Реабілітація опорно-рухового апарату у дитини. До кого записатися та звернутися у Луцьку

Реабілітація опорно-рухового апарату у дитини. До кого записатися та звернутися у Луцьку
Луцька міська дитяча поліклініка. Фото з відкритих джерел

У Луцькій міській дитячій поліклініці розповіли про особливості роботи реабілітаційного відділення та до кого у першу чергу варто звернутися батькам з питаннями про реабілітацію опорно-рухового апарату та інших порушень у дитини. 

Про це у Facebook розповіла очільниця медзакладу Оксана Лєщинська.

Зокрема, за її словами, у Луцькій міській дитячій поліклініці принципово змінили та активізували роботу реабілітаційного відділення (у минулому – фізіотерапевтичне відділення). Відповідно, значно зросла і кількість звернень батьків, дітки яких потребують таких послуг. 

«Не всі батьки знають, до кого саме звертатися для проходження курсу реабілітації, тому пропонуємо «дорожню карту» пацієнта для того, аби уникнути непорозумінь і правильно пройти підготовчий етап», – написала очільниця медзакладу.

Зокрема, вона радить:

1. Для виявлення і підтвердження будь-яких порушень у розвитку дитини найперше необхідно звернутися до свого лікаря-педіатра (чи сімейного лікаря), з яким укладено декларацію.

2. При підозрі чи виявленні порушень опорно-рухового апарату, неврологічних захворюваннях, лікар-педіатр скеровує пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста – дитячого ортопеда, невролога та ін.

3. Якщо вузькопрофільний спеціаліст при огляді дитини призначає лікувальну фізкультуру, масаж чи інші реабілітаційні заходи, необхідно отримати електронне направлення і звернутися до завідувачки реабілітаційним відділенням Луцької міської дитячої поліклініки Світлани Гнатів.

Години прийому – з 9:00 до 14:00, кабінет №67 на 3-му поверсі дитячої поліклініки, що на вул. Чорновола,1. Прийти необхідно з дитиною і мати з собою медичну карту.

4. Завідувачка чи лікарі відділення оглянуть дитину, розроблять індивідуальний курс реабілітаційних заходів у відповідності до рекомендацій спеціаліста, допоможуть сформувати зручний графік відвідувань і призначать фахівців для проведення занять чи процедур.

«Часто батьки не враховують необхідності звернення саме до завідувачки відділення - лікаря фізичної та реабілітаційної медицини та інших фахівців відділення, які розроблять для дитини індивідуальний реабілітаційний курс, що є необхідною умовою для того, аби отримати ефективний результат і користь для дитячого здоров’я!

До реабілітації залучені фізичні терапевти, ерготерапевти, масажисти, психологи, логопеди, середній медичний персонал. Отож, контроль за процесом реабілітації, корекція і зміни в графіку занять – усе це відбувається виключно під контролем лікарів реабілітаційного відділення», – додала Оксана Лєщинська.

Також, за її словами, часто при порушеннях постави чи розвитку сколіозу, батьки вважають, що достатньо буде пройти курс масажу. Однак – це лише частина процесу реабілітації.

«Загальний масаж не допоможе вплинути на групи глибоких м’язів. Пріоритетом є лікувальна фізкультура і правильний підбір комплексу вправ. Ми використовуємо масаж як додаткову функцію для покращення мікростимуляції і обмінних процесів. Важливими чинниками є електростимуляція м’язів, лікувальна фізкультура, водні процедури, корекція постави тощо.

При дотриманні всіх рекомендацій і відповідальному ставленні до занять можна отримати позитивний результат, зупинити процес розвитку порушень, усунути больові відчуття та ін.», – розповіла лікарка.

Також, за її словами, у Луцькій міській дитячій поліклініці не застосовують неперевірених чи непідтверджених методик. Робота побудована на доказовій базі науковців Міністерства охорони здоров’я України та міжнародних настановах, які базуються на науково обґрунтуваних і підтверджених протоколах.

Окрім того, за рекомендацією МОЗ лікарі відділення дотримуються міжнародних настанов та протоколів лікування і реабілітації, адаптованих до можливостей дитячої поліклініки.

«Результат реабілітаційно-відновлювальних процедур залежить не лише від спеціалістів, але і від батьків, які повинні дотримуватися рекомендацій, виконувати їх регулярно, не лише в поліклініці, але і в домашніх умовах, систематично показувати дитину лікарю-фахівцю для відстеження динаміки.

Батьки також мають змогу пройти підготовчий курс для вивчення методик роботи з дітьми для використання їх у домашніх умовах. До прикладу, – для занять по корекції сколіотичної постави, плоскоступневості та ін.» – додала Лєщинська. 

Нагадаємо, з 1 липня Луцька міська дитяча поліклініка змінила графік роботи та телефон Пункту надання медичної допомоги дітям вдома.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині двоє чоловіків пропонували 3 тисячі доларів хабаря, аби перетнути кордон
Наступна новина У Луцьку на комісію з перейменування вулиць не прийшла частина депутатів
Останні новини
Схожі новини