Проблеми з бюджетом почались задовго до коронавірусу, але стає тільки гірше, - Тарас Яковлев

Проблеми з бюджетом почались задовго до коронавірусу, але стає тільки гірше, - Тарас Яковлев

Цього року державний бюджет України може мати рекордний дефіцит – щонайменше 280 мільярдів гривень. Це вплине на фінансування багатьох важливих сфер, зокрема медицини. І справа не лише в карантині – проблеми з’явились задовго до нього.

Про це в ефірі на сторінці «Волинь.Солідарність» розповів член партії «Європейська солідарність» та колишній голова Луцької райдержадміністрації Тарас Яковлев.

Бюджет провалили ще минулого року, але цього – буде рекорд

«Слухаючи пресконференцію Володимира Зеленського, почув багато обіцянок. Чимало речей вони начебто повинні зробити вже зараз. З цікавості я відкрив державний бюджет і проаналізував, чи реально ці обіцянки втілити», - сказав політик.

З його слів, у 2019 році державний бюджет мав отримати трохи більше трильйона гривень доходів.

«Уряд Гончарука (Олексій Гончарук – експрем’єрміністр України, - ред.) з тріском його провалив – більше 17 мільярдів гривень невиконання. Зараз багато маніпулюють, кажучи, що криза, коронавірус, але насправді проблеми почалися задовго до епідемії», - каже член волинського осередку «Європейської солідарності».

Бюджет 2020 року ухвалений вже новим урядом. Тарас Яковлев каже, що спочатку в ньому повинно було бути 1 трильйон 95 мільярдів гривень доходів і 1 трильйон 182 мільярди видатків.

«В квітні, коли зрозуміли, що цей бюджет нереальний, його відкоригували і зменшили доходи до 975 мільярдів. Відповідно доходи зараз менші, ніж навіть у 2019 році. Не те, що не закінчилась епоха бідності. Ми стали бідніші. Натомість видатки зросли фактично на 100 мільярдів. Вперше дефіцит бюджету близько 280 мільярдів – це дуже багато», - пояснює політик.

«При цьому за 1 квартал ми вже не отримали ще близько 27 мільярдів гривень. Тобто ми маємо ще менше, ніж передбачалось з врахуванням того величезного дефіциту. Я з жахом чекаю 1 липня, щоб побачити, які показники будуть за пів року. Думаю, це буде відвертий провал», - каже Тарас Яковлев.

Як це вплине на Волинь

За його словами, наслідком будуть «дірки» у фінансуванні важливих галузей. Наприклад, медицина на Волині може отримати вдвічі менше грошей, ніж минулого року (770 мільйонів замість 1,5 мільярда гривень), а нові об’єднані громади зовсім не отримають грошей на розвиток інфраструктури. Раніше Волинь отримувала на це більше 2 мільярдів на рік.

«Зеленський пафосно заявив, що хоче за своєї каденції в кожній області збудувати потужний спортивний комплекс. Але в бюджеті на такі цілі цього року передбачено всього 350 мільйонів гривень. Це максимум 2-3 спортивні комплекси на рік. Як можна з такими видатками збудувати за 4 роки спортивні комплекси в кожній області?» - додає політик.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У МОЗ затвердили нові правила роботи дитсадків. Перелік
Наступна новина У Луцьку «Лесин» ясен будуть рятувати науковці з Києва
Останні новини
Схожі новини