«Поставити полякам та литовцям 0 - це дуже соромно». Українці обурені оцінками журі на Євробаченні

«Поставити полякам та литовцям 0 - це дуже соромно». Українці обурені оцінками журі на Євробаченні
Україна перемогла на «Євробаченні-2022». Фото з відкритих джерел

Вночі в італійському Турині завершилося «Євробачення-2022». Український гурт Kalush Orchestra з піснею «Stefania» підкорив європейську публіку та посів заслужене перше місце.

Але замість того, щоб радіти від музичної перемоги, українці вибухнули негативними коментарями на адресу журі, яке примудрилося поставити Польщі нулі, – пише «ТСН.ua»

Згодом свою заяву зробив і міністр культури України Олександр Ткаченко та назвав соромом оцінки, які поставило українське журі від України на «Євробаченні» учасникам від Польщі та Литви. 

Що відомо про скандал та як українці в мережі масово хейтять журі за такі оцінки нашим сусіднім країнам.

Що сталося?

Традиційно, окрім глядачів оцінки на «Євробаченні» виставляє також журі від кожної країни-учасниці. Національні журі цього року дали такі бали Україні: Польща – 12 балів, Молдова – 12 балів, Латвія – 12 балів, Румунія – 12 балів, Литва – 12 балів, Німеччина – 10 балів, Ісландія – 10 балів.

Від України у його складі були: 

  • Вадим Лисица - голова журі, український продюсер, звукорежисер;
  • Андрій Капраль - співак, соліст вокальної формації «Піккардійська терція», аранжувальник, автор пісень, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка в галузі музичного мистецтва, заслужений артист України;
  •  Ірина Федишин - українська попвиконавиця;
  • Андрій Яцків – мультиінструменталіст, диригент, художній керівник Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» Львівської національної філармонії, отримав відзнаку «Gremmy» як продюсер за найкращий саундтрек 2019 року до серіалу «Чорнобиль»;
  • Лук'ян Галкін - український кінознавець та кінокритик, викладач Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, виконавчий продюсер телеканалу UA:КУЛЬТУРА, головний редактор та співзасновник інтернет-медіа «Moviegram».

Вони не дали жодного балу Польщі, яка підтримує Україну у війні з Росією, прийняла найбільше біженців та віддала нам на «Євробаченні» у Турині максимальні бали – як від журі, так і від глядачів.

Таке рішення неабияк обурило українських глядачів, які водночас, на відміну від журі, також оцінили польського виконавця максимальним балом – 12.

До слова українське журі також поставило «0» Литві та Румунії, які також підтримують Україну. Натомість 12 балів віддали Великій Британії, 10 – Португалії, 8 – Нідерландам.

Реакція українців

Такі дії українського журі викликали негатив і багато запитань, а соцмережі вибухнули справжнім хейтом. Багато користувачів написало, що їм соромно перед найбільш відданими союзниками України за такі оцінки.

«Сьогодні за них соромно перед найбільш відданими союзниками України - Польщею, Латвією, Литвою. Не зворушила їхні серця представниця Ісландії, котра одна з небагатьох наочно продемонструвала підтримку України…

Зате цьогорічне журі своєю прихильністю відзначило, скажімо, Вірменію - країну, котра сьогодні є одним з союзників Росії. І от після таких речей відразу якось приходить усвідомлення того, що у членів журі російсько-українська війна - у паралельній реальності, вони не занурені у неї емоційно. Але у щось вони, таки, занурені…», - написала Світлана Романенко з Кривого Рогу.

">http://

Українці також просять вибачення у поляків.

«Браття поляки, від імені моєї нації та суспільства я тепло і захоплено вибачаюсь за поведінку українського професійного журі Євробачення», - написав український поет, публіцист, перекладач та чоловік Софії Андрухович Андрій Бондар.

">http://

">http://

 

http://

 

 

">http://

http://

Пішли українці також з коментарями і на сторінки представників журі. Найбільше, мабуть, дісталося Ірині Федишин. 

Не оминули і голову журі від України. На сторінці Вадими Лисиці з'явився пост-пояснення від його дружини щодо оцінок під яким українці також висловили свою позицію: «Калуш» - молодці, а журі - гі**о».

Міністр культури не лишився осторонь

Згодом на скандал довколо голосування українського журі на «Євробаченні» відреагував міністр культури України Олександр Ткаченко. Він зазначив, що «поставити 0 полякам та литовцям – це дуже соромно».

«Ця оцінка в жодному разі не відображає наше реальне відношення до вас, до наших найближчих друзів у Європі. Так, британці були круті та стали другими. Але поставити полякам та литовцям 0 – це дуже соромно.

Народ України вам поставив 12! Ваша підтримка України є неоціненною. Наша вдячність та прихильність до вас - є такою ж», – написав Ткаченко. 

Він також додав, що хоч конкурс і не є політичним, але «це і не політика - це дружба, це спільні цінності, це всебічна підтримка у всіх сферах».

«Дорогі польський та литовский народи, ми вам безмежно вдячні, наша перемога - спільна. Як у Євробаченні, так і та, яка буде над ворогом», – додав міністр культури України. 

За даними видання «Zaxid.Net», Після скандалу з голосуванням одна з членів журі Ірина Федишин опублікувала допис у Facebook, де написала, що особисто поставила Польщі 10 балів і не знає, чому в результаті поляк отримав 0 балів.

">http://

Однак співачку одразу ж звинуватили в маніпуляціях, мовляв, члени журі не ставили бали конкурсантам, а вписували у спеціальну таблицю місце, яке, на їхню думку, заслуговує той чи інший виконавець.

Читати також: «Ці кадри б’ють дуже глибоко і боляче». Kalush Orchestra випустив кліп на пісню «Стефанія»

Таким чином Ірина Федишин могла насправді поставити конкурсанта з Польщі на 10-те місце.

Нагадаємо, мами трьох учасників гурту Kalush Orchestra з Волині - Ігоря ДіденчукаВіталія Дужика та Тимофія Музичука, плакали із сім’ями під час перемоги гурту на Євробаченні


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Фестиваль «Волинська Голландія» продовжили ще на тиждень
Наступна новина Від завтра на Волині знову запрацюють камери фіксації порушень ПДР. АДРЕСИ
Останні новини
Схожі новини