Перевірили якість повітря у різних районах Луцька і біля нього. Що виявили?

Перевірили якість повітря у різних районах Луцька і біля нього. Що виявили?

За результатами моніторингу якості атмосферного повітря у Луцьку та прилеглих селах, який провела Волинська лабораторія держслужби України з питань безпечності продуктів та захисту споживачів, виявлені концентрації шкідливих речовин відповідають нормам, та все ж є райони Луцька, де показники на межі допустимого. 

Заміри якості повітря провели спеціальним приладом – газоаналізатором ОКСИ 5-М-5Н.

Він вимірює гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних складників, а саме: 

- оксиду вуглецю (норма 5,0 мг/куб. м) – газу, який утворюється в результаті згоряння палива в автомобільних двигунах чи в інших опалювальних приладах, які працюють на вугіллі;
- діоксиду вуглецю (норма 0,7 % мг/куб. м) – вуглекислого газу, який з'являється внаслідок перегнивання листя чи дерев, спалювання викопних палив, таких як вугілля, нафта і природний газ;
- оксиду азоту (норма 0,4 мг/куб. м) – газу, який утворюється при спалюванні будь-якого з викопних видів палива, що містять азотні сполуки;
- діоксиду азоту (норма 0,2 мг/куб. м). Двигуни внутрішнього згоряння, теплові електростанції, заводи з переробки целюлози – це головні причини утворення газів;
- діоксиду сірки (норма 0,5 мг/куб м) – газу, який утворюється через викиди в повітря відходів промисловості, використання сірковмісного палива.

Загалом повітря перевіряли в 11 точках: Київський майдан, Театральний майдан, ЛПЗ (вулиця Дружби народів), вулиця Грушевського, проспект Соборності, вулиця Гордіюк, вулиця Корольова (район цукрового заводу), села Струмівка, Липини, Зміїнець.

За результатами перевірки якості повітря на концентрацію хімічних та біологічних чинників, результати вийшли досить позитивними, адже усі показники виявилися у межах норми. Лише у певних точках вони на межі допустимого.

За словами працівників лабораторії, це досить очевидні показники як для весни, адже саме у цю пору року повітря вважають найчистішим. Зараз ніхто не спалює траву чи листя, також вони не перегнивають, через що в повітря не виділяються шкідливі гази (діоксид вуглецю).  До того ж дмуть сильні вітри, які не дозволяють газам застоюватися в повітрі і, як наслідок, показники мінливі.

Та навіть за таких сприятливих погодних умов є певні показники на межі допустимого. Йдеться про оксид вуглецю. Він не може перевищувати більше 5 мг/куб. м повітря, але у 40-му районі Луцька (заміри були відібрані на вул. Гордіюк, 49) показник 4 мг/куб. м. Це можна пояснити близькістю до великих підприємств та котелень «Луцьктепла».

У меншій концентрації, але все ж виявлено у повітрі цей газ і на проспектах Грушевського, Соборності, вулиці Корольова (район цукрового заводу) та у селі Зміїнець (заміри були відібрані на вулиці Лискова, 11) – по 2 мг/куб. м.

Показник діоксиду вуглецю найменший – 1 мг/куб. м – у селі Струмівка. Також у цьому населеному пункті взагалі відсутній діоксид сірки, який з'являється у повітрі через відходи підприємств. В інших точках вимірювання діоксид вуглецю прилад виявив.

Загалом деякі показники проявлялися лише близько до міських доріг, де часто утворюються затори, внаслідок яких у повітря виділяються оксид вуглецю, оксид азоту та діоксид азоту.

Можна стверджувати, що повітря у Луцьку та навколо ньогоа є досить чистим. Діоксиду вуглецю, наприклад, прилад не виявив у жодній із точок вимірювання. Та восени, за словами експертів, ситуація, зазвичай, суттєво відрізняється. Також влітку через високу температуру в повітря активніше підіймаються шкідливі гази.

Можна самостійно перевірити якість повітря біля свого будинку. За словами працівниці лабораторії Альони Голови, яка проводила дослідження, якщо на деревах паразитує лишайник, то дихати у цьому місці можна без шкоди для здоров’я. Що більше такого моху, то чистіше повітря. Наприклад, у зеленій зоні Струмівки він є, і саме там результати були найкращими.

Окрім того, експертка радить висаджувати саме листяні дерева, зокрема бузок і калину, біля своїх будинків, адже вони виділяють найбільше кисню. Взагалі що більші листки, то краще. А ось декоративні туї чи інші хвойні трендові рослини не дозволять вам впевнено дихати на повні груди.

Читати також: Контроль за смородом у Луцьку. Встановили сім станцій, які моніторять якість повітря


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Я працюю жорстко!». Гендиректор Modern-Expo розказав про заходи, впроваджені через коронавірус
Наступна новина «Очікуємо до +17 градусів». В Україну йде потепління
Останні новини
Схожі новини