Російський шпигун «Басаєв» діяв на Волині з 2014 року

Російський шпигун «Басаєв» діяв на Волині з 2014 року

Кримчанин Артем Дудко на прізвисько «Басаєв» добровільно здався працівникам СБУ і розповів, як його завербували російські спецслужби.  Влітку 2014 року він переїхав на Волинь – очевидно, з «пакетом» завдань від нових кураторів.

Про це йдеться у одному з дописів на сторінці Facebook Національного корпусу Волині.

Українські спецслужби сьогодні стверджують: Басаєв мав збирати інформацію, пробував організовувати теракти і замовні вбивства.

«Головним завданням його була фізична ліквідація одного з керівників патріотичних рухів в Україні», – запевняє начальник управління СБУ у Волинській області Юрій Фелонюк.

Басаєв втирався в довіру до фанатів футбольного клубу «Володимир». Використовуючи знайомство з ультрас, він, під час маршу 14 жовтня в Луцьку знайомиться з командиром волинських «Азовців» Андрієм Д'яченко.

«Під час спілкування мене одразу насторожило, що він говорив аж надто правильною українською мовою. Хоча це, очевидно, йому доводилось робити через силу.

Дудко постійно питав, хто з кримчан емігрував до Волині і чи можу я познайомити його з проукраїнськими партизанами в Криму», – розповідає керівник волинського осередку партії «Національний Корпус», майор полку Нацгвардії «АЗОВ».

Місцеві націоналісти зв’язалися з кримськими побратимами. Після отриманої інформації про підозрілу репутацію Дудка припинили з ним спілкування. Тож нічого про підпілля на анексованих територіях він не дізнався,– запевняє Андрій Д'яченко.

2015 року Дудко почав робити спроби отримати зброю з АТО. Звертався до Андрія Д’яченка, добровольця на псевдо «Крим» та інших бійців полку «АЗОВ».

Просив у них пістолети, автомати і гранати. Запевняв: у Криму його чекає вірний партизанський загін, який готовий розпочати диверсії проти російських окупантів.

Того ж 2015 року Басаєв спробував стати бійцем полку нацгвардії «АЗОВ», але контррозвідка підрозділу «відшила» підозрілого рекрута.

«Ми одразу розкусили Басаєва, як людину далеку від націоналістичного руху. Він говорив казенними і завченими фразами. Коли чув незручне питання – намагався уникнути відповіді. Людина він не дуже кмітлива і хоробра, то ж навряд чи наробив би великої біди», – запевняє Андрій Д'яченко.

Фото: ілюстративне, джерело: Facebook


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку зняли фільм про безхатьків
Наступна новина ДТП у Луцьку: автомобіль збив велосипедиста
Останні новини
Схожі новини