Річниця визволення Луцька: хочуть відтворити бій радянських солдат з фашистами

Річниця визволення Луцька:  хочуть відтворити бій радянських солдат з фашистами
Історична реконструкція визволення Києва, 2011 рік (фото istpravda.com.ua)

Історичні реконструктори мають намір провести у Луцьку відтворення подій визволення міста від фашистів, приурочивши це до 75-ї річниці цієї події, яку відзначатимуть 2 лютого 2019 року.

Про це повідомив представник клубу історичної реконструкції «Вертикаль», лучанин Олександр Бахарєв.

«У реконструкторів військово-історичних подій є бажання відтворити цю подію. Звертались до міського керівництва за допомогою в організації проведення цієї події – їх це не зацікавило» - розповів Бахарєв.  Він уточнив: мерія не готова саме фінансувати подію.

Скільки треба грошей?

Загалом мінімальний бюджет такої реконструкції – приблизно 30 тисяч.  «Ми зможемо назбирати тисяч 15, але решту – ні» – каже Одександр Бахарєв.

До того ж, додає він, лишилося небагато часу для підготовки.

Проект такої реконструкції передбачатиме виступ історика, який розкаже про події визволення Луцька, дитячі виступи, і – власне саму реконструкцію бою.

Історична реконструкція визволення Києва, 2011 рік (фото istpravda.com.ua)

Що саме будуть відтворювати?

«Це – бій 20 на 20. Два десятки «німців», два десятки «радянських бійців». Стоїть блок-пост. Сценка з життя: через нього проходять цивільні люди.  По тому – диверсія, напад, починається бій. Штурм блок-посту, звільнення території. І як кульмінація – перемога, визволення. Погнали німців. Так, як було 2 лютого» - розповів Олександр Бахарєв.

Реконструктор запевняє, що для відтворення бою підійде будь-яке не надто людне місце приблизним розміром 50 на 100 метрів.

«Якщо буде спонсор – зможемо і на його території провести реконструкцію». Усе буде законно, усі дозволи від правоохоронних органів ми будемо мати» - додає активіст.

Готові з’їхатися активісти з усієї України

«На таку реконструкцію готові приїхати і учасники і зі Львова,мі з Києва – дай тільки «клич». Це все мої друзі, ніхто не заробляє ні копійки, нам просто цікаво. Нас запрошують по цілій Україні, у Львів п’ять раз їздили, в Києві робили реконструкцію визволення міста. Тільки за минулий рік ми провели близько 20 реконструкцій. А всього у нас за плечима – більше 150 таких заходів» – розповів Олександр Бахарєв.

Він додає, що вважає відтворення таких події абсолютно правильним у наш час: «Це наша історія. Її повинна молодь знати. Не варто казати, що це визволяли просто якісь там «радянські війска», адже у їх складі воювали українці. І вони теж визволяли Луцьк».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (3)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Врізалися лоб в лоб: смертельна аварія під Ковелем. ФОТО
Наступна новина Айдарівця з Волині нагородили за оборону Луганського аеропорту. ФОТО. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини