізичній близькості один до одного.

Не витримавши звинувачень у свій бік депутат підвівся і різко відштовхнув Сергія Рижкова. Останній дещо дивно відлетів і впав на стіл, за яким сиділи депутати від УКРОПу.

Після цього Григорій Пустовіт оголосив перерву. Незважаючи на те, що інцидент вичерпався, він став топ-темою обговорень, розрахунків фізичної сили поштовху і породив цілу низку карикатур.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Рижков напише заяву на депутата Ткачука за штовханину

Бюджет-2018: без права на опозицію

Після певного падіння градусу напруги у залі депутати приступили до розгляду бюджету на 2018 рік. Про його основні прогнозні показники розповіла директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова.

Після цього розпочалася тривала дискусія. Її суть зводилася до того, що депутати, які представляють опозиційні фракції у міській раді, намагалися внести свої корективи у головний фінансовий документ Луцька. А правляча більшість всі корективи рубала. Обговорення бюджету засвідчило відсутність співпраці між депутатами та вміння почути протилежну сторону.

Серед ключових моментів бюджетної серії варто виділити кілька. Так, депутатів від опозиції цікавило, чому у документі відсутнє виділення коштів на співпрацю з Прилуцькою сільською радою.

«Нам треба провести день депутата і подивитися наскільки якісно використані кошти у 2017 році. А вже потім приймати рішення на 2018 рік», - відповів Григорій Пустовіт.

Сумніви виникли і в доцільності направляти з міського бюджету 10 млн гривень на ремонт Волинської інфекційної лікарні. На що секретар міської ради відповів, що голова облради Ігор Палиця особисто попросив його підтримати цей медичний заклад.

Депутатів цікавило, коли буде запроваджена картка лучанина, коли будуть відремонтовані ліфти, чому великі кошти витрачаються на пільгові перевезення і чи є можливість їх зменшити. Микола Федік поцікавився, чи в наступному році більшість відмовиться від практики безкоштовної роздачі землі наближеним особам і нарешті почне продавати ділянки на аукціоні. Відповіді не своє питання він не отримав.

Депутат Павло Данильчук порушив питання поганого освітлення вулиць. Попри прохання опозиції більшість не захотіла виділяти гроші на добудову школи №27. А Ігор Поліщук зазначив, що міняти цифри у проекті бюджету не варто, оскільки він є збалансованим документом.

«Я розумію, що держава не додала чимало коштів місту. Через це ми витрачаємо свої кошти. Але в той же час у бюджеті немає інфраструктурних проектів, розвитку. У луцьку не ведеться боротьби з нелегальною трудовою діяльністю і створенням нових робочих місць. У влади немає бачення як реформувати певні галузі чи підприємства.

Наприклад, ми не знаємо скільки ж у нас є пільговиків. Якби в нас були валідатори, ми могли б зекономити 11 млн гривень. Щодо розвитку туризму, то він передбачається у друкуванні буклетів. Чому в нас відсутній звіт про аналіз виконання програм», - висловив свої зауваження голова фракції ВО «Свобода» Микола Федік. Втім, більшість гнула своє. І в підсумку 29 депутатів проголосували за бюджет-2018.

Війна з МАФами

Після завершення питання бюджету депутати прискорили розгляд питань порядку денного. Очевидно, поставили собі за мету будь-якою ціною закінчити сесію 22 грудня. І їм це вдалося. Серед цікавих моментів того часу варто виділити виступ депутата від УКРОПу Миколи Дендіберіна, який запропонував оригінальну теорію відлову собак у Луцьку. Також депутати детальніше зупинилися на розгляді проблеми з МАФАми.

«У нас засилля МАФів. Коли я жив свого часу у Києві, то там було те саме. Я виходив з станції метро і не знав, куди мені йти, бо всюди були ці МАФи», - поділився важкими спогадами Ігор Поліщук. Він додав, що надходить багато заяв про перенасиченість Луцька тимчасовими спорудами, які встановлюють мало не на кожному кроці. Тому в проекті рішення пропонується наступного року не давати дозволів на розміщення нових МАФів.

Депутат Павло Данильчук запропонував окремим пунктом у рішення доручити департаменту муніципальної варти демонтувати протягом року усі незаконно встановлені споруди для провадження підприємницької діяльності. Депутати підтримали проект рішення з такою зміною.

Комісійні міграції депутатів

День добігав завершення, коли несподівано секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт поінформував присутніх, що надійшло звернення від депутата Сергія Шкоди щодо виходу зі складу постійної комісії міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва та включення до складу постійної комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

«Чому депутат Сергій Шкода, який є підприємцем, раптово вирішив перейти з комісії підприємництва в комісію з питань освіти? Чи не тому, що так потрібно для більшості, яка наразі немає переваги у голосах в освітній комісії? І не може провести через неї відповідні питання», - висловив свою думку депутат Павло Данильчук.

«Працюючи в комісії з питань підприємництва, я не побачив себе і не зміг реалізуватися. Тому вирішив попрацювати у комісії з питань освіти», - відповів Сергій Шкода.

Після такої заявив депутат Петро Нестерук теж висловив бажання вийти з комісії по підприємництву і працювати в комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Те, що міграція депутатів з постійних комісій пов’язана з політичними факторами, підтвердили подальші події. Розгляд нового положення про освіту знову викликав дискусії у залі.

«Такі проекти рішень треба обговорювати, а не приймати таємно і не показувати депутатам. У цьому положенні немає пунктів про звітність керівника», - заявила Алла Надточій начальнику управління освіти Зіновії Лещенко.

«Положення про освіту з'являється за день до сесії. Чому я як голова комісії з питань законності не маю можливості вивчити це питання. З такими тенденціями у нас буде скоро більше додаткових питань, ніж основних», - обурювався Микола Федік.

«Це положення суттєво перевищує повноваження закону про освіту і про місцеве самоврядування. Прошу колег не підтримувати цей проект рішення», - додала Алла Мовяк. Але колеги знову не почули думку опонентів. 22 депутати проголосували «за». Відсутність бажання чути опозицію – характерна риса нинішньої міської ради.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Стало відомо, коли з’явиться світло на «темних» вулицях Луцька

Святослав Ворон


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У ПортCity продають унікальні подарунки ручної роботи
Наступна новина Під Луцьким замком зводитимуть соціально-реабілітаційний центр. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини