«Це перемога команди губернатора Савченка». БЛОГ

«Це перемога команди губернатора Савченка». БЛОГ

Отож, вчора (23 грудня) у 9 новостворених волинських ОТГ відбулися вибори, які мали би бути "святом демократії", проте стали доказом того, що громади насправді підтримують "старих і перевірених" керівників. Ще вони показали організаційні можливості різних політичних команд на Волині напередодні президентських виборів.

Як я писав напередодні, на виборах у селах, селищах та невеликих містах балотувалися і перемогли здебільшого чинні голови та бюджетники, а отже сценарій: "старі люди плюс+трохи децентралізаційних грошей" влаштовує більшість із 56% виборців, які прийшли на дільниці.

А ще ці вибори продемонстрували, що оновлення обласного керівництва та ставка на чинних голів допомогли добитися хорошого результату пропрезидентській "Солідарності", лідери якої вже встигли похвалитися цим у соцмережах. Так, у Привітненській громаді "солідарний" і теж чинний голова Привітненської сільради Ігор Красовський переміг ( 43%) представника "Батьківщини" та підприємця Василя Гошія.

Ще у 7 громадах перемогли самовисуванці, підтримку яких задекларувала "Солідарність": у Гуто-Боровецькій, Ківерцівській, Гіркополонківській, Липинській, Підгайцівській, Старовижівській та Тростянецькій. Лише у Війниці перемоти вдалося "укропівцю" Сергію Вербицькому. Щоправда титул "за підтримки "Солідарності" дещо маніпулятивний, адже, наприклад чинного мера Ківерець Володимира Жгутова також на практиці підтримувала "Громадянська позиція", а більшість його людей балотувалися в списку партії Гриценка.

Тим не менш вчорашні вибори у громадах - це перемога Волинської ОДА і команди губернатора Савченка, які переконали більшість голів не цуратися їх підтримки (яка чинним головам часто не дуже і потрібна) і таким чином зміцнити свою вертикаль, ослабивши конкурентні партії.

Натомість поганий результат продемонстрували "УКРОП" та "Батьківщина". І якщо для команди Ігоря Палиці загалом настали не найкращі часи (про що я писав отут), то волинська команда Юлії Тимошенко показала зовсім не лідерські результати (як для тих, хто хоче перемагати на президентських виборах). Попри те, що у обласному штабі білосердечних працюють "київські" експерти, їм не вистачило адміністративного впливу та авторитету, щоб переконати тих же голів-самовисуванців приколоти до своїх піджачків "Серце" і "Новий курс" замість емблеми партії Порошенка.

Не кращі результати і у виборах депутатів. Тут "Батьківщина" та УКРОП разом отримали менше мандатів, ніж "Солідарність" ( 43 та 45 проти 102 у "порошенківців"). Ще у радах нових 9 громад буду представлені 23 самовисуванці, 5 "радикалів", 3 депутати від "Громадянської позиції", по 2 - від "Народного контролю", "Народного руху" та "Свободи" та 1 - від Соцпартії.

ВИСНОВОК: нова команда групи "Континіум" у Волинській ОДА та їх "головний по виборах" заступник голови Денис П'ятигорець показали, що тепер - вони, а не УКРОП - головне джерело політичного авторитету на Волині. А тому не виключено, що і під час президентських виборів ми матимемо схожі рейтинги кандидатів попри те, що президента люди обирають не завжди за такими ж критеріями, як голову ОТГ.

Антон Бугайчук (політолог, журналіст).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На «Ягодині» - величезні черги
Наступна новина Пильна лучанка допомогла спіймати водія, який врізався у чуже авто
Останні новини
Схожі новини