Собаки, які лікують: у Луцьку узялися розвивати каністерапію. ВІДЕО

Собаки, які лікують: у Луцьку узялися розвивати каністерапію. ВІДЕО
https://zik.ua

У Луцьку готуються до втілення у життя каністерапії – методу соціальної та медичної реабілітації з використанням спеціально відібраних та навчених собак.

Про це йдеться у сюжеті Громадського.Волинь.

Ця терапія поєднує в собі елементи педагогіки, психології, лікувальної фізкультури та медичної реабілітації. Головна роль пса в цьому процесі – привернути увагу пацієнта, викликати довіру і мотивувати до необхідної для лікування діяльності.

В Україні каністерапія тільки починає своє становлення і втілюється на практиці переважно завдяки волонтерським ініціативам та міжнародним програмам.

Так, наприклад в Луцьку розвиток цього терапевтичного методу відбувається в рамках проекту «Каністерапія UA-BY». Ця ініціатива реалізується в Україні (Волинська, Рівненська, Київська, Житомирська, Чернігівська області)  та Білорусі (Брестська і Гомельській області), завдяки фінансуванню європейської Програми транскордонного співробітництва «Білорусь-Україна».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У луцькій «Ласці» людей з інвалідністю лікуватимуть собаки. ФОТО

«Даний проект спрямований на підготовку фахівців з каністерапії та передбачає проведення ряду терепевтичних заходів, орієнтованих переважно на дітей з інвалідністю та людей, які хочуть освоїти навички у цій сфері. Крім цього, в комунальному підприємстві «Ласка»  будується майданчик для занять із каністерапії, який працюватиме й після завершення проекту. Також на території цього комунального закладу буде розміщено три вольєри. Там працюватимуть спеціально відібрані собаки, які мають  бути слухняними, чемними та йти на контакт. Собаки з вулиці бувають абсолютно різні, тому потрібно робити суворий відбір. Для цього у нас є кінологи, які слідкують та дивляться чи тварина підходить для цієї справи», – зазначає координатор проекту Антоніна Гошовська.

Також у рамках цієї ініціативи у Луцьку відбувся шестиденний тренінг для представників України та Білорусі за участю каністерапевта з Литви Анди Пекшени.

Метою проведення цього заходу як для спеціалістів, так і для батьків було ознайомлення з більшістю аспектів анімалотерапії та обговорення ключових питань, що стосується співпраці кінологів, логопедів, дефектологів, психологів та батьків.

«Важливо, що учасники цього заходу не лише змогли почути про успішні практики каністерапії в країнах Європи, а й пройти тестування та сертифікацію. Переконана, що вони й далі будуть розвивати ці навички», – розповідає Антоніна Гошовська.

Важливо зазначити, що деякі заходи ініціативи розраховані не тільки на дітей з інвалідністю, а й на всіх бажаючих. Зокрема, з серпня цього року у Волинській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва відбуваються  заняття для школярів «Почитай мені»,  в яких беруть участь всі охочі.

«Під час ознайомчого заняття діти читали правила поведінки з собакою, де наша чотирилапа волонтерка лабрадор Лампа приймала активну участь у виборі правильної картинки для конкретного правила. Окрім того, учасники наших занять створили книгу «Dog`s rules» у вигляді коміксів, яка залишилася в бібліотеці», – зазначає асистент менеджера проекту, логопед Анна Павлось.

Усі заходи ініціативи користуються популярність серед місцевої громади. Це свідчить про їх актуальність та зацікавленість лучан каністерапією.

Водночас тільки завдяки підтримці міжнародних донорів та сил громадських активістів масштабних зрушень не відбудуться.

Розвиватися чи ні каністерапії в нашій державі, також залежить і від організаційної та фінансової підтримки владних органів. До прикладу, в Польщі існує окрема професія каністерапевта, в Росії діє профільна міністерська програма, а в США працюють окремі анімалотерапевтичні клініки. Тому працівники та волонтери проекту«Каністерапія UA-BY» сподіваються, що їх діяльність дасть поштовх до активного розвитку цього терапевтичного методу  й в Україні.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина РПЦ заявила, що розриває стосунки з Константинополем
Наступна новина На Волині розпочалися військові навчання. ФОТО
Останні новини
Схожі новини