Прихильники «руского міра» на Волині. Скільки їх та хто вони?

Прихильники «руского міра» на Волині. Скільки їх та хто вони?
Українська делегація на «Форумі Пабєдітєлєй» у Брянську у 2018-му році. Фото з відкритих джерел

24-го лютого 2022 року о 5 ранку Україна прокинулась у новій реальності. Росія розв’язала повномасштабну війну. А вже о 7 Луцьк це почув на власні вуха.

Шість ракетних вибухів пролунало в районі військового аеродрому. В результаті було пошкоджено злітну смугу, зруйновано будівлі команди диспетчерського пункту та вузла зв’язку. А також декілька автомобілів. Авіацію, завбачливо перед ударом, вивели. Доцільність удару по військових аеропортах очевидна.

У Луцьку цей об’єкти був знищений з подачі місцевого мешканця, відомого авіалюбителя, який роками збирав інформацію про нашу авіацію. Іллю Сметаніна затримали. Він - шпигун, який роками у Луцьку вивідував стратегічну інформацію і передавав її країні, яка готувала на нас напад. Та чи він один? 

Читати також: Що відомо про лучанина-зрадника Іллю Сметаніна

«12 канал» зібрав інформацію про прихильників «руского міра» на Волині та розповів, хто і як симпатизував та досі симпатизує Росії. 

Волинські авіалюбителі

З 2010 року на Волині діє організація «Волинських авіалюбителів «Овал» луцький аероклуб «Крила Волині». Основні задекларовані напрямки діяльності – історія та сьогодення авіації, ракетних військ, протиповітряної оборони. Тобто весь спектр військової інформації. І спочатку, дійсно, була історія: ознайомчі заходи для молоді, екскурсії для журналістів.

">http://

Пізніше авіалюбителі були помічені і у напівполітичних скандалах. Зокрема, це ідея створення скверу авіаторів у Луцьку, яка стала інструментом політичної боротьби між місцевими політичними кланами.

Перший скандал із авіалюбителями трапився 2017-го року. Засновник «Овалу» Ілля Сметанін привіз з росії пропагандистський фільм «Право на крила». Стрічка пронизана ностальгією а радянською авіацією. Презентацію кіна зірвали патріоти і ветерани АТО.

«Я – комбат батальйону «Захід 4». Людина, яка півтора роки віддала війні з оцим от шабашем. І я цього тут не дозволю. Я вам ще раз говорю, – казав тоді під час заходу ветеран АТО Андрій Фафлей

«Коли вони організовували «Право на крила», то за організацію кіноперегляду платили в районі від 7 до 10 тисяч долларів США», – розповідав тоді журналістам ветеран АТО Андрій Д’яченко.

***

У березні 2020 року СБУ затримує колишнього льотчика луцького аеродрому Віталія Синельникова. Його взяли на кордоні, коли він намагався на замовлення російської розвідки вивезти ціле портфоліо розвідданих. Окрім того, колишній штурман створив власну мережу інформаторів. Майже не ховаючись вербував собі агентів серед авіаторів та, як вже зараз стало відомо, і членів організації «Овал».

Вже тоді в поле зору силовиків потрапив Ілля Сметанін. Того разу його відпустили за браком доказів. Стверджувалося, що Сметаніна використовували «в сліпу». Усе це давало можливість лучанину роками ретельно відстежувати реальну ситуації із бойовою міццю і доповідати.

«Я розповсюджував інформацію на інтернет-сторінці. Інформацію з відеофіксацією і фотофіксацією польотів літаків, захисних споруд Луцького військового аеродрому, – розповів під час допиту СБУ Ілля Сметанін.

 

Прихильники росії у групі «Збережемо древній Лучеськ»

У «Фейсбуці» вже 11 років існує група «Збережемо древній Лучеськ». На перший погляд, спільнота має благородну мету - виявляти порушення в архітектурі, запобігати незаконним забудовам, захищати пам’ятки архітектури. Але якщо добре проаналізувати всі ці роки текстів і флуду, то стає зрозуміло, що її учасники сумують за СРСР. 

Ось що, наприклад, писав той самий підозрюваний у держзраді Сметанін:

Ще один постійний учасник групи «Збережемо древній Лучеськ Андрій Росошик-Гедімін. Півроку тому він запостив матеріал про те як Брежнєв боровся із бандерівцями. Матеріал розміщений на сайті із красномовною назвою «Одна родина».

Ностальгує, як колись Росія захопила Волинь, на яку на його думку, вона мала історичні права.

Через два місяці він опублікував допис «розпачу», що Волинь не входить в плани Росії.

А ось «свіженький» допис вже під час повномасштабного вторгнення:

Красномовною є й позиція луцького лікаря Генадія Хомутінкіна. У коментарях раніше він виправдовував Сметаніна, а в іншому дописі виявляє своє ставлення до гасла українців. Зокрема він пише: «Слава Україні. Дебілам слава». 

Служба безпеки України затримала не лише Сметаніна, а й скандальних братів-комсомольців Олександра і Михайла Кононовичів. А ось доля ще одного їхнього товариша Дмитра Власюка, у «Фейсбуці» – він чомусь Бутелько, наразі невідома. Хоча теж має всі підстави для інтересу органів. Ось тут він переконує, що Росія ні на кого не нападала:

Ось тут святкує 150-річчя Леніна:

Та й загалом профіль переповнений мемами на кшталт: «Ми всі – СРСР».

Орієнтовно на 10 день війни він оприлюднив заяву, в якій «засудив» дії рф. 

«Звертаюсь до вас, як член лівої опозиції: засуджую дії РФ. Звертаюсь до всіх політиків, військвослужбовців та мешканців Росії: припиніть геноцид українців. Тільки влада Росії винна у загибелі вояків та мирного населення. Я закликаю припинити ганебну агресію та терор українців. Слава Великій Україні», – сказав він. 

Щодо ж адміністратора групи Ігора Левчука, то у нього немає комуністичної символіки. Щоправда у дописах чимало однозначних меседжів. Мовляв, прийшли совєти і все побудували. А зараз біда:

Будь-які хороші ініціативи влади ним нещадно критикувалися: все не так і все не те.

На восьмому році війни він пише, що вона громадянська і що сприйняття не видається йому героїчним.  

25-го лютого у другий день війни він написав допис, де заспокоював друзів:

Цього ж дня він запостив ще одну натякаючу картинку із заголовком одного з луцьких сайтів: «Луцьк найбезпечніше місто України».

І, справді, тієї ночі повітряних тривог не було. Коли його перепитали: «А ви звідки знаєте, що той чорт може вдіяти?». Це про путіна. Левчук відповів: «З чортом щойно переговорили. Він підтвердив мій допис». 

А далі він публікував дописи, на перший погляд, безневинні та якщо пам’ятати про друга Сметаніна та про «совєцькі симпатії» Левчука, то вони цілком можуть бути готовою інструкцією для ворога.

Критикував Ігор Левчук і зняття табличок населених пунктів, до чого закликала українська влада.

З особливою пристрастю він вів справжню «священну війну» з волинським митрополитом Михаїлом. На той час київського патріархату, а нині ПЦУ.

Журналістам вдалося поспілкуватися із Ігорем Левчуком. Він розповів, що завжди мав чітку проукраїнську позицію.

«Якщо б в мене була совість нечиста, я б вже звідси виїхав, ви подумайте логічно, блін. Якщо людина якась з кимось мала якісь контакти, то чого б вона сиділа, чекав, щоб зараз її просто «прийняли»? Тим більше після Сметаніна, після тих всіх подій.

А з Сметаніним в мене які контакти? Я його бачив кілька разів, коли він був в «Кантабіле» і в групі. Колись раніше він до мене приходив на понеділкові зустрічі. В мене четверо дітей, які займаються скрипкою, а в нього батько скрипаль і він скрипаль. І всі розмови були в «Фейсбуці» по тому самому. Да, він хамив кучі людей, блін. Да він накрутив кучу людей.

Мені нема за що виправдовуватись. Тим більше, кажу: я проходив поліграф, мені зставили чіткі питання про співпрацю, про те все. Якби були якісь питання, мене б звідти не випустили», – сказав Ігор Левчук. 

 

«Форум пабєдітєлєй» і виступи в Росії

10-го травня 2018 року всю волинську спільноту «сколихнуло» повідомлення – група волинян їздила до російського Брянська на «Форум Пабєдітєлєй». У делегації були п’ятеро. Той самий Ілля Сметанін, нині покійний голова однієї з ветеранських організацій області, ексгенерал КДБ Олександр Булавін.

Олександр Булавін. Скріншот з відео

«Він сам поїхав в Росію, а в Луцьку організував для сепаратистів п’янку на честь перемоги Радянського Союзу», - розповівдав тоді журналістам небайдужий лучанин. 

Крім того, у Брянську був і тоді ще член луцького виконкому і голова ОСББ одного з будинків Валерій Корпач.

Ольга Саган та Валерій Корпач. Скріншот з відео

«А що говорити? Кримінальна справа закрита. Нащо та мова? Розказувати, «роздувати», знову відьму шукати. Ну, шукайте, поїдьте в Конотоп, там відьм достатньо. Дякую вам», – сказав Валерій Корпач.

Серед учасників пропагандистського форуму тоді помітили і голову громадської ради при Волинській облдержадміністрації Олександра Волянюка. Після інциденту його виключили з усіх структур. Він довго не міг знайти собі роботу. Нині проживає в Литві.

Олександр Волянюк. Скріншот з відео

Очолювала українську делегацію голова російського товариства імені Віктора Чорномирдіна Ольга Саган. Жінку неодноразово затримували працівники СБУ під час проведення антиукраїнських акцій на Волині.

Ольга Саган. Скріншот з відео

Там в Бряську на заході, який організував близький товариш путіна Анатолій Іксанов вона казала:

«Я хочу, щоб всі діти, які сьогодні тут сидять, підростяюче покоління розуміло, що ті події, які відбулись в Україні, тому що українські діти не вчили історію свого рідного краю. Саме тому, що 26 років незалежності нашої країни, історію переписували кожен рік, тому що нам нав’язували штучні символи, замінили справжніх героїхв на фальшивих», – заявляла вона під час виступу у Росії.

Після повернення з Брянська Ольгу Саган патріоти зустрічали тухлими яйцями.

За інформацією журналістів, Ольга Саган нині має перебувати вдома з підпискою про невиїзд. Щоправда вдома журналісти її там не застали.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Психотропів на пів мільйона гривень: на Волині затримали двох наркоторговців
Наступна новина На Волині СБУ відкрила 12 кримінальних справ щодо зрадників України
Останні новини
Схожі новини