РПЦ заявила, що розриває стосунки з Константинополем

РПЦ заявила, що розриває стосунки з Константинополем
https://www.bbc.com

Російська православна церква розриває євхаристійне спілкування з Вселенським патріархатом через його рішення щодо автокефалії для української православної церкви.

Таке рішення ухвалив у понеділок синод РПЦ, повідомив журналістам на брифінгу після закінчення засідання синоду Іларіон, митрополит Волоколамський, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, повідомляє ВВС.

«Сьогодні було прийнято рішення про повний розрив євхаристійного спілкування», – заявив він.

Усі рішення Константинополя, за словами Іларіона, на думку РПЦ, – незаконні.

«РПЦ не приймає цих рішень і не буде ним слідувати. Церква, яка вступила в спілкування з розкольниками, виключила себе з поля православної церкви. Саме тому ми вимушені розірвати відносини з Константинополем, оскільки вони ідентифікували себе з розколом», –додав Іларіон.

Цей крок РПЦ став відповіддю на рішення синоду Константинопольського патріархату про надання автокефалії (незалежності) православній церкві, яку в недалекому майбутньому планують створити в Україні.

Крім того, Константинопольський патріархат зняв анафему (відлучення від церкви) з голови невизнаної Української православної церкви Київського патріархату Філарета і скасував документ 17-го століття, за яким, як вважає РПЦ, в її юрисдикцію були передані території нинішньої України.

Прес-секретар патріарха Московського Кирила Олександр Волков заявив, що, прийнявши таке рішення, Константинополь «перейшов червону межу».

Синод РПЦ у Мінську мав, за словами Волкова, дати «адекватну і жорстку відповідь» на кроки Константинополя.

Засідання синоду тривало понад сім годин. Обговорення відбувалося за зачиненими дверима.

У заяві синоду, оприлюдненій за підсумками зібрання, йдеться про те, що рішення Константинопольського патріархату щодо України «беззаконні» та ухвалені «в односторонньому порядку» без урахування закликів РПЦ та «братських помісних церков».

Рішення припинити євхаристійне спілкування означає, що віряни РПЦ не можуть причащатися в храмах Константинопольського патріархату, а священики та ієрархи не зможуть здійснювати спільних богослужінь.

Такий крок – вища міра інституційних церковних санкцій.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Учасниця шоу «Пігмаліон 3D»: «Надихаюсь дівчатами та їхніми проектами»
Наступна новина Собаки, які лікують: у Луцьку узялися розвивати каністерапію. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини